O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O POČASÍ A JMENINÁCH 8. TÝDNE PDF Tisk E-mail
Úterý, 26 únor 2008

Je to asi všude na světě dneska nějak poblázněné...  Kolem newyorského Central Parku je jen pár stupňů Celsiových nad nulou. A to se tam před pár dny chodilo v tričku...  Stejně jako nyní v Čechách, bylo i tam nedávno téměř vedro. Zato vzdušná vlhkost je stále stejná jako jindy - tedy  vysoká. Však je to také místo přímořské, co naplat.

V létě je tam vzduch téměř tekutý. Průšvih je, že všechno napučí, naraší - a co pak? Až zase přijdou mrazy?Co vy, zahrádkářky a zahrádkáři - jak to vidíte s letošní úrodou? Na keříčku máty pod oknem už jsou zelené lístky. Mám pod okny chumel sněženek...

 

 

 

 

 Lenka (21. 2.) Dnes své jmeniny slaví i Eleonora. Lze se domnívat, že tato jména mají společný základ, ale není tomu tak.Zatím co jméno Eleonora je jméno arabského původu a znamená "Bůh je mé světlo", o původu Lenky se vedou spory. Podle jedněch je to zdrobnělina jména Magdalena - tedy žena, či dívka, pocházející z biblického města Magdaly, jiné, že je to zdrobnělina jména Helena, které je původu řeckého a znamená slunce, zářící, případně pochodeň (srovnejte s Helios). Stejně tak to může být zkrácená forma Apoleny, Apolenky. Ať je to jak chce, Lenka se stala jménem velmi oblíbeným a žije si svým vlastním životem. Jen u nás jich žije skoro sto sedmnáct tisíc, oněch nositelek tohoto krásného a něžného jména. Takže všem Lenkám, Lendulkám i Leničkám hodně štěstí.

 

 

 Petr (22. 2.) jednoho nositele tohoto jména jsme tu už měli v létě, nyní si to trošku zopakujeme. Je to jméno původu řeckého, původně znělo Petros - a znamená kámen, nebo skála. Je to tedy člověk zásadový, pevný ve svých názorech - a možná i trošku tvrdohlavý - prostě kámen. Původní variantou tohoto jména bylo aramejské slovo "Kéfa" tedy skála, kámen, Petros je jeho překlad do řečtiny, přičemž latinizací téhož vznikl následně náš Petr. Svatý Petr má skutečně tvrdou šichtu, neboť je patronem, papežů,řezníků, sklářů , truhlářů, hodinářů, zámečníků. slévačů olova, hrnčířů, zedníků, cihlářů, mostařů, kameníků, síťařů, soukeníků, valchářů, rybářů a lodníků. A aby se nenudil, hlídá ještě nebeskou bránu, aby se dovnitř nedostal někdo nepatřičný My ho můžeme spatřit každou hodinu na Staroměstském orloji.To je ten chlápek s tím zlatým klíčem. Takže Petrové, Péťové, Petříčkové a Péťulkové - gratulujeme.

 

 

 Svatopluk (23. 2.) je velice starobylé slovanské jméno a znamená, že dotyčný je silný "v plucích", ve vojsku a má sílu z nich pocházející.Ten nejznámější Svatopluk byl kníže Svatopluk I., vládce velkomoravský. Cesta, jakou se ke svému úřadu dostal, nebyla dvakrát čistá, ale dějiny píší vítězové. Mj. zajímavé je, že on, stejně jako většina našich vládců, prošel kriminálem. A to za nic menšího než za zradu - byl synovcem knížete Rastislava a připadl mu pouze Nitranský úděl. To mu však bylo málo a tak svého strýce zradil, zajal jej a vydal franskému Karlomanovi, synovi císaře Ludvíka Němce. Odměny se však nedočkal, neb císař k němu (celkem oprávněně) nepojal důvěru. Nakonec - po mnoha peripetiích - se Svatopluk vládcem Velké Moravy skutečně stal. Byl to ten Svatopluk, co o něm líčí pověst, že si povolal své tři syny, dal jim napřed zlomit tři svázané pruty a poté každý jednotlivě. Všichni tu pověst známe a všichni víme. Nejednotnost a nesvornost je jedna ze základních českých vlastností. Tak tomu bylo i mezi Svatoplukovými synky. A zatímco se mezi sebou prali o moc, Velkomoravská říše se rozpadla. Mimochodem Svatopluk je stále velmi oblíbené jméno a hodně se dává. Za všechny slavné si připomeňme krásného prvorepublikového milovníka a nezapomenutelného nadporučíka Lukáše - Svatopluka Beneše.

 

 

 Matěj (24. 2.) "Na Svatého Matěje, když se slunce zasměje"- letos se to povedlo, sluce se smálo celý den, byť je ještě únor. Matěj a jeho varianta Matyáš jsou původu hebrejského  a znělo Mattihjáh - tedy Dar boží. Z téhož základu vznikl i Matouš a Matyáš. Toto jméno u nás opět nabývá  na oblibě a Matějů, Matoušů a Matyášů už je vůkol jako naseto. Byl to prý jeden z Apoštolů, který "nastoupil do služby" po Jidášovi. Nikdo pořádně neví, jak a kdy zemřel. Údajně ho prý kolem roku 63 pohané ukamenovali - podle jiné varianty ho zabili sekyrou. Každopádně nezemřel sešlostí věkem. Podle pranostiky "Svatý Matěj ledy láme", víme, že zima už má namále a můžeme se těšit na jaro. Pověra tvrdí, že by se ten den mělo třást ovocným stromovím, aby hojně rodilo. Ale největší atrakcí jsou ovšem Matějské poutě, které se po celá staletí konají na mnoha místech Evropy. U nás to dříve bývalo v Dejvicích, nyní už drahná léta v bývalé Juldě Fuldě - tedy na výstavišti. Ale ty časy, kdy kolotoč stál korunu a cukrová vata taky, jsou bohužel ty tam. Dnes je to bohapustá komerce a na návštěvu poutě, abyste si vzali tak dvě tisícovky. Jo, tam se taky třese, ale vašima kapsama!!!

 

 

 Liliana (25. 2.) Význam tohoto jména je jasný. Je původu latinského a jmenuje se tak květina, která se stala symbolem nevinnosti - tedy Lilie (latinsky Lilium). Je to krásné jméno, bohužel, u nás se velké oblibě netěší. Dnešní den si ovšem připomínáme i z jiného důvodu. V roce 1948 se toho dne Klement Gottwald "vrátil právě z Hradu" - a jak to dopadlo, víme všichni. Škoda mluvit... Nicméně, jakkoli mě za to možná zrozenci po r. 1989 odsoudí, je třeba občas tuto událost připomínat - aby se - třeba z neinformovanosti - někdy komunisti nepokusili o totéž. Vždycky se najde někdo, kdo v touze po moci a po majetku "zblbne" davy a mělo by se vědět, na co si příště dát pozor. Ale dost poučování. Dneska mají Liliany svůj svátek a tak jim přejeme hodně štěstí a zdraví, a aby si svůj svátek hezky užily.

 

 

 Dorota (26. 2.) jméno je řeckého původu. Znělo (a zní) Dorothéa a znamená to Dar Boží. Existuje svatá Dorota, která je patronkou zahradníků, květinářů, pivovarníků, horníků, novomanželů, nevěst a šestinedělek. Podle pověsti byla Dorota krásná mladá dívka, která žila v Caesareji v Malé Asii. Narodila se a byla vychována v křesťanské rodině. Zamiloval se do ní římský místodržící Apricius a ona ho odmítla. No, a to neměla dělat. Odmítnutý nápadník ji nechal zajmout a mučit.. Pak ji odsoudil ke smrti stětím. Cestou na popraviště volala dívka Ježíše a tvrdila, že je jeho nevěstou. Jednomu mladému Římanovi to přišlo legrační a dělal s z ní šoufky. Byl to mladý advokát jménem Theofil. Volal na ni, že když mu přinese květiny a ovoce z Kristovy zahrady, že uvěří. No a najednou se tam snesl anděl s košem květin a ovoce.Theofil padl na kolena a přihlásil se ke křesťanství. No, tak to vzali z jedné vody na čisto a po Dorotě rovnou popravili Theofila. Jo, byly to tvrdé doby. Dneska mají Dorotky svůj svátek a přejeme jim aby ho oslavily příjemně a  s radostí.

 

 

 Alexandr  (27. 2.) je slavné jméno. Je řeckého původu a znamená obránce mužů. Je to jméno oblíbené po celém světě. Vůbec nejznámějším Alexandrem byl Alexandr Makedonský - syn Filipa Makedonského. Byl vládcem obrovské říše, která se ovšem po jeho smrti rozpadla. Aby zlomil odpor původních obyvatel dobytých území, nutil své makedonské vojáky, aby se ženili s místními dívkami. Tím chtěl zajistit pokrevní pouta mezi dobyvateli a ostatním obyvatelstvem a docílit toho, aby si nakonec obyvatelé celé říše, ať už byli jakékoli národnosti, si byli rovni. Měl na to ovšem málo času, takže tato vskutku zajímavá metoda nestačila zapustit kořeny a po časné smrti se celá říše rozpadla. My si ovšem připomeneme jiného Alexandra. Je jím dramatik a spisovatel Alexandre Dumas, Gaskoněc a dosud nepřekonaný vypravěč. To on vymyslel slavnou větu "Jeden za všechny - všichni za jednoho!"

 

 

Pidřich

 

 

Komentáře (2)add feed
Kdyby jen sněženky : Míša šíša
Venku jsou už i narcisy a tulipány a dokonce mi začaly rašit floksy. To je co říct. Růžím začínají růst lupínky a o víkendu už lítaly včely. Fakt je teprve únor?
únor 27, 2008 08:55
mně vyrážejí kosatce, : Alena Puntíkovaná
tulipány, mám bledule, sněženky a zelená se tráva.
únor 27, 2008 18:58
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]