O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O POČASÍ A JMENINÁCH 28. TÝDNE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 12 červenec 2007

Máme léto ...  a začalo pršet. Jako naschvál, řeknou mnozí, kteří právě na začátek prázdnin naplánovali své dovolené. Naopak ti, kteří netrpělivě vyhlíželi déšť a s neklidem pozorovali klesající hladinu ve své studni, mohou být rádi.  Konečně prší a ještě několik dnů bude, takže voda se dostane dolů a nasytí prameny, na jejichž vydatnosti bude letos ještě hodně záležet.

     Neuplyne dlouhá doba a bude opět teplo, ba horko převeliké.  Hůzostrašné...  Ač se to dnes mezi kapkami deště nezdá, druhá polovina července přinese opět vlnu veder a prameny budou opět vysychat.

I v dešti se dá dělat mnoho dobrých aktivit, takže bych i tento čas neviděl přímo jako ztracený. A v souvislosti s blížícími se horkými dny, můžeme se bavit  doslova o vodě s nebes...

 

Mějte se hezky, kudlanky všecky...

Adam Gamrot, Orlová


 

 

 Bořek (12. 7.) je jméno původu slovanské a zkrácené - Bořivoj, Bořislav. Není - jak by se nám zdálo, odvozeno od slova bořiti - nýbrž od staroslověnského slova "Borba" - tedy boj. Bořkové, Boříci, Bořivojové a Bořislavové byli tedy muži, kteří se slavně vyznamenali v boji. Bořivoj se dá též přeložit jako "boj vojska" – dříve (a vlastně neustále) se dost válčilo a každé mužské ruky. třímající meč, či kopí, bylo třeba. A tak tehdy, chudinka malinkej chlapeček, který byl takto pokřtěn sotva vykoukl na svět - mohl si spočítat, že sice bude slavnej, ale dlouhého věku se nedožije. Dneska mohou muži a chlapci s tímto jinak moc pěkně znějícím jménem hledět na svět mnohem optimističtěji. I tu vojnu jim zrušil. Jedním z nepominutelných  Boříků je oblíbená postava z knihy Boříkovy lapálie, příběhy, které rozesmály a potěšily mnoho generací chlapců, děvčat i jejich rodičů. Tak si to Milí Bořkové užijte,  ale ať se při oslavách moc nezboříte.

 

 

 Markéta (13. 7.) má jméno, které - jak už jsme si řekli u Gity, vzniklo ze staroindického slova Mandžárí, což znamená perla. Toto krásné jméno se pak přes Persii dostalo do Evropy a dodnes se těší velké oblibě. Tímto jménem byla též v některých jazycích pojmenována květina - kopretina.

Markéta, Margaret, Margita, Margarethe, Marguerite, Margery, Malgorzata, Margherita -  to všechno jsou varianty téhož jména v různých jazycích. Je to též oblíbené jméno královen a princezen - viz dánská královna Margarethe, sestra britské královny princezna Margaret, atd.

     Světicí dnešního dne je Markéta z Antiochie,  která se narodila počátkem třetího století v syrské Antiochii. Když její otec zjistil, že dívka vyznává křesťanskou víru, udal ji u místního místodržícího, který se však do krásné dívky zamiloval a požádal ji o ruku. Asi nebyl pro ni tím pravým „ořechovým“, neb jím vyvolená dala přednost Ježíši Kristu. Zhrzený ženich si řekl – nebudeš-li moje, nebudeš ničí a dal dívku mučit a vsadit do žaláře. Ale v té době už po celé zemi kolovaly pověsti o tom, jaké zázraky v žaláři tahle Markétka vykonává. Lidé zneklidněli a pro jistotu se nechávali houfně pokřtít. Skončilo to - jak také jinak - Markétinou popravou. Její (tedy Markétin) kult se ovšem šířil  dál a svatá Markéta se stala patronkou sedláků, kojných, rodiček a manželek. Její býval pro rolníky signálem pro započetí žní - neb "svatá Markyta, hodila srp do žita" - to ovšem bylo v dobách, kdy se žalo ručně, léta byla horká a zimy mrazivé a nádherně plné sněhu…

      Slavnou českou Markétou byla dcera Přemysla Otakara I. a  Adléty Míšeňské. Po sňatku s dánským králem Waldemarem přijala jméno Dagmar (dag moen - dívka přinášející světlo). Dánský prostý lid ji velice miloval a písně, které o ní Dánové zpívali, se dochovaly dodnes.

 

 

 Karolina (14. 7.) je odvozena od  jména Karel, které je starogermánské; - původně znělo  Karal a znamenalo muž, chlap, pán - jméno pak  uvedl do obecného povědomí král Karel Veliký při rozšiřování franské říše. Dokonce tak, že se stalo synonymem pro vládce obecně - z toho např. vzniklo i české slovo "král" (rusky Korol, polsky krul atd.atd.). Karolina (Carolina) pak znamená "Karlova" (tedy Karlova dcera, žena, matka atd). Je to vlastně přídavné jméno  (Karlova - patřící Karlovi) - UNIVERSITAS CAROLINA - že? Toto jméno opět v moderní době nabylo na oblibě a křtí se jím stále více malých holčiček.  Dneska jich je u nás asi 13,700. Ze slavných  uveďme naši Karolínu Světlou, českou spisovatelku, Karolínu Slunéčkovou, českou herečku,  Karolínu Kurkovou, modelku, monackou princeznu Caroline - a jiné a jiné. Takže milé Karolíny, pěkně si to oslavte - zítra je neděle, tak si po oslavách můžete přispat.

 

 

 Jindřich (15. 7.) toto mezi panovníky hodně oblíbené jméno je staroněmeckého původu a původně znělo Heimerich - tedy Heim - domov,  Ríhhi -vládce. Tedy vládce domu, pán domu - tak aby se to králům nelíbilo. Líbí se všude po světě, však existuje mnoho jazykových variant - jednou z nich je též český Hynek. Jinak např. Enrico, Heindrich, Heryk, Enrique, Henry, Harry atd. atd. Jak již zmíněno, jmenovalo se tak i spousta králů -z nichž si připomeňme třeba toho, co měl šest žen, tedy Jindřicha osmého. I našimi dějinami se mihl Jindřich – onen Korutanský. Další jsou např. spisovatel Jindřich Šimon Baar, hudební skladatel Jindřich  Jindřich, Jindřich Štyrský - český malíř, jinak z dalších známých ve světě namátkou vybírám Heinricha Schliemanna - co nám znovu nalezl Troju, Heinricha Heineho - romantického německého básníka, Henryka Sienkiewicze - polského spisovatele, Enrica Carusa -věhlasného operního zpěváka a „last, but not least“ -  nadporučíka Jindřicha Lukáše, který vyhrál v kartách báječného sluhu - vojína Josefa Švejka.

 

 

 Luboš (16. 7.) Jak již jsme zmínili u Lubomíra - jméno je slovanského původu. Znamená milý, oblíbený, milovaný ve světě.  Je milovaný i u nás, svědčí o tom hlavně skutečnost, že Lubošů u nás žije přes dvaadvacet tisíc.

Mezi známé Luboše patří kupř. Luboš Fišer - český hudební skladatel, Luboš Motl - český teoretický fyzik žijící v Americe, Luboš Sluka - český hudební skladatel. Lubošové a Luboškové jsou, jak vidno stále oblíbeni a milováni. Tak jim popřejme všechno nejlepší a krásný letní den.

 

 

  Martina (17. 7.) má jméno pocháející z latiny a odvozené od jména MARS – což je jméno římského boha války. Též se tak -po tom bohovi - jmenuje jedna z planet naší soustavy, která je stále opředena záhadami. Martina vlastně znamená Matrova, patřící Martovi. A jak platí „nomen omen“ - jméno předurčuje lidský osud. A když se nad tím zamyslíte, dáte mi možná za pravdu.  V přeneseném slova smyslu je totiž Martina bojovnice, válečnice, případně žena, pomáhající vojsku.  Martin je u nás kolem 78 tisíc! No, v tom případě mohou být mezi nimi i „nebojovnice“, že? Ze známých jmenujme např. tenistky Martinu Navrátilovou a Martinu Hingisovou - obě jsou velké bojovnice a dělají svému jménu čest.

 

 

 DRAHOMÍRA (18. 7.) má jméno přímo královsky znějící. Je původu slovanského a znamená drahá - milá světu.  Proslavila je zejména kněžna Drahomíra - manželka Vratislava I., matka dvou synů Václava a Boleslava, jejíž tchýní byla svatá Ludmila.  (Pro zajímavost: jména Václav a Boleslav mají stejný význam - tedy "více slávy" neboť staroslovanské slovo "Bole, Bolje" znamená "více). Byla to velice ctižádostivá dáma, tahle Drahomíra,  byla známá svou prudkostí. Dala zavraždit svou tchýni Ludmilu a prý byla přítomna i vraždě svého syna Václava v Mladé Boleslavi .  Jo to byl středověk.  My ale víme, že ne všechny Drahomíry jsou takto krvelačné, naopak, známe jich kolem sebe spoustu, které jsou milé, přívětivé a drahé našim srdcím - nejen  světu. Za všechny  lze jmenovat českou herečku Drahomíru Fialkovou, Drahomíru Vihanovou, českou filmovou režisérku a scenáristku, Drahomíru Tikalovou - českou operní pěvkyni a jak jinak též princeznu Drahomíru - sestřičku Zpěvanky a Marušky z pohádky „Sůl nad zlato“.

 

 

Pidřich

 

Komentáře (14)add feed
Pidrich : Tara
dekujeme za pekne letni pocteni. Vzdycky je zajimave, vratit se do historie, jmen, veci, udalosti a rodu. Muj muz se nejmenuje Borek,dnes je den jeho narozenin, ale to ostatni na neho plati:vybojny. Diky asi sudickam,ty sve vypady vsechny prezil . Ale nejvetsi boj je pro neho asi ten proti vysokemu cholesterolu...hahaha. O te Drahomire jsem slysela jiz v mladi, to mi vypravela maminka, kdyz jsem byla mala, vecer pred spanimIsinali jsme spolu v jedne posteli asi do mych sedmi let a tak nez jsme usnuli, tak mi vypravela o starych casech. Ja jsem v zivote znala jen dve Drahomiry, jedna byla prosta zena dobreho srdce, druha doktorka,revmaticka, velmi ambiciozni.
Pekne proziti zbytku leta preji vsem tem vyse jmenovanym a i tem o nichz bude rec pozdeji.
Ahoj smilies/grin.gif
červenec 12, 2007 16:06
Karolína, : Pavla
jedno z nejkrásnějších jmen... A není on ten její svátek den významný ještě něčím jiným? smilies/wink.gif
červenec 13, 2007 00:14
máš na mysli zajisté : AlenaT
dobytí Bastilly. Taky jsem se ten den v r. 1985 seznámila se svým (nyní již zesnulým) manželem. Spadla jsem na něj tenkrát v autobusu. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
Ono by se při dobré vůli našlo na každý den něco. Ale to by, pravděpodobně, povídání o významu jmen zabralo většinu tohoto internetového časopisu a pak by nezbylo mnoho prostoru třeba na mňamkové receptíčky. JO! včera jsem v trafice viděla časopis Apetito, ke kterému byl připojen pytlíček koření "ŠÍPKY, CHILLI"!
smilies/cheesy.gif
červenec 13, 2007 04:43
Vedle, : Pavla
ani jednu ze zmiňovaných událostí jsem na mysli neměla... Ta správná by za zmínku určitě stála, ale třeba na ni ještě dojde. smilies/wink.gif
červenec 13, 2007 07:21
no já bych vsadil na nějaké narozeniny, co třeba Kudlanky . . . : toulavej
.
červenec 13, 2007 10:08
Koření šípek-chilli je vyzkoušeno : wendy
a je naprosto suprové ! My už doma delší dobu nic sami nemícháme, výběr je teď pestrý a mají do dobře sladěné a pořád vymýšlejí něco nového - bože, to mám hlad. Jdu na oběd a přeji pěkný víkend !!!
smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif
červenec 13, 2007 11:46
přeju margotce : Kamila
krásnej sváteček!
červenec 13, 2007 14:07
No jóóó, : Míša šíša
mně to vůbec nedošlo! Tak Margotko - já ti přeju hodně zdraví, ať vaření tě stále baví smilies/kiss.gif
červenec 13, 2007 14:17
také přeji : Inka
vše nejlepší k svátku Markétko,
červenec 13, 2007 15:51
AlenoT, no vidíš, : bb
však jsem říkala, že to není tak složitý jak se to zdá smilies/smiley.gif
červenec 13, 2007 18:09
Pro "naši" Markétku, co "umí" : d@niela
červenec 13, 2007 19:11
jo, a "to" datum - není dnes, ale až zítra, Pavlo :-))) : d@niela
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červenec 13, 2007 19:13
Karolíny je až zítra : AlenaT
ale co se proboha bude ten den dít?
červenec 13, 2007 20:32
Ale já nepsala kdy je, : Pavla
já psala, že je na Karolínu... a už je zodpovězeno smilies/smiley.gif
červenec 14, 2007 22:42
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]