O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O POČASÍ A JMENINÁCH 11. TÝDNE PDF Tisk E-mail
Úterý, 18 březen 2008

Venku je tak, že by ani Pepíka z hospody nevyhnal... Ano, přátelé, po svátku žen a před velikonocemi je tu jeden velevýznamný den, který se slaví už od nepaměti - a to ať se jmenujete - jak se jmenujeme :-))).  Do oken mi sice právě praží sluníčko, ale jeho síla je velice slabá. Asi taková, jakou bude mít náš krásnokolenatý NČ - známý to kudlí Žižkovák a především Pepík - po zítřejších oslavách...

 

 

 

 

 Růžena (13. 3.) je překrásné květinové jméno vyvolávající libé pocity, neboť růže je považována za jednu z nejkrásnějších a nejoblíbenějších květin. Krom krásných barev a překrásné vůně má i léčivé účinky. O plodech růže šípkové a jejich přínosu vitamínu C netřeba mluvit. Léta letoucí a po mnoho generací si všichni vaříme šípkový čaj, když nastydneme, okvětní plátky růží si dáváme do vany, kdež se koupeme, čímž krásně relaxujeme a dodáváme živiny své pleti a zjklidňujeme ji. Pak se nám zdají krásné sny. Nejslavnější Růženou je pochopitelně Růženka Šípková, již probudil polibkem krásný princ, u nás to pak byla herečka Růžena Nasková, slavná z mnoho prvorepublikových filmů a starší ročníky ještě pamatují rozhlasové pohádky, které svým krásným hlasem vyprávěla. Takže Růženkám přejeme všechno nejlepší - a máte-li nějakou mezi přáteli nebo v příbuzenstvu, kupte jí alespoň jednu růžičku. Uděláte jí radost.

 

 

 Matylda / Růt (14. 3.) Dnes budou oslavy trochu větší, neb mají svátek dívky, nebo ženy, dvě. Jméno Matylda je staroněmeckého původu - je složeno ze dvou slov Macht (Moc) a Hildi (boj) - oni ti Germáni snad mají bojování v genech. Ale ne každá Matilda byla lačná boje, byly mezi nimi jistě i krasavice, takže se toto jméno šířilo i mimo německo. Přes Starofrancouzskou Mahaut se došlo k anglické Maud. Krásná zlatovlasá Maud se pak zjevovala ve snech každého kovboje. U nás se spíš užívaly zdrobněliny Tilda, nebo Hilda.

Rút je původu hebrejského. Původně znělo Rehút a znamená to "přátelství". Skutečně krásné jméno. Nejslavnější Rút byla prababičkou krále Davida, je o tom zmínka ve Starém Zákoně. U nás se toto jméno moc nedává, ale ve světě je oblíbené a zdobí mnoho žen i dívek i úplně malinkých holčiček. Poslední dobou ovšem přicházejí starobylá jména do módy, takže kdo ví.... Nicméně všem Rút i Matyldám přejeme moc hezký sváteční den.

 

 

 Ida (15. 3.) je jméno, o jehož původu existují  dohady.  Buď je jeho základem starogermánský výraz "id", což znamená čin, nebo skandinávské slovo  „Itis" - tedy žena. Další variantou je, že jméno Ida je vlastně zdrobnělinou  jména Idaberga, Alida nebo Iduna - což byla jména staroskandinávské bohyně jara a mládí. Je to jméno ženské a něžné, ale oblíbeno je hlavně v německy mluvících zemích a ve Skandinávii. Za všechny naše Idy jmenujme Idu Kellarovou (sestru herečky Ivy Bittové) - zpěvačku, skladatelku a hudebnici, která se proslavila právě hlavně ve Skandinávii, kde žije. Ale i u nás je známá a oblíbená. Všem dalším - byť méně známým Idám gratulujeme a přejeme jim hezkou oslavu jejich svátku.

   

 

 Elena / Herbert  (16. 3.) Tento týden se s "dvojmény" roztrhl pytel - máme tu další a jelikož dámy mají přednost, začněme s Elenou.  Jméno Elena  je vlastně totéž co Helena, ale tato varianta pochází ze zemí, kde lidi mají potíže s hláskou "H" - tedy Ruska  a Bulharska. Helena (novořecky Eleni) znamená světlo, pochodeň zářící, nebo také Helios - tedy slunce, a potažmo Hellas - tedy Řecko, zemi sluncem prozářenou. Hodně Elen je na Slovensku, forma Ellen se užívá i v anglicky mluvících zemích. Takže doufejme, že nám toto krásné a sluncem prozářené jméno konečně přinese to "zatracený JARO!!!" Ale i kdyby ne, stejně Elenkám gratulujeme.

Dalším dnešním oslavencem je Herbert - toto jméno pochází ze staroněmeckého Hariberath a znamená "skvělý voják" , "skvělé vojsko" nebo také "skvělý válečník" - no jak taky jinak. Ještě jsme se nesetkali se starogermánským jménem, které by znamenalo "hodnej, laskavej a mírumilovnej kocourek". Kolikrát si říkám, že je zázrak, že jsme, obklopeni takto "mírumilovnými" sousedy, vůbec přežili. Ačkoli - co si budeme povídat, oni takoví Přemyslovci taky žádná bezbranná jehňátka nebyli.Takže to bylo asi fifty fifty, akorát, že nás bylo míň. Pár Herbertů se též proslavilo - za všechny jmenujme známého rakouského dirigenta Herberta von Karajana a anglického romanopisce a "otce" science fiction - Herberta George (H.G.) Wellse. Jeho rozhlasovou hru "Válka světů" o přepadení Země Marťany vzali tenkrát v Americe vážně a byl z toho pěkný zmatek. Moc Herbertů u nás nežije - ale i tak jim přejeme všechno nejlepší a hodně zdraví.

 

 

 Vlastimil (17. 3.) je vlastně českým překladem jména Patrik. Je to člověk vlasti milý, ve vlasti oblíbený - ale třeba i v cizině - jeden nikdy neví. Anebo naopak - člověk svou vlast milující. Ať už je tomu jakkoli, Vlastimil je u nás jméno oblíbené a hojně rozšířené. Vlastimilů, Vlastů a Vlastíků je u nás přes třicet tisíc. Za všechny naše slavné jmenujme herce Vlastimila Brodského, zpěváka Vlastu Třešňáka, superstar Vlastimila Horvátha - toho vůbec nejslavnějšího Vlastu Buriana - krále komiků. Takže všem Vlastimilům gratulujeme a předpokládáme, že oslavy budou důstojné.

 

 

 Eduard (18. 3.)  toto jméno k nám přišlo ze staré dobré Anglie -  vzniklo spojením dvou staroanglosaských slov - Éad - štěstí, blaho a Weart - strážce, strážit, hlídat. Takže Eduard, je vlastně strážce štěstí, je to člověk, co stojí na vartě a hlídá štěstí, čehož je zatraceně potřeba, neboť štěstí - co je štěstí? Muška jenom zlatá... než stačíme mrknout, tak nám uletí... I Eduard je velmi oblíbené jméno, a to hlavně v cizině. Ovšem i u nás by se několik slavných Edů našlo. Především  jmenujme české herce Eduarda Kohouta a Eduarda Hrubeše, dále spisovatele a autora detektivek Eduarda Fikera (Série CL například),  Eduarda Štorcha - slavného otce "Lovců mamutů", Eduarda Basse -slavného spisovatele a otce "Cirkusu Humberto" - a našeho prezidenta Edvarda Beneše. Mohli bychom jmenovat i další - ale to bychom tu seděli  celý den. Což je škoda, protože, to bychom se nedostali ani k tomu, abychom všem Eduardům pogratulovali - což tímto činíme.

 

 

 Josef (19. 3.) A je to tady. Jedno z nejčetnějších a nejslavnějších jmen JOSEF! Pochází z hebrejštiny a jak už to tak u nejslavnějších jmen bývá, překlady se různí - jedna verze praví, že Josef (tedy jó seph) znamená "Bůh ti dá další dítě" - zatímco jiná praví, že je to "ten, kdo bude pokračovat". Josef byl starozákonní patriarcha, ale také nevlastní tatínek Ježíše Krista. Jméno Josef je ovšem rozšířeno po celém světě a nejen v oblastech osídlených křesťanským obyvatelstvem. V Arabštině zní například "Jusúf". Existuje nesčetné množství variant tohoto jména - Jožka, Jožin, Jožan, Jožo, José, Joe - a pak také varianty druhé poloviny téhož jména - Seph, Giuseppe, Beppo, Pepo, Beppino, Pepito, Pepino - a již slyšíme našeho českého Pepíka, Pepíčka, Pepinka, Pepu, Pepouše, Pepana, Pepánka... jó a dvacetikoruna néni tak veliká, aby porazila žižkovskýho Pepika... Jojo, josefské oslavy bývaly mohutné - ale teď, co všichni podnikají, pracují a žijí ve stresu, tak už nějak na oslavy není kdy nebo co. Ale třeba to zase začne - vždyť Josefů je u nás jak máku a na své jméno jsou patřičně hrdí. A slavní Pepíci??? Jen tak namátkou - Josef Bican, Josef Abrhám, Josef Króner, Josef Golonka, Josef Jungmann, Josef Hlinomaz.....a taky jistý Josef Džugašvilli, ale toho lépe neoslavovat. Takže proč neříci - "Ať žijí Pepíci!!!"

 

 

Pidřich

 

 

Komentáře (16)add feed
njn,Pepankove... : jajinecka
...to zas bude v alejich nablito
březen 18, 2008 12:19
Jájííí, možná i na pavlači:-((((( : NČ
.
březen 18, 2008 12:25
hihi :-))) : ivanka

březen 18, 2008 12:32
NČ, tak ať žijí Pepíci! : strejda
A samozřejmě, že připíjím na Tvé zdraví a ať Tě Tvá kolena ještě dlouho nosí. Aspoň do toho úřadu. I já z nich mám pidiužitek ve formě pidirenty z Tvé přiměřené odměny úředníka s definitivou.
březen 18, 2008 13:09
také přeju vše nej nej nejlepší NČ : Inka
smilies/wink.gif
březen 18, 2008 13:26
ježto mám muže Josefa, : alena tečkovaná
tak jsem již oslavila o víkendu - ale oslavování není nikdy dost...takže vše nejlepší - a moc se nezlíkej, ať s té pavlače nespadneš smilies/grin.gif smilies/grin.gif
březen 18, 2008 13:32
jo, ještě že je úterý... : d@niela
že na nějaký velký slavení nejni tolik času smilies/cheesy.gif
březen 18, 2008 13:34
NC, : Ceskymo
doufam, ze na ty fotce nejsi ty... to radsi dustojne poblij tu pavlac smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif Vsechno nej... a hezky si to uzij! smilies/cheesy.gif
březen 18, 2008 16:40
NC, tady ti pripijim : Ceskymo

březen 18, 2008 16:45
Hmmm..... : skaz
užij si to NČ a všichni Josefové s tebou,fandím a blahopřeju.
březen 18, 2008 22:43
Díky všem za přání :-)))) : NČ
Vidím, že jsem tady všem utkvěl jako kolenatej vopilec. Jo dost dobrý. A výstižný!
březen 19, 2008 06:03
Josefa je až dnes : Míša šíša
a tak já přeju taky až dnes. Všechno NEJ-NEJ, čiperná kolena a pohlavní svěžest! No a alkoholu není nikdy dost, obzvlášť pak na Žižkově smilies/grin.gif
Tak co, zatrhnou dnes to kouření v hospodách nebo ne? smilies/wink.gif
březen 19, 2008 10:04
Nechť slavný svátek Josefa : alena tečkovaná
nikoho v pochybách nenechá,
že nic se nesmí uspěchat,
ba ani oslava Josefa,
- neb mít ho doma je trefa!

smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
Všechno nejlepší!
březen 19, 2008 10:27
Tak dík ještě jednou :-) : NČ
Míšo Šíšo, bohužel se mýlíš! Na Žižkově je alkoholu víc než dost!!!!
Taky mě z toho, při pomyšlení na večer (hlavně ale na zítřejší ráno), jímá hrůza :-((((((
březen 19, 2008 10:43
Josífku NČéovic, jistě už slavící, : saffron
přeji krásný svátek - oslav ho tak nějak po soudružsku - no a k tomu Ti ještě přeji co nejmenší následky těch bujarých oslav. smilies/grin.gif
březen 19, 2008 16:51
Následky : NČ
zrovna teď léčím prvním vyprošťovacim Staroušem 10° (jenže už je svině prázdnej:-(
Zřejmě bude nutný doplnit spodní úřednickej šuplík o další dva až tři vychlazený od číňana z lednice. Ale... hlavně, že nám chutná!!!!
Takže díky všem!!!!
březen 20, 2008 06:35
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]