O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ROZEZNÁTE - POZNÁTE - NAJDETE? - L. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 19 červenec 2010

Dnešní hádanka bude více než snadná. Opět  více než o hádanku jde o připomenutí významného výročí. Tentokrát jsem vybrala jednu z mých (a věřím, že všeobecně) nejoblíbenějších hereček, přímo hereckou legendu 20. století, krásnou a charismatickou ženu. Přestože měla získat i titul národní umělkyně, tento titul, stejně jako legendární roli Čapkovy Matky získala její mnohem angažovanější kolegyně. Ale pro všechny Čechy zůstala jejich umělkyní národní...  

 

 

 

       Narodila  se 11. července 1920 v Praze. Od dětství snila o povolání herečky, ale přísný tatínek měl s dcerou jiné plány. Vystudovala tedy gymnázium, po němž následovalo studium na konzervatoři. Toto studium však mladá dívka ve válečných letech přerušila a nastoupila do angažmá v Brně, kam ji doporučil samotný Jaroslav Kvapil, jemuž se zdála velmi talentovaná a nadějná. Své první vystoupení odehrála 6. 5. 1940.

 

     Následovala angažmá v Plzni, Praze (divadlo Uranie). A pak prvního ledna roku 1960 odešla do Národního divadla, kde účinkovala až do své smrti.     

 

     Na tuto herečku nezapomínali ani filmoví a televizní režiséři. První film, v němž hrála, se jmenoval Skalní plemeno. Následovala role ve filmu Třináctý revír, což je detektivka, kde původně měla hrát hlavní roli Lída Baarová. Další roli jí nabídl režisér Krška ve filmu Měsíc nad řekou. Připomeňme ještě film, který nedávno šel vzpomínkově v televizi - Ošklivá slečna. Poslední filmovou rolí byla starostlivá maminka Fandyho ve filmu Fandy, o Fandy. Jen tak mimochodem - její filmová stojka na hlavě byla (vzhledem k jejímu věku – vskutku obdivuhodná).    

    

     Zazářila rovněž v televizních rolích – Romeo a Julie na konci listopadu, Taková normální rodinka, Byl jednou jeden dům, Nemocnice na kraji města, F. L. Věk a další a další. Hlavním těžištěm její práce bylo ale divadlo. Jedna z jejích nejlepších rolí se dočkala 403 repríz. Napsat název této hry, nemuseli byste už vůbec hádat. I tak si myslím, že už všichni odpověď znáte…      

    

     V soukromí byla tato herečka manželkou a maminkou dvou mužů totožného jména i povolání. Po smrti  manžela jí osud přivedl do cesty ještě jednoho muže. Jejich láskou žilo v osmdesátých letech celé Československo  Tato pozdní a velká láska však nestačila úplně dojít naplnění. 21. ledna 1983 totiž tato velká herečka náhle zemřela na srdeční selhání. On ji přežil o 27 let – zemřel letos 14. května ve věku devadesáti let.

 

A jako vždy, pro kontrolu si můžete kliknout zde,

abyste se přesvědčili o správnosti

svého řešení...

 

MIA

 

  

Komentáře (14)add feed
Olga Scheinpflugová : HankaG
Moji rodiče po příjezdu do Ameriky měli lékaře jménem Karel Steinbach - významný přítel Olgy i Čapka. Jeho obor byla gynecologie. Olga - opravdu velka legenda starsi generace.
červenec 20, 2010 01:15
Ha Ha, spatne.... : HankaG
Ha Ha, spatne....haha....cetla jsem 1920 jako 1902 ne ne ne
červenec 20, 2010 01:21
No zcela určitě to Olga Scheinpflugová není : alena puntíkovaná
stoprocentně.Její muž a její syn nesli jméno jené překrásné vodní šelmičky
červenec 20, 2010 05:50
AP. Že by Bobr? : Máňa z Počernic (dolních)
Mio, těch nápověd máš v článku přespříliš, takhle to je hádačka nanejvejš tak pro íkváky.
červenec 20, 2010 06:44
Máňo : mia
máš naprostou pravdu, hned v úvodu píšu, že víc než o hádanku jde o připomenoutí výročí téhle skvělé herečky. Měla jsem napsat medailonek /jako třeba u pana Vorlíčka/, já vím. Slibuju, že paní , kterou mám teď v merku už tak lehká nebude. smilies/wink.gif Jinak tuhle paní herečku miluju ještě z jednoho čistě osobního důvodu - velká podoba s mojí maminkou.
červenec 20, 2010 06:50
Taky ji miluju : wendy
i její drobnější roli v seriálu Nemocnice - doktorka Fastová, že. To je jedna z hereček, které by měly být nesmrtelné...
smilies/wink.gif
červenec 20, 2010 07:21
HankoG, jen technická - : wendy
pro příště a až to bude taky těžší, výsledek nepiš prosím hned do textu....
smilies/wink.gif
červenec 20, 2010 07:24
Bobr je hlodavec, Máňo : alena puntíkovaná
- nikoli šelma.
červenec 20, 2010 07:29
Zmíněná šelma patří : alena puntíkovaná
mezi "Lasicovité".
červenec 20, 2010 07:50
žeby : Macesska
Július Satinský?
červenec 20, 2010 10:57
Mcessko : Kamila
smilies/grin.gif
červenec 20, 2010 13:35
Latinský název zní : alena puntíkovaná
Lutra Lutra
červenec 20, 2010 14:50
Wendy : HankaG
Díky, víš já jsem tady celkem nová, tak mi úplně nedošlo že se tam nemá vůbec nic psát. Jinak ačkoliv Olga Scheinpflugová tu Matku taky hrála, tak jsem si zaměnila 1920 za 1902. Myslím že jsem měla podmíněný reflex z mého překladatelského fóra kde žádají odpovědi rychle….ha ha..no prostě jsem to kardinálně zvrzla, pravda.
červenec 20, 2010 19:21
To je dobře že sem chodí noví : wendy
s reflexem i bez... smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
červenec 21, 2010 07:34
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]