O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ROZEZNÁTE - POZNÁTE - NAJDETE? - XLVI. PDF Tisk E-mail
Neděle, 15 listopad 2009

Dnes vám dáme zase "pánskou" hádanku... Tento muž, jehož jméno bude dnes hledat, se narodil r. 1831 v Přešticích u Plzně. Od dětství ho přitahovalo stavitelství , proto při studiu výtvarných umění se stihl ještě vyučit zednickému řemeslu. Po promoci získal místo ve Vídni u stavitele Šebka. V následujících letech se z něj stal významný stavitel.

 

 

 

 

     Navrhoval projekty u nás i v cizině, např. projekt Zemské porodnice. Jeho velké pracovní vypětí mělo za následek vyčerpání a ochrnutí. Tehdy se uchýlil na zámeček Lužany u Přeštic, kde se zotavoval. Po vyléčení se opět vrhl do práce. Po smrti své druhé ženy věnoval, jakožto bezdětný, veškerý svůj majetek na podporu vědy, vzdělanosti a umění. Spolufinancoval i výstavbu studentských kolejí. V roce 1904 založil nadaci, jež díky svému právnímu ošetření přežila i komunistický režim a je nadací s nejdelší kontinuitou u nás. Významný mecenáš zemřel v r. 1908.

 

Ještě pro zajímavost:

 

r. 1895 byl mu udělen titul státního vrchního stavebního rady, r. 1900 byl jmenován čestným doktorem filozofie Jagellonské university Krakovské, r. 1901 vyznamenán čestným doktorátem věd technických České vys. školy technické v Praze. U příležitosti 76. narozenin r. 1907 jmenován byl čestným měšťanem hl. města Prahy. Byl též členem umělecké rady ministerstva osvěty a vyučování ve věcech výtvarných umění, místopředsedou českého odboru Moderní galerie král. Českého, členem České zemské umělecko – historické komise, říšským a zemským poslancem za kurii velkostatku.

 

 

Tak co, přátelé, znáte jeho jméno?

Hádejte,

neuhodnete-li,

tady je správná odpověď:

 

 

Komentáře (1)add feed
No jestli stavěl Zemskou : alena puntíkovaná
tak by to měl být pán, po kterém je pojmenován jeden z mostů přes Vltavu - ale můžu se plést.
listopad 16, 2009 08:34
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]