O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O POČASÍ A JMENINÁCH 10. TÝDNE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 13 březen 2008

Tak jaro, kde jsi, herdek? To se dělá? Takové vichřice, uragany? Vítr sužuje celou Evropu... Co je nám po tom, že teď už mají jména, a to docela hezká, když tak nevybíravým způsobem řádí. Orkán Kyril, bouře Emma i Johanna prý souvisí s hlubokou tlakovou níží... Snad jen alergici si teď pár dní oddychnou.  Sezóna lísky a olše již doznívá, stále byl hojný málo alergizující tis, ale jeho sezóna již také pozvolna končí.

 

  

 

 

 

     V minulém týdnu se pravidelně objevoval pyl topolu a jasanu, přibylo pylu vrby a jilmu. Tento týden by se mělo zvyšovat množství pylu topolu, jasanu, vrby a jilmu. Začátek sezóny květu silně alergizující břízy očekáváme až po 25. březnu...

Také máte někdo už trápení - to jarní alergické trápení?

A polykáte prášky, snažíte se neškrábat, dusíte kýchání, nakoupili jste zásoby kapesníčků...

 

 

Copak, jak jste na tom vy?

 

 

 Miroslav (6. 3.) je jméno jasně slovanského původu, vykládá se jako člověk mírumilovný, nebo proslavený mírem - a protože Mir je svět, také člověk slavný ve světě. Ve světě slovanském je to zaručeně jedno z nejoblíbenějších jmen; jak u nás, tak v Polsku, na Slovensku, v Bulharsku a v zemích bývalé Jugoslávie. Všude je Miroslavů jako máku. Je to jméno krásné a libě znějící, není tedy divu, že se ujalo i jinde. Stejný význam, ale s obráceným sledem složek, má i Slavomír. Německý překlad tohoto jména je Fridrich, který se k nám pro změnu vrátil jako Bedřich. Ženský protějšek je Miroslava. Slavných Miroslavů jsou mraky a kdybychom se je jen pokusili částečně vyjmenovat, tak tu budeme týden. Za všechny bychom mohli zmínit nezapomenutelného herce Miroslava Horníčka, pak Mirka Dušína - vzora všech hodných chlapců, dále krále Miroslava, jenž "odpyšnil" Pyšnou princeznu Krasomilu, pak jeden český šlechtic Miroslav založil klášter v Sedlici u Kutné Hory (1142 - 1143). A já mám jednoho krásného, v mládí často pusinkovaného českého šermíře. Nechť tedy Miroslavové oslaví svůj svátek v míru a hezky si to užijí. Ještě pro zajímavost - tento den je i Světový den jódu.

 

 

 Tomáš (7. 3.) je  původně jméno aramejské (to byl jazyk, jímž mluvil Kristus) a znamená to dvojče, nebo blíženec. Základem je slovo Tómá, dříve teómá. Jmenoval se tak jeden z apoštolů, byl velmi skeptický a v Ježíšovo vzkříšení nevěřil. Ale nakonec se přesvědčil a stal se apoštolem šířícím učení Kristovo. Nicméně rčení "nevěřící Tomáš" se ujalo po celém světě a je tak označován nenapravitelný skeptik, který zásadně nevěří ničemu, na co si přímo nesáhne. Dalším nositelem tohoto jména byl i Tomáš Akvinský (1226 - 1274), jenž zastával místo ministra u vatikánského státu. Slavných Tomášů je hodně - za všechny bychom mohli jmenovat nejvýznačnějšího Tomáše našich dějin -Tomáše Garrigue Masaryka, prvního prezidenta Československé republiky, který má navíc v den svého svátku narozeniny - tedy měl. Jo, někdy se rodiče dětem takhle pomstí.

 

 

 Gabriela (8. 3.) Původ jména je hebrejský. V současnosti máme u nás téměř 28,5 tisíce Gábinek. Je to - jak jinak - ženská podoba jména Gabriel, které vzniklo následujícím složením: první část jména „geber" znamená silný muž, druhá „-el" je bůh, tedy významem je -  bůh je silný. Případně "muž boží", ale jde to vyložit i jako "přemohl mě Bůh". Gabriel byl jedním ze tří archandělů jmenovaných v Bibli, který zvěstoval v Nazaretu Panně Marii narození Ježíše. Z těch známých českých Gábinek jmenujme pár těchto - Osvaldová, textařka, Preissová, spisovatelka, Vránová, herečka, stejně jako Wilhelmová a ještě Demeterová, houslistka. Všem, i těm neznámým, ale námi doma milovaným, přejeme hodně štěstí.

 

 

 Františka (9. 3.) je ženskou formou jména František. Což původně nebylo ani tak jméno, jako přezdívka. Pochází z Italštiny a původně znělo Francesco (čti Frančesko), tedy Francouzek. Takle prý jako prvního v dětství něžně oslovovali Giovanniho  Bernadona. On totiž, ještě jako malý chlapec, aby pomohl svému otci v jeho obchodech, se naučil báječně francouzsky. Posléze proslul jako Svatý František z Axsisis - známý milovník zvířat. Význačnou Františkou byla Františka Římská, bohatá žena, která se starala o chudinu. Po smrti svého manžela založila družinu žen, které žily ve volném řeholním sdružení a prováděly sociální činnost. Zemřela 9. 3. 1440. Ale dneska slaví Františky, Išky, Fanynky, Inky, Francíny, Frání ...  toto jméno  nás bývalo velice oblíbeno, ale poslední dobou zájem o něj upadá. Ale není všem dnům konec a móda se často vrací, tak i Františkám se možná blýská na lepší časy  Těm, které tu máme, blahopřejeme a přejeme hezkou oslavu.

 

 

 Viktorie (10. 3.) je jméno původu latinského, původně mužské - a znamená vítěz. Do češtiny se jméno překládá jako Vítězslava. Nejznámější Viktorkou byla dcera sedláka ze Žernova, jejíž tragický osud zpracovala Božena Němcová ve své Babičce. Z tohoto důvodu se toto krásné jméno dívkám dlouhou dobu moc nedávalo. Ono se hned každému vyjevila představa dívky vyjící u splavu...  Ale co mládež přestala číst klasiky a pouze opisuje obsahy, začíná nám Viktorek přibývat. A to nejen kvůli slavnému klubu Viktorka Žižkov.  Viktorie je totiž i jméno královské. Za všechny jmenujme britskou královnu Viktorii, která vládla britskému impériu v letech 1819 až 1901. Za její vlády Británie rozkvetla a nad její říší slunce nezapadalo. Její skvělá vláda se nazývá Viktoriánským obdobím a v souladu se svým jménem nikdy žádnou bitvu neprohrála. Také se nazývá "babičkou Evropy". Její geny má většina evropských monarchů - za všechny jmenujme německého císaře a ruského cara. Takže Viktorky mají dnes krásný den a my jim gratulujeme.

 

 

  Anděla (11. 3.) Toto krásné jméno je  ženským protějškem slova anděl, které je řeckého původu. Angelos znamená řecky posel. Tedy někdo, kdo zajišťuje spojení mezi nebesy a námi. Andělek u nás v současné době moc není, ale nic není ztraceno, dost romantických maminek, hledající jméno neotřelé a líbezné po Anděle rádo sáhne. Všichni jsme viděli francouzský seriál Angelica (atd.) - no a to je právě také Anděla. Také si připomeňme správcovou v jednom žižkovském domě v Bagounově ulici - tedy Andělu Hrachovou, jíž nezapomenutelně ztvárnila Jana Hlaváčová. Takže Andělky, nezoufejte, že je vás málo a svátek si hezky užijte. 

 

 

 Řehoř  (12. 3.) Na svatého Řehoře, čáp letí přes moře, líný sedlák, který neoře. No, čápi už přiletěli a zemědělci a zahrádkáři již na svých pozemcích též pilně pracují - nicméně teď se to považuje za důsledek globálního oteplování. Zřejmě k němu došlo i před mnoha lety, kdy vznikla výše uvedená pranostika, ale o globálním oteplování nikdo nic nevěděl, tak se to bralo tak, že holt bylo teplo. Jinak Řehoř je jméno řeckého původu a zní v řečtině Gregoios a znamená to bdělý. Jméno se nicméně těší velké oblibě po celém světě a Gregoriů nebo Gregorů jsou všude spousty. Jen u náš je Řehořů pomálu.  Za všechny jmenujme amerického herce a lamače ženských srdcí Gregoryho Pecka. Byl i u nás - tedy v České republice - a udělalo se mu tu špatně a musel být hospitalizován. Co dodat...Všem Řehořům nicméně blahopřejeme. Mj. je to i náš den vstupu do NATO (1999).

 

 

Pidřich

 

 

 

Komentáře (1)add feed
Nastesti : Ceskymo
na alergie netrpim, z jara se raduju - neni ani zima, ani horko, vsechno kvete a zelena se, zkratka zivot je kraaasnej! smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif Kdyz si obcas kychnu, drzim se hesla "kudy tece, tudy leci" a jsem zdrava smilies/grin.gif
březen 14, 2008 09:50
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]