O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HÁDANKA - JSOU NEBO NEJSOU TOHLE PRAŠIVKY? PDF Tisk E-mail
Pondělí, 26 říjen 2020
Auta většinou rozeznávám na osobní, nákladní, červená a vraky. Podobně jsem na tom i s houbama. Vzpomínám si, jak jsem kdysi, v minulém století, byla s dětmi někde na Vysočině na prázdninách, a při takovém delším couru lesem jsme našli plnou košili hub. No, znáte to, to se z košile udělá batoh... Sbírali jsme poctivně všechno, protože jsem, jako moudrá maminka, dětem pravila, že se pak zeptáme nějakých znalců, a to by v tom byl čert, abychom neměli večeři...

 

 

Protože to byl velmi úrodný rok a protože to byl i nesmírně plodný les, tak jsme tu košili měli brzo plnou a já se už předem rozhodla, kam za znalci půjdem. Kam jinam - přeci do hospody, tam budou místní, a ti nám určitě poradí.

Myslím, že jsme jim asi nadlouho uvízli v paměti, protože snad až na dvě lišky a jednoho umrněnýho modráčka jedlé nebylo vůbec nic.

 

Prý ani nevěděli, že tam tolik prašivek roste...

 

Takže to jen na úvod, proč vám dnes nabízím hádanku houbovou - neboli to, co jsem včera na špacíru kolem našeho paneláku tady našla. Jediné, čím jsem si vskutku jista, je, že to jsou houby.

 

Takže na vás je, abyste mi pomohli je určit... 

 

 

 

 

 

 


 

 

No, a teď je to na vás. Já je domů nebrala, ale vím, že tu lidi hodně některé ty houby sbírají. "Některé" jsou prý žampiony, to si ještě pamatuju. Ale už si nepamatuju, které to byly. Ovšem, stejně bych je asi opravdu nesbírala, protože ty louky jsou odspodu promořené vším možným jedem po stavbě zdejšího sídliště (bydlím tu od začátků, takže vím, co se tu jen lehce zasypávalo), a odsvrchu jsou pročůrané zdejšími pejsky...

 

Přesto budu ráda, když se budu moct poučit a příště, až budu zas chodit a povídat si s ostatními pejskaři (to ale bude až někdy na jaře, žejo), tak budu dělat chytrou... 

 

Klidně svoje tipy pište do komentářů,

jsem zvědavá,

kolik různých názvů tu bude …

D@NIELA

 

Komentáře (7)add feed
... : Josef Kouba
1) Hnojník obecný, v mladší plodnice jedlé. Po snědení zákaz konzumování alkoholu. Možnost otravy.
2) Žamoin polní, spodní žebrování růžové příjemě voní, nebo ovčí, ten voní anýzem .Žampin zaprášený je jedovatý ale smrd. Takže kdo by jej sbíral.

3) Bedla jedlá. jídlu pouze hlava jako řízek.
4) Píchavka, za mlada jedlá.
5) Holubinka ale je jich více druhů, o jedné znich po malém ochutnání velice dlouho pálí jazyk.
6) Nevím a nezbírám.
7 Asi masák ten po rozkrojení zrůžový a prsten musí být rýhovaný. Vynikající houba. V mládí možnost záměny s mochomůrkou tygrovanou nebo červenou. Obě jsou jedovaté.
říjen 27, 2020 01:38
... : mamča
Nejsem znalec, radši bych z toho nejedla nic, ale ta 7)je žampión, který je ovšem jedlý jen pokud roste na vápencovém podloží, jako např. v Českém krasu.
Ta 5) je možná žampión královský.
Obecně, nejím nic, co má zespodu lupeny místo rourek, s výjimkou žampiónů a čirůvek dvojbarevných, co nám rostou na zahradě.
říjen 27, 2020 06:52
... : *deeres*
Já bych klidně určovala, protože nějakou tu prašivku vždycky najdu, zkonzumuju a ještě jsem se nikdy neotrávila. Jen jednou přiotrávila holubinkou vrhavkou, ale ta vypadala jako mandlovka a vůbec nepálila. No, jo, bylo sucho, měla jsem být opatrnější.
Neurčím nic, protože se mně nenačetly fotky. S určitostí ti ale mohu sdělit, že pokud jsi někde v Praze v parku našla žampion, tak ho nejez, určitě to je smradlák. Zjistíš to hned, jak ho hodíš na pánvici a zahřeješ, protože smrdí krezolem. Stejně bych byla opatrná na parkové bedly, jedna z nich ta mrcha zahradní, opravdu jedlá není, ale pokud ulomená noha zčervená, tak je v pohodě.
Podle komentářů, jsou tam i hnojníky, ty jsou výborné a rostou v houfech, ale musí být lupeny bílé, jinak se ti roztečou do černé matlaniny. S pýchavkou se určitě nespleteš, musí být na omak tvrdá, po rozkrojení bílá.
říjen 27, 2020 08:03
... : *deeres*
Sláva, v mobilu je vidím.
1/ Asi helmovky (nejspíš helmovka pařezová), z těch není jedlá skoro žádná a jedna je i smrťáková
2/ Pečárka (žampión) zápašná
3/ Hnojník obecný
4/ Pýchavka hruškovitá (pokud je mladá, dá se krásně nakrájená na plátky i usušit).
5/ To by mohlo být cokoliv, nevím, jak je to veliké, jestli si to našla v houfu na pařezu?
Mohl by to být pavučinec, křehutka,nebo nějaká vláknice. Z fotky to nepoznám, ale na holubinku to nevypadá. I když ta válcovitá bílá noha,možná holubinka ostrolistá, takže stejně nejedlá.
6/ Prašivka už na první pohled,neznám.
7/ Opět pečárka zápašná, mladý jedinec.
říjen 27, 2020 08:43
... : *deeres*
A možná má pravdu mamča, ta pětka by mohla klidně být i pečárka císařská, která je výborná, ale zrovna tak dobře pečárka koroptví, která je jedovatá.
Radši houby nesbírej!
říjen 27, 2020 08:51
... : NČ
Tak pro mě jsou to všechno prášivky. Ale děkuju ti, Danielko, za písnutí krásňoučkých písmenek.
říjen 27, 2020 15:04
... : Josef Kouba
Houby sbírejte je které opravdu znáte. Experiment se nemusí vyplatit.
říjen 31, 2020 09:26
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]