O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O POČASÍ A JMENINÁCH 15. TÝDNE PDF Tisk E-mail
Středa, 16 duben 2008

Slovo meteorologie, coby název vědní disciplíny, vychází z řečtiny. Vzniklo spojením slova meteoros (vznášející se ve výši) a logia (nauka). V době českého národního obrození došlo k pokusům počeštit tento název a tehdejší buditelé v potřebě povznesení českého jazyka přicházeli s výrazy jako například oparozpyt, povětroznalství, povětrosloví nebo vzduchosloví.

Jak ale bylo brzy pochopeno, žádný z těchto výrazů nemohl meteorologii nahradit. Výklad pojmu meteorologie lze dnes podat následovně: Meteorologie je vědní obor zabývající se všestranným studiem jevů probíhajících v atmosféře.

 

 

 

 Darja (10. 4.) zde se opět znalci rozcházejí. Podle jedněch je to zkratka, lépe řečeno zdrobnělina jména Dorofeja - tedy ruská forma řeckého jména Dorothéa - tedy "dar boží." Jiné prameny však tvrdí, že toto jméno je daleko starší a má svůj původ v perštině. A mělo by to znamenat "držitelka dobra". Je odvozeno od mužského jména Daréios - jmenoval se tak slavný perský král. Resp. persky to jméno znělo  Dárájavauš, což znamenalo "mocný", ale pro Řeky to slovo bylo nevyslovitelné, takže z něj vytvořili Dáreia. Jeho říše se postupně rozpadla - ale jméno zůstalo a šířilo se na západ. Tedy i do Ruska, kde se jméno Darja uchytilo a nabylo na oblibě.  Za slavné Darji připomeňme českou herečku Darju Hajskou. Jestli nevíte o koho jde, tak si vzpomeňte na film "Šest medvědů s Cibulkou" a na neodolatelnou uklízečku Marii Fóglnáglburdemaníkovou...

 

 

 Izabela (11. 4.) je španělskou formou jména Alžběta. Což znamená "Bůh je má přísaha". Ovšem jiní odborníci tvrdí, že se jedná o jméno původu hebrejského, které znělo Izabel - v našich končinách známé jako Jezabel - což znamená krásná. Jméno Izabela, Isabela nebo Isabella se těší velké oblibě zejména ve Španělsku, Portugalsku a v latinskoamerických zemích vůbec. Jmenovalo se tak i mnoho královen. Isabela Kastilská byla ta, co požehnala (tedy i finančně) cestám Kryštofa Kolumba - původně do Indie - ale jak se později ukázalo - doplul úplně někam jinam, čímž se proslavil. Izabel u nás moc není, ale co není - může být, takže všem Izabelkám i Belinkám přejeme všechno nej a hezkou oslavu jejich svátku.

 

 

 Julius (12. 4.) nebo také Július je jméno původu latinského. O jeho významu se odborníci dohadují - a zdá se, že se dosud nedohodli. Někdo jej vykládá jako "vlasatý" - ale zas, když si uvědomíme kolik vlasů (a daly se dost snadno spočítat) měl na hlavě slavný nositel Julius Cézar, tak to zní dost legračně. Tak asi ze zdvořilosti se toto jméno vykládalo jako"zářící" nebo "božský". Nicméně bylo to staré římské patricijské jméno. O nejslavnějším Juliovi - tedy Gaiovi Juliu Cézarovi . už jsme mluvili, takže si připomeňme spisovatele Julia Zeyera, malíře Julia Mařáka, hudebního skladatele Julia Fučíka a jeho synovce téhož jména, který byl novinářem, spisovatelem a překladatelem. Dále pak slovenského herce - bohužel již zesnulého, nicméně našim srdcím velice blízkého - tedy Júlia Satinského. Takže všem Juliům gratulujeme a přejeme jim hezký den.

 

 

 Aleš (13. 4.)  je jméno řeckého původu. Je odvozeno od slova "alexein" což znamená "bránit, bránit se, zaštiťovat", z toho vznikl ruský Alexej - neb jak již zde bylo řečeno - ruská šlechta měla ve zvyku dávat svým potomkům stará řecká a římská jména, ovšem ruské výslovnosti přizpůsobená. Čeština pak pozměnila Alexeje na Aleše a to jméno se velmi ujalo a žije si svým vlastním životem; dá se říci, že je celkem oblíbené. Za všechny slavné jmenujme antropologa Aleše Hrdličku, akrobatického lyžaře Aleše Valentu, hudebníka, zpěváka a moderátora Aleše Ulma, skladatele Aleše Sigmunda, zpěváka Aleše Brichtu a spisovatele a moderátora Aleše Cibulku.  Takže jim - a nejen jim ze srdce gratulujeme, že?

 

 

 Vincenc (14. 4.) nebo také Vincent, je jméno latinského původu a znamená vítězný, nebo vítězící. Přestože je toto jméno slavné a má krásný význam, u nás je Vincků zoufale málo. Jenom asi osm set.  Škoda... nicméně slavní jmenovci existují - u nás to byl například český malíř Vincenc Beneš a matematik Vincenc Jarolímek. Jméno Vincenz Priessnitz je známo jak lékařům, tak i laikům - Priessnitzův zábal užívá s velkým úspěchem již mnoho generací. A nesmíme zapomenout na toho nejslavnějšího - tedy vlámského malíře Vincenta Van Gogha.Jak už to u geniálních lidí bývá, byl ve své době nepochopen a zemřel v šílenství a chudobě. Dneska se jeho obrazy prodávají za astronomické ceny. Smutné, že? Takže ať si naši slavní, nebo méně slavní Vincencové hezky svůj svátek oslaví a ať se jim i nadále dobře daří.

 

 

 Anastázie (15. 4.)  toto starodávně znějící jméno je skutečně velice staré. Pochází z řečtiny. Je odvozeno od slova anástasis a znamená "vzkříšení" nebo "znovuzrozeni". Anastázie, nebo Anastásie - je tedy vzkříšená, nebo znovuzrozená. Toto jméno má ve světě mnoho národních forem a těší se velké oblibě.  U nás kdysi bývalo Stází, Stázek a Stáziček jak naseto - ale nějak jich ubylo, móda je prostě vrtkavá, třeba se to zas časem zlepší. V Rusku se ale toto jméno velmi ujalo. Známe formy Anastasja, Nastasja, Nasťa. Za všechny slavné jmenujme krásnou a hodnou Nastěnku z filmu Mrazík. Přejeme tedy všem Nastěnkám všechno nej a pokud nejsou vdány - hodného a krásného Ivánka a truhlu s bohatstvím. O ostatní už se musejí postarat samy.

 

 

 Irena (16. 4.)  Ač toto jméno zní velmi moderně, je  rovněž starobylé. Pochází ze staré řečtiny a je odvozeno od slova "eirené" - tedy "mír". Éireénaios je pak mírumilovný. Ireny a Irenky jsou proto nejen krásné, ale i mír milující (pak ovšem nechápu, proč se tak jmenují všechny "intrikánky" v béčkových" filmech). Irena je ve světě velice oblíbená - u nás jich žije asi padesát tisíc, což je na tak malý národ celkem dost. Za ty nejznámější jmenujme například spisovatelky Irenu Obermannovou a Irenu Douskovou, zpěvačku Irenu Budweiserovou - ale především krásnou a talentovanou českou herečku Irenu Kačírkovou, který již - k naší lítosti - není mezi námi. Všem Irenám, Irenkám a Irčám gratulujeme a přejeme jim hezký den, hezkou oslavu a hlavně klid a mír.

 

 

 

Pidřich

 

 

Komentáře (4)add feed
teda,já : skaz
už mám strach napsat první komentář,abych nebyla obviněna s vykrádání Kudlanky,nebo jasnovidectví.Ani jedno nemám...
Já mám averzi vůči jménu Irena - ne,nebyla to milenka mého muže,byla to naše domácí,která nám dokázala udělat peklo na zemi./ jó,restituce bytu PBH do vlastních rukou majitele/
duben 16, 2008 23:24
nojo : alena tečkovaná
co naděláš - já mám kamarádku Irenu, se kterou jsem od třetí třídy seděla v lavici - a pořád je to dobrý, a to nám letos v květnu bude oběma šedesát..takže..ne každá Irena je mrcha, tahle je zrovna moc fajn.(a mírumilovná). smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif
duben 17, 2008 08:34
Aleno,to já vím, : skaz
ale přesto mi to pokaždý naskočí.Prostě pracuje podvědomí a vůdči Irenám jsem přinejmenším ostražitá. smilies/smiley.gif
duben 17, 2008 08:47
tak třeba : alena tečkovaná
půjdem někdy s tou mojí na kafčo smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif, aby se ti zlepšilo mínění
duben 17, 2008 09:14
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]