O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O POČASÍ A JMENINÁCH 23. TÝDNE PDF Tisk E-mail
Středa, 06 červen 2007

 Současná situace je z meteorologického hlediska velice zajímavá. Je vysoký tlak a máme i pošmourno a deštivo, objevují se i bouřky. Co se vlastně děje? Vysvětlení je v zásadě banální a jednoduché, byť skutečnost bývá někdy složitější. Jde o to, že v přízemní vrstvě se sem nasouvá výběžek tlakové výše, se středem nad Skandinávií, kolem ní k nám proudí relativně chladný a vlhký vzduch od východu až severovýchodu.

 

 

      Ve vyšších rstvách atmosféry je naopak tlak nižší, nežli okolí a mluvíme tedy o tak zvané výškové tlakové níži. Tato bývá někdy dosti stabilní, to znamená, že se přetáčí proti směru hodinových ručiček v podstatě na stejném místě, někdy i takzvaně retrográdní cestou, tedy od východu k západu. Jelikož je tomu tak i v současné době, znamená to obnovení přílivu velmi teplého vzduchu na naše území.  Výsledkem tedy bude již v polovině tohoto týdne dusné, horké počasí s teplotami i okolo tropické 30 s místními bouřkami.  A ono zataženo, které máme teď, vydrží maximálně do úterka, kdy občasné přeháňky či déšť spolu s bouřkami ustane. Od středy do čtvrtku čekejme v odpoledních hodinách místní bouřky, v pátek zcela jasnou oblohu a tropické teploty. Lehce se ochladí v sobotu v Čechách, kdy nás začne přecházet studená fronta a ještě více v neděli, kdy přejde celé naše území. Jinými slovy v sobotu ještě 26 až 30, na Moravě ještě tepleji, V neděli "pouze" 22 až 26", oblačno, přeháňky a bouřky či občasný déšť.
Adam Gamrot 

 

  

 

      Myslím, že dívky a ženy, které dostanou do vínku jméno Iveta (Yvetta, Yvette) (7.6.) , mají už předem jistý úspěch. Např. taková Yvetta Hlaváčová, která vytvořila ženský světový rekord v přeplavbě kanálu La Manche. A  těch zpěvaček… (ovšem, měla-li bych si vybrat, asi bych preferovala spíš tu Simonovou, než Bartošovou.)  Jméno samo k nám přišlo pravděpodobně z Francie. Rozhodně má germánský původ a podle překladu znamená „tisový luk“. Z tisu se totiž od pradávna dělají jedny z nejlepších luků – a to už asi 50 000 let… Ano, vynález luku spadá podle vědeckých odhadů do starší doby kamenné. Tak dlouho už asi jsou na světě i Ivetky.

     Zároveň s Ivetou má svátek Slavoj – jméno původu slovanského, které se po zemích českých rozšířilo zejména pod vlivem rukopisu Královédvorského z příběhu o dvou bratrech. Mj. oba bratry můžeme spatřit zvěčnělé v sochách od Myslbeka na Vyšehradě. Jinak je toto jméno známé především z názvu mnoha sportovních klubů. A kupodivu, i samotných Slavojů u nás stále ještě žije kolem tří set!

 

       8. 6. je den Sv. Medarda, světce obestřeného mnoha pověstmi. Samo jméno je germánského původu a složeno ze slov maht - moc a hard - tvrdý, tedy ten, kdo je mocný, tvrdý, nesmlouvavý.Světec je malován s úsměvem na rtech (pročež je považován i za ochránce proti bolestem zubů) a orlem nad hlavou (jako malý se dostal do bouře a ochránil ho velký orel, který na ním rozestřel svá křídla). Současně je  patronem sedláků, vinařů a sládků. Ale hlavně se k němu modlilo za suché počasí. Ale vzhledem k té jeho příslovečně kapající kápi… Nu, Slováci mají přísloví romantičtější: Akú pieseň nám Medard zaflidliká, takú nám pak celý mesiac potydliká".  

     Zajímavost nakonec: tomuto dni se připisuje i vznik Slavnosti růžové - v ten den totiž vybraná nejctnostnější dívka dostane růžový věnec a skvostný dar. Současně prý u nás máme kolem sedmnácti Medardů, ctnostné dívky spočítány nejsou…  

 

 

      Stanislava (9. 6.) má křestní jméno slovanského původu, odvozené od slova stan, tj. „pevnost“. Význam jména se vykládá jako „upevni slávu“, případně člověk, „získávající slávu vytrvalostí“.  V martyrologiu svatých není toto jméno zastoupeno, přesto je jeho obliba velká. Nejenom u nás bychom našli mnoho Stáň a Stániček, jsou i v Polsku, Bulharsku, na Slovensku a na Balkáně. Jak je vidět, je to jméno přímo všeslovanské. 

 

 

    

 Gita (10. 6.) má jméno tajemné a vonící dálkami.  Podle latinského přepisu Margarita znamená (pupen či perla),  Margito jí říkají v Maďarsku a rovněž prý může být i zdrobnělinou jmen Brigita, nebo Birgita. Stejný význam má jméno v Anglii i na Slovensku: Margaret je i jménem pro kopretinu. Naše Markétka má tentýž původ jména. Snad nejzajímavější je původ jména - ze staroindičtiny – Mandžárí…

 

     

    

 Slavný Bruno (11. 6.), po kterém je  tenhle svátek, pocházel ze saského císařského rodu a působil jako věrozvěst. Tato činnost se mu velice dařila - rozhodl se, že se bude věnovat především obracení Slovanů na správnou víru -  pročež byl v r. 1009 zabit Prusy. Známé osobnosti pak jsou namátkou Bruno Ferrari, Bruno Banani a Giordano Bruno - přičemž zde je Bruno příjmení – ale ten taky neskončil dobře... Samo jméno znamená „hnědý, snědý, opálený, brunet“ a je původu starogermánského.

 

 

 

      Svátku, který slaví Antonie (12. 6.),  dalo základ latinské slovo „antes“ zamenající „před“, vpředu, v čele. Toničky a Toníkové jsou původem ze základního Antoninus, což znamená "patřící Antoniovi". Nejspíš ve starém Římě tito jmenovci byli příslušnicemi a příslušníky velmi slavného rodu Antoniů. Pomiňme teď všechny ty slavné Antonie, v čele s nejslavnější Marií Antoinnettou, kterou Francouzi tak milovali, až si ji i popravili a věnujme vzpomínku jedné téměř neznámé Toničce, která vloni umřela – a to babičce Taterové, bývalé majitelce slavné trampské hospůdky "U Taterů", která se nalézá poblíž ještě slavnější osady Ztracenka. 

 

    

 Antonín (13. 6.),  má svátek hned druhý den. Ti starší si určitě pamatují "Antonína, topiče elektrárenského", stejně jako známé dva Tondy - Zápotockého a Novotného. Ještě že už jsou za námi... Naštěstí ani jeden z nich není svatý, takže pro nás už nejsou ani dějepis :-)))      Ten opravdu svatý  byl z Padovy, patřil mezi vynikající osobnosti katolické církve a již za jedenáct měsíců po své smrti byl prohlášen za světce. Však také krátce po jeho smrti se prý kolem jeho hrobu začaly dít zázraky.  Na pražském Strossmayerově náměstí má kostel, kde jsou moc hezké svatby.  Sympatický byl  i černovlasý a černooký Antonio, všem známý z reklamy - jehož ženě je napřed horko a potom zima.

Dnes je Toníček patronem všech milujících, manželství, cestujících, rolníků a pekařů. Lidé na celém světě se k němu modlí, když hledají ztracené věci a vidí v něm pomocníka v nouzi. (Něco na tom bude, moje kamarádka chodila pravidelně zapalovat svíčky k Antoníčkovi, když její dcera propadla drogám. Nakonec ji z toho dostala, je vdaná, pracuje a je v pohodě.) Jinak toto jméno též proslavil Marcus Antonius - římský vojevůdce a - to nejhezčí nakonec - milenec Kleopatry...

 

Pidřich    

 

 

 

Komentáře (2)add feed
Hezký. : Hani
To by chtělo inovovat každý týden. Mám vnučku Toničku..takže dííík smilies/grin.gif
červen 07, 2007 12:08
Dík, ano, bude to každý týden, nějaké ty zajímavůstky... : d@niela
smilies/cheesy.gif
červen 07, 2007 14:02
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]