O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O POČASÍ A HLAVNĚ JMENINÁCH TOHOTO TÝDNE PDF Tisk E-mail
Středa, 26 červenec 2023
Už jsme z toho klimatického běsnění tak pomatení, že se divíme, že jsou v létě vedra. A když se lidi k přírodě chovají přímo neřestně, tak není divu, že jim to občas nějakým tím ohněm vrátí... Několik minulých let byla léta studená a deštivá a tak nás nyní fakt, že je v létě horko, dočista zaskočil. Tak tedy - radujme se, veselme se - "Svatá Anna - chladna z rána", doba prázdnin, dovolených, koupání a tepla se právě přehoupla do druhé půli a co nevidět tu bude podzim a my budeme jen vzpomínat na to, jak jsme se zdarma krásně ohřáli. A pokud by nás naše cestovatelské chutě nepřiměly lítat tam, kde je to ještě víc rozpálené ...


 

 

Anna (26. 7.) Svatá Anna - jak možná všichni (i ti nábožensky nevzdělaní) víme, byla maminkou panny Marie. A taky to neměla jednoduché. Napřed jí dcera otěhotní bůhví s kým, ale nakonec se vdala; uff, nakonec se někdo našel, kdo si tu těhotnou vzal, ale sotva se vzpamatovala z toho, že se dcera se zetěm odstěhovali někam pryč,  tak jí zas ukřižovali vnoučka. To víte, ženský to nikdy neměli jednoduchý... Takže Anna je jméno původu hebrejského (ze stejného základu je odvozeno i jméno Hana), původně znělo "Channáh" a znamená  milá, milostiplná, líbezná. Toto jméno se těší všeobecné oblibě po celém světě. U nás bylo v minulosti na ústupu, ale jak to tak vypadá, Aničky, Andulky, Nanynky, Dulinky, atd. opět získávají na oblibě však jich máme přes 153 tisícovek. Jméno Anna bývalo oblíbené i u královen - za všechny jmenujme např. Annu Falckou a Annu Svídnickou - manželky krále Karla IV., Otce vlasti, jeho dceru, Annu Lucemburskou - provdanou za anglického Richarda II.,  Plantageneta, Annu Rakouskou - jíž tři (vlastně čtyři) mušketýři přivezli zpět briliantové přívěsky, čímž zachránili její čest (vzpomínáte?), známá je Anna Anglická, Anna Boleynová - manželka Jindřicha VIII. -  a to bychom tu mohli být do rána, Annen je jak máku. Též nezapomeňme na Andulku Šafářovou - co nemá doma husičky.

Nicméně Svatá Anna je patronkou měst Innsbrucku, Florencie a Neapole, šťastných sňatků, manželství a porodů, drží svou ochrannou ruku nad vdovami, hospodyněmi, matkami a dělnicemi. Též je patronkou mlynářů, truhlářů, horníků, tkalců, soustružníků, mlynářů, tkalců, provazníků, kramářů, čeledínů, krejčích a krajkářů.. Má toho holka na triku, co? 

 

Věroslav (27. 7.) je jméno, u něhož se názory odborníků různí - jedni tvrdí, že je to jméno čistě slovanského původu a že původně znělo Věřislav a je odvozeno ze slovanského základu Viera - tedy víra. Měl by to tedy být člověk slavný svou vírou a také tím, že se mu dá věřiti, ale zas jiní odborníci tvrdí, že je to český překlad latinského Fidelius - tedy věrný, nebo věřící. Ať už je to jak chce, pokud je to opravdu člověk, jemuž se dá věřit, je to vzácnost, neb takových je dneska opravdu málo. Lidi jsou prostě skeptický, nikdo nevěří ničemu a tak nám Věroslavů ubývá. Máme jich něco přes osm stovek.

 

 

Viktor (28. 7.) má jméno slavné a oblíbené a nosí je hrdě - Viktor je totiž Vítěz. Z těch nejslavnějších Viktorů bychom měli jmenovat francouzského spisovatele Victora Huga, filmového režiséra a herce Vittoria de Sicu, italskou filmovou hvězdu sedmdesátých a šedesátých let Vittoria Gassmanna, též papeže Viktora I., pak Viktora Kaplana, vynálezce Kaplanovy turbíny, herce Viktora Preisse, také za zmínku stojí slavný francouzský admirál Victor-Guy Duperré - a to bychom tu mohli být dlouho. Prostě je jasno, že jméno znamenající vítěze - nad čímkoli - stále žije a bude žít dále.

 

 

Marta (29. 7.)  má jméno z aramejštiny - základem je slovo Mar (pán) a od něj odvozené Mara - tedy paní. Marta tedy znamená paní domu, hospodyni, v přeneseném slova smyslu i ženu pečlivou. Ještě nedávno se o svůj svátek Marta dělila s Boženou - což bylo mírně řečeno nespravedlivé, neboť obě jména jsou dostatečně krásná a oblíbená, aby si zasloužila svůj vlastní svátek. Mart a Martiček u nás žije přes padesát tisíc, za všechny bych jmenovala herečku Martu Vančurovou, operní pěvkyni Martu Krásovou, zpěvačku Marthu Elefteriadu a "last - but not least" zpěvačku Martu Kubišovou, tolik pronásledovanou komunistickým režimem. Stále jí zůstal její krásný hlas a lidé ji stále mají rádi. A ona - jelikož na vlastní kůži zkusila, že všecka sláva - polní tráva - užívá své popularity ve prospěch týraných a opuštěných zvířat. Za to jí patří naše úcta a dík.

 

 

Bořivoj (30. 7.) je jasně slovanského původu, ale ne jak bychom se domnívali od slova bořiti - nýbrž borba, borotsja -  tedy boj, bojovat.  Bořivoj se proslavil v boji, je slavný bojovník - voják. No, bývaly to kruté doby, lidi šli ze rvačky do rvačky - je div, že vůbec přežili. První historicky doložený panovník toho jména, byl údajně nástupcem bájného Hostivíta. Někdy kolem roku 868 se stal pražským knížetem. Jeho ženou byla Ludmila, která s ním měla syna Vratislava (a Spytihněva) - Vratislav pojal za choť Drahomíru, která mu opět dala dva syny - Václava a Boleslava... A dál už to znáte - je malá ta naše zemička, každý zná každého a skoro každý je příbuzným každého. S tím už nic nenaděláme. Za všechny naše bych jmenovala režiséra Bořivoje Zemana a herce Bořivoje Navrátila. Hezký den i vám, oslavte tenhle svátek  v míru, bez zbytečných šarvátek a pranic.

 

 

Ingác (31. 7.) má jméno odvozeno od latinského slova Ignis - což znamená oheň. Jiné prameny tvrdí, že pochází ze slova Agnatus - čili později zrozený, nebo Cognatus - tedy příbuzný. Dnešní den je zasvěcen Ignáci z Loyoly - zakladateli řádu Jezuitů. Tento řád se ve světě těší celkem úctě - jinak je tomu u nás. Náš národ je na Jezuity těžce alergický a ví bůh, že má proč. Krom Ignáce z Loyoly známe ještě svatého Ignáce z Antiochie a svatého Ignáce z Lácony. Ignáců u nás v současné době moc není - asi tak pět set. Ale dříve to bývalo jméno dosti populární. Připomeňme si například Ignáce Semmelweise - lékaře a zachránce moha žen, Ignáce Paderewského - polského hudebního skladatele, Ignáce Axamita - českého matematika a fyzika, Ignáce Šechtla - českého fotografa - a nezapomeňme na slavného strýce Ignáce - příbuzného to pana Načeradce - byl to ten příbuzný, co všecko zařídil a nikdy se mu nepodařilo dopovědět  anekdotu...

 

 

Oskar (1. 8.) je jméno staroanglického původu. Os znamená bůh, gar je kopí - čili něco jako boží kopí. Toto jméno se těší oblibě hlavně v severských a anglosaských zemí. Nosilo ho i mnoho panovníků - např. švédský a norský král Oskar II., který pocházel ze slavného rodu Bernadottů. Patřil k nejvzdělanějším panovníkům své doby a zabýval se historií a literaturou. U nás žije v současné době Oskarů skoro tisíc. Z těch slavných bychom mohli jmenovat Oscara Wildea - anglického spisovatele, Oskara Schindlera - rakouského obchodníka, který za druhé světové války zachránil život tisícům židů, Oskara Lafontainea - německého politika a samozřejmě i toho, co vypadá jako strýček - přeci onu slavnou zlatou sošku, kterou rok co rok udělují nejlepším filmovým hercům, režisérům atd. "Strýčka" Oskara získaly tři naše filmy - Obchod na korze, Ostře sledované vlaky a Kolja.

 

 

 

 ALENKA PUNTÍK

 

Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]