O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O POČASÍ A JMENINÁCH 19. TÝDNE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 15 květen 2008

Studená zvlněná fronta... Déšť, bouřky, rapidní ochlazení. To jsou slova, která popisují současné počasí ve střední Evropě. Jak je „tam u vás nahoře", Polárko? Asi hodně odlišně, že? A co ty, Ceskymo - na kolik stupínků vylezl tvůj teploměr? Báro, jak je v Holandii?

Ale ono stačí se podívat jen „za humna" a je to odlišné: u nás právě leje jak z konve, u blízkých sousedů zatím jásá sluníčko... Každopádně - ať jste kdekoli - přeju vám krásné počasí "v duši"...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Den vítězství (8. 5.) tento den si připomínají všechny civilizované země osvobození od fašismu. Přesnější by asi bylo říci ukončení 2. světové války v Evropě, protože fašismus v různých formách leckde vegetuje dodnes. Dne 8. května roku 1945 podepsali němečtí zástupci v Berlíně podmínečnou kapitulaci svých vojsk. Po ní následovala postupimská konference šéfů vlád vítězných mocností, které zastupovali W. Churchill (po prohraných volbách jej za Velkou Británii vystřídal C. R. Attlee), H. Truman, (USA) a J. V. Stalin (SSSR). Naše země si toto výročí ukončení války připomínají teprve krátce, po celé období komunistické diktatury totiž tento svátek nebyl v zemích sovětského bloku vůbec slaven. Místo něj jsme si vítězství nad fašismem připomínali až 9. května, kdy byla osvobozena naše Praha. Na českém území operovalo v té době několik armád. Předně zde působila velká a silně vyzbrojená armáda německá. Na vojenském osvobození bývalého Československa se nejvíce podílela sovětská Rudá armáda, která vstoupila na naše území 6. října 1944. Do Prahy však před ní vstoupily ještě jednotky generála A. A. Vlasova, které byly součástí Ruské osvobozenské armády a po celou válku stály po boku wehrmachtu. Po neúspěšných jednáních v Praze, kde chtěl Vlasov mimo jiné získat i potvrzení o protiněmecké akci, se jeho vojsko stáhlo k západní hranici. Zde operovaly na linii Karlovy Vary-Plzeň-České Budějovice 5. a 12. sbor III. americké armády. Několik jejích vojáků vstoupilo do našeho hlavního města před rudoarmějci, ale politické dohody mezi velmocemi rozhodly, že Prahu osvobodí až ruské jednotky, jedoucí přímo z bojových akcí v Berlíně. A ještě pro doplnění: 2. světová válka skončila 2. září, kdy podepsalo podmínečnou kapitulaci atomovými výbuchy na kolena sražené Japonsko.

 

 

 Ctibor (9. 5.) je nepopiratelně slovanského původu. Je odvozeno ze dvou slov - čest a bor. Bor, nikoli ve smyslu "borový háj" ale ve smyslu "boj" (borba) - to slovo pochází ze slovesa boriti - tedy bojovati a zdá se, že až od něj pochází sloveso "bořiti" - s dost podobným významem - všichni víme, jak vypadá takové město, nebo vesnice po boji. Ctiborů je u nás jen něco přes tisíc - ale rodí se chlapečkové jak po másle a  a jejich maminky budou pro své synky hledat krásná a neotřelá jména - což jméno Ctibor zcela určitě je. Tak Ctiborům gratulujeme k svátku a držíme jim palce, aby se nám nositelé tohoto ušlechtilého jména v budoucnosti rozmnožili.

 

 

 

 Blažena (10. 5.)  Blaženka, Bláža - jak krásné jméno naplněné radostí a blažeností - není ovšem originál slovanské jméno, nýbrž překlad latinského jména Beatrice, nebo Beatrix. Ale ten překlad se skutečně povedl.  Toto něžné a snadno vyslovitelné jméno se u nás skutečně ujalo.  Bláž, Blažen, Blaženek u nás žije skoro deset tisíc. Za ty slavnější jmenujme české herečky Blaženu Holišovou a Blaženu Slavíčkovou. A Blaženu Českou - dceru Přemysla Otakara I. a jeho druhé ženy Konstancie. Pod jménem  Gulgielma Boema byla známá hlavně v Itálii, kde byla velmi milována, protože konala zázraky a uzdravovala lidi - a to nejen mocné a bohaté. Zřejmě to měli Přemyslovci v genech, nebo co. Neboť nebyla jediná. Dále bychom rádi připomněli Blaženku z knihy Marie Majerové "Robinsonka". Nebojte se, není to nic komunistickýho - je to krásný příběh dívky, které zemřela maminka. Blaženkám přejeme k jejich svátku,  aby byly stále blaženy a aby dál oblažovaly naše srdce.

 

 

 

 Svatava (11. 5.) se podle některých jazykologů dá považovat ze protějšek jména Luitgarda, nejde o přímý překlad - spíše překlad významový - totiž praslovanské slovo "Svet" znamená silný - stejně jako slovo "gard" Luitgarda je pak vykládána jako "strážkyně" - stejně tak jako Svatava. Svatava, kterou znají naše dějiny, silnou a mocnou skutečně byla. S touto dcerou polského knížete se oženil roku 1053 přemyslovský kníže Vratislav II. (vládl v letech 1061-92). V pořadí již třetí manželka mu přinesla nebývalé štěstí - český kníže byl roku 1085 korunován na prvního českého krále a jeho manželka Svatava si této pocty užila také. Ale svatá rozhodně nebyla a ani se jí nikdy nestala. Nebylo proč.  Dnešním Svatavám přejeme ze srdce všechno nejlepší - a také to, aby byly  věrny svému jménu - tedy silné - budou toho mít zapotřebí, protože jich je málo.

 

 

 

 Pankrác (12. 5.) A je to tady - první z tzv. tří ledových mužů. Letos - podle předpovědí meteorologů  -pravidelně přicházející ochlazení nepřijde. Buď na tom má lví podíl globální oteplování  nebo El Niňo - nebo něco úplně jiného. Nicméně jméno Pankrác vzniklo z řeckého slova Pankrátios - něco jako "celkový závod" nebo "více boj" - nebo z řeckého slova Pankratés - tedy všemocný, vševládný. Pankrác je ve Francii patronem dětí, jinak pomáhá mladým rostlinám a květům, pomáhá při bolestech hlavy, křečím a kupodivu i proti křivé přísaze. Pankráců u nás je jen velmi málo. Těm, kteří tu s námi jsou, přejeme všechno nejlepší a hezkou oslavu.

 

 

 

 Servác (13. 5.) jméno původu latinského. Je odvozeno od slova "servare", což znamená uchovávat, ochraňovat - tedy Servác je "člověk, který uchovává" - nebo také "strážce", "uchovavatel" , ale také "zachránce", "osvoboditel" - ale i "zachráněný" nebo "osvobozený" - v rozporu s tímto krásným významem se na našem území nachází Serváců jen velmi málo. Nicméně v Holandsku je oblíben a je patronem Maastrichtu, Goslaru, Limburgu, Quedlinburgu, je ochráncem zámečníků a stolařů, také pomáhá při revmatismu, bolestí nohou a horečkách. Kdyby se mezi námi nějaký Servác našel, tak mu přejeme, ať si svůj svátek krásně  oslaví.

 

 

 

 Bonifác (14. 5.)  poslední z tzv. tří zmrzlých.  Teď se již můžeme nadíti pouze  tepla - až do podzimu. Bonifác je jméno latinského původu. Je odvozeno od výrazu "homo boni fati" - tedy člověk dobrého osudu. Tedy šťastlivec, klikař. Asi ano, neb na našem území můžeme nalézt - oproti ostatním dvěma předcházejících "ledových mužů" Bonifáců celkem šestnáct. Takže třeba není tak úplně „na vyhynutí". No, ale existoval svatý Bonifác - který zas až takový klikař nebyl, neboť byl za své přesvědčení zabit tak, že byl vhozen do kotle s vařící smůlou.  Jinak je to poměrně oblíbené jméno papežů - celkem se jich v dějinách našlo šest. My žádného slavného Bonifáce nemáme. Ale všeho do času - třeba se proslaví jeden z těch našich šestnácti - nebo zplodí synka stejného jména, který jednou dobude svět. Což mu všichni ze srdce přejeme.

 

 

Pidřich

 

 

Komentáře (6)add feed
Pidřichu, moc hezký, : ivanka
líbí se mi, jakousi dáš se jmény pokaždé práci.
A ta m u z i k a !!!!

květen 16, 2008 08:25
Moc diky : Alena P-H
Pidrisku za nadherny klip. Dire Straits jsou ma Velika Laska. A po Knoepflerovi je pojmenovany i brontosaurus...jo, jo - to je muzika!!!!
Nemuzu nevyslovit dik za hezky doplnek k tydnu.
květen 17, 2008 01:55
no u nas : Polarka
je teda je dost chladne jaro (leto), vetsinou byva touhle dobou daleko tepleji. Uz praskl Yukon a asunicko je az do pulnoci a od 4 hodin rano uz zase znovu, ranni teploty 4, odpoledni kolem deseti az patnacti.
Jsem zvedava, jak to bude letos s turisty, protoze benzin je fakt drahej, tady je u nejlevnejsi pumpy 1.52!
Ja nevim, jak lidi jeste uzivi motorhomy.
květen 17, 2008 11:01
Polarko, : Cesky
to myslis $1.52 za litr? Pac tady je uz $4 za galon...
Jinak prave ted je venku 32C ve stinu, na slunicku to nemerim, to by mi prask teplomer. A tak mam doma prijemnych 24C a ven jdu jenom kdyz musim a nebo vecer.
květen 17, 2008 21:33
proč?:???? : nikisek
proč tu nemáte jméno Aneta???? smilies/angry.gif
duben 23, 2009 15:35
... : MonikaB
A kde mám své jméno...? smilies/undecided.gif Prosím přidat (Státní svátek .... až Bonifác tady máte dvakrát). Děkuji smilies/grin.gif
leden 04, 2011 13:43
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]