O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O POČASÍ A JMENINÁCH 7. TÝDNE PDF Tisk E-mail
Pondělí, 18 únor 2008

Jakpak je dnes u vás doma?  Zajímalo by mne to, opravdu, a věřím, že i všechny ostatní. Jakpak je dnes u tebe, milá Českymo? Nebo tam u vás, Báro? Případně na Yukonu či v Kanadě, vy všechny tamější Alenky? Před nedávnem se z předaleké Číny vrátila Wendy.  Vyrovnávala se po návratu s Jet Legem (což je pocit, který získáte, když se vrátíte z daleké cesty a vyrovnáváte se s větším časovým posunem mezi oběma místy), a kdo ví, nejspíš i se zcela odlišným počasím...

Chtěla bych se vás zeptat - jaké by bylo "vaše ideální počasí"? Jarně vlahé? Případně dobře snášíte horké léto? A když horko - snesete i větší vlhkost, nebo spíš raději až pouštní suchý žár, Arizona, Texas ... ? A co severní počasí, chladnější, případně i vlhčí? Anglický věčně zelený trávník, orosený "průběžným" deštíkem? Či jako "zimní maximalisti" byste si vybrali pořádnou zimu severu?

 

     Co by byla vaše volba, kdyby to bylo možno zařídit jen "na vaše přání a štičí přikázání"?

 

 

 Valentýn (14. 2.) Jeho jméno vzniklo z latinského slova "Valere" což znamená zdravý, kypící zdravím,  dokonce i silný. Prostě kluk jak buk. Patronem dnešního dne je Valentýn z Terni. Byl biskupem v době vlády císaře Claudia - ano, ano, „toho Claudia:. Stalo se tak ve třetím století našeho letopočtu. O samotném Valentýnovi se vypráví tolik legend, že si mnohdy lidé myslí, že je to vymyšlená postava. Ale není tomu tak. Je to historicky doložen a stal se patronem včelařů, mládeže a cestujících, pomáhá proti moru a přimlouvá se za dobrý sňatek - no a jsme u toho. Císař Claudius tenkrát vedl několik válek, pročež potřeboval vojáky. Takže zakázal mladým mužům, aby se ženili - aby mohli být následně odvedeni na vojnu a padnout "za císaře pána a jeho rodinu". Mnohým se to samo sebou nelíbilo a tak vyhledávali Valentýnovu pomoc  a on je tajně oddával. Jakožto ženatí pánové mohli pak jít bojovat pouze dobrovolně - nu a takových se najde jen velmi málo. Císaře to pochopitelně velmi rozlítilo a nechal milého Valentýna napřed mučit a posléze popravit. Jo, když se někdo chtěl stát svatým, tak to holt jinak nešlo. Tohle je ovšem křesťanská legenda. Podle jiných pramenů byl čtrnáctý únor v Římě zasvěcen bohyni Juno, která byla ochránkyní  milenců a rodiny. Pochopitelně, že sv. Valentýn nebyl Američan, jak se všichni domnívají, ale čistočistý Říman. Ale jak křesťanství získávalo na moci, místo oslav pohanské bohyně se začal oslavovat Svatý Valentýn.  Původně jen velmi nenápadně a v podstatě v tajnosti, dívky dostávaly od chlapců květiny, či milostné dopisy. Původně tomu tak bylo pouze v Římě, posléze se to rozšířilo do severských a anglosaských zemích... a pak to "vzala do ruky" Amerika. A dopadlo to jako Vánoce v Japonsku. Ale nemusíte se zrovna vrhat do náruče pusté komerce.  Pokud své milované (nebo milovanému) napíšete hezký dopis, nebo alespoň pošlete hezkou esemesku, udělá to stejnou službu jako drahý dárek. Nicméně kytičkou - třeba jednou jedinou - vůbec nic nezkazíte.

 

 Jiřina (15. 2.)  Na podzim, když kvetou Jiřiny.....zpívá lidová píseň... u nás tolik oblíbené Jiřinky nejsou slovanského původu, nýbrž řeckého. Je to ženská podoba jména Georgios, což znamená zemědělec.  Jiřina - jinak též Georgina, Georgia byla dívka, nebo žena, která pracovala v zemědělství - obdělávala zemi. A taky pěstovala ty krásné kytičky. Jméno je to celosvětově oblíbené - jmenuje se tak i několik zemí a dokonce i jeden planetoid. Je to Georgia - jeden ze států USA, dále i Gruzie, která se jak do latiny, tak do angličtiny překládá jako Georgia. Jiřin je u nás spousta, asi osmdesát tisíc. Za všechny slavné můžeme jmenovat dvě populární herečky, tedy Jiřiny Jiráskovou a Bohdalovou. Takže přejeme všem Jiřinkám krásnou oslavu jejich svátku a taky spoustu květin od jejich blízkých.

 

 

 Ljuba (16. 2.) je zkrácená forma jména Ljubov - tedy láska. Spolu s Věrou a Naděždou tvoří nejkrásnější trojici - tedy Víru, Lásku a Naději - bez kterých člověk prostě nemůže žít. Původ těchto jmen je v řečtině - byly to Fides, Spec a Charitas - tedy Víra, Naděje a Láska. Naše Ljuba (Ljubov) je tedy překladem řeckého jména Charitas - tedy, jak jsme si již řekli - Láska. Je to krásné jméno vyjadřující láskou ale od osmašedesátého roku se holčičkám už moc nedává. Na celém území naší vlasti žije pouze asi pět set Ljub. Za všechny jmenujme herečky Ljubu Hermannovou, Ljubu Skořepovou a krásnou Ljubu Krbovou. A čtenáři (a pamětníci) časopisu Čtyřlístek zajisté znají jméno Ljuba Štíplová. Všem Ljubám k svátku gratulujeme a přejeme jim hodně lásky.

 

Miloslava (17. 2.)  je ženský protějšek slovanského mužského jména Miloslav. Tedy někdo, kdo je slavný svou milostí, někdo milovaný a slavný, nebo prostě někdo, kdo je slavný a milý. Miloslava, tedy Miluška - je krásné jméno a v Čechách i na Moravě velice oblíbené. Žije jich v našich krajích skoro třicet tisíc. Je to jméno moc krásné a milé a zase se začíná malým holčičkám dávat. Za všechny slavné Milušky  jmenujme alespoň olympijskou vítězku Miloslavu Rezkovou - atletku, a Miloslavu Vlkovou - milou starostku Štěchovic. Takže všem Miloslavám, Mílám a Miluškám přejeme, aby na ně byli všichni stále milí a aby i oni byly milé na ně.

 

 Gizela (18. 2.)  (nebo Gisela) je jméno staroněmeckého původu a to je tak asi vše, na čem se u tohoto jména nomenologové shodnou. Podle jedněch to znamená střela, podle jiných mladá rostlinka, podle dalších zase rukojmí nebo ušlechtilé dítě. Takže - vyberte si. Může to být střelené ušlechtilé dítě? Pěstované poupátko? Ať je to jak chce, Gisela je moc hezké jméno a nám voní dálkami a exotikou. Poslední dobou počet Gisel klesá, ale ještě není všem dnům konec. Móda je ptáče přelétavé a může se stát, že po nějaké době tady nebude pro samé Gizely kam šlápnout. Samozřejmě, že všem Giselám přejeme jen to nejlepší, hodně štěstí a zdraví a krásnou oslavu jejich svátku.

 

 Patrik (19. 2.) je jméno latinského původu. Původně znělo Patricius a znamená "urozený člověk", "urozenec", či "člověk urozeného původu". Toto jméno má též vazbu na slova patria - tedy vlast, a současně to byl člověk který, mohl „věrohodně dokázat své předky" - takže se takto ve starém Římě nemohl jmenovat kdejaký jouda. Dnes je ovšem jiná doba a Patriků je všude jak naseto. Aby také ne, je to jméno krásné, libozvučné a ušlechtilé. Existuje dokonce sv. Patrik, známý to patron Irska. V Národním muzeu v Dublinu uchovávají světcův zvoneček a zub. Kde je ovšem pohřben zbytek - to se neví. Ale oslavy jeho svátku jsou vždycky bujaré - a to již po celá staletí. Za všechny slavné Patriky -- co jich na světě je, jmenujme hříšného tanečníka Patricka Swayzeho. Takže, milí Patrikové, oslavujte, ale nepřežeňte to, není nutné, aby z vás nakonec byli mučedníci.

 

 Oldřich (20. 2.) Toto jméno, které mnozí považují za čistokrevně slovanské, je naopak starogermánského původu. Původně znělo Uodalrích - což znamená bohatý vládce, nebo člověk mající četné „dědičné statky". Oldřich se též jmenoval jeden slavný Přemyslovec - tuhle jsme tu o něm mluvili. Byl to nejmladší syn knížete Boleslava II. Ze začátku to s ním nevypadalo nejlépe. Jeho nejstarší bratr - tedy Boleslav III. se chtěl sourozenců (proč dělit majetek a vládu, že?) zbavit, tak dal svého bratra Jaromíra vykastrovat. Chtěl s oběma bratříčky naložit mnohem hůře, ale jejich matce se podařilo s oběma syny uprchnout. Po Boleslavovi nastoupil na trůn polský příbuzný Vladivoj. Ale ten se upil k smrti a tak přišel na řadu Jaromír, ten byl ovšem vykastrovaný, takže „neměl šanci". Mezitím potkal Oldřich u potoka krásnou pradlenku Boženku - a bylo vymalováno. Díky jejich setkání přišel na svět jejich syn Břetislav - a rod Přemyslovců nevyhynul. Oldřich je u nás velmi oblíbené jméno a stále se dává mnoha chlapečkům - většinou se tak  pojmenovávají po tatíncích a po dědečcích. Za všechny známé Oldřichy jmenujme herce Oldřicha Víznera, Oldřicha Navrátila - a především hlavně miláčka všech ženských srdíček - gentlemana  od kolébky ke hrobu - Kristiána - Oldřicha Nového. Že by jméno předurčovalo „sexy-osud"? Nu, přejeme všechno nejlepší, hodně zdraví a štěstí...a teď zavřete oči...odcházím.....

 

Pidřich

 

 

Komentáře (17)add feed
Co se týče počasí, : Jitka
mám nejradši to, co je napsané první - jarně vlahé, takové, kdy se může chodit venku nalehko, svítí sluníčko, v přírodě je nejvíc svěže zelené a žluté a vzduch tak voní.....
únor 18, 2008 12:18
To já zase miluju teplíčko : wendy
pro mě léto začne, když můžu jít do lesa a tam si sednout na zem. Ale nevím, co pořáde máte s tím pršením v Anglii ? Jo, je tam vlhčeji, no prostě ostrov, nikdy nebudeme mít takové záhony jako oni, ale že by tam stále mžilo nebo tak něco ? To snad na Islandu, ne ?
smilies/shocked.gif
únor 18, 2008 14:08
PS.: vyrovnání s časem : wendy
když letíte proti času, špatně se s tím většina lidí vyrovnává. Já ne.
Když letíte po proudu, tedy v mém případku domů, je to ok. Pro všechny. Takže tak. smilies/kiss.gif
únor 18, 2008 14:10
... : ivanka
je hodně lidí, co mají radi takové pošmourné spavé počasí, já tedy rozhodně ne. Tak kolem 24 - 26, občas může i malinko fouknout větříček, aby se to "hlo", příjemné počasí, co někdy bývá k podzimu. Vlastně se tomu říká babí léto...
únor 18, 2008 14:45
já miluju sluníčko a teplíčko, : Inka
ale moje radostné období je jaro, kdy se to všechno sluníčkem probouzí a lezou kytičky, zelená se tráva, začínají kvést stromy, zpívají ptáčkové.....voní les, ale miluju i letní bouřku, je mi smutno z podzima, kdy to všechno barevné, teplé a živé končí a je mi z toho teskno.
únor 18, 2008 15:15
wendy, sotva jsme se shodli a už další rozpor . . . :-( : toulavej
Směr z východu na západ, tedy z Prahy do Ameriky (z Číny do Prahy) je získávání času, možná psychická věc, mě nikdy nevadí, nevím, je-li po proudu času, spíš obráceně . . . Směr opačný, ze západu na východ, směr po čase, rotace Zeměkoule, je vždycky u mě špatně, ztáta času.
Pokud jde o počasí, až když člověk zažije jiné, než má doma, může posoudit, zda mu vyhovuje. Téměř 100% vlhkost asi nebude vyhovovat nikomu :-)

únor 18, 2008 15:17
... : Bara
No prave, a ta je v lete casto u nas. Vic jak 30 a desne dusno, vsechno se na cloveka lepi.
Ja miluju tak tech 25, sem tam oblacek aby se slunicko schovalo a slaby vetrik.
Cely zivot ziju v podnebi - ctyri obdobi. Miluju je vsechny, protoze kazde ma sve kouzlo, ale posledni dobou je to vsechno nejak "slite". Neni videt prechod, clovek to registruje jen podle mesicu. Jen jaro, to snad clovek ani prehlednout nemuze.
únor 18, 2008 17:54
Subtropy, jedině subtropy : Alena Puntíkovaná
přímořské klima, teploučko, vánek, tu a tam deštíček, spousta zelenýho, kytek, ovoce a zeleniny, vůně, pohodička, nikdo nikam nespěchá a když je deset nad nulou tak je zima. (Deset nad nulou je průměrná roční teplota v této zemi). Zatracenej Praotec - nemoh jít ještě kousíček na Jih? Musel na ten Říp lézt?
únor 18, 2008 19:57
Hmmm, tak v Krušných včera v noci krušno. -19st. : strejda
Dnes 0,4, mlha i zde, kde nebývá a do toho mrholení, že by ani psa nevyhnal. Natož strejdu do hospody...
únor 18, 2008 20:47
... : Bara
Ale doma je dobre, dokonce mas rum, sice ne do koblih, ale jako antifries. Navic nebezpeci, az by jsi sel z hospody, tak netrefis v mlze domu.

únor 18, 2008 21:07
Ále toulavej, to bych nebrala jako rozpor : wendy
za prvé mi je fuk jak to kdo snáší nebo nesnáší, jen jsem reprodukovala poznatky dlouholetého průvodce. Ten mi to vysvětlil poté, co jsem argumentovala jako ty - proti proudu času, tj. Praha-Čína je to pro mě taktéž úspora času, takže snad lepší, ne? a on mi řekl, že to ale většina lidí snáší hůře.
A s tím počasím - nemám zimu ráda, ale kdyby bylo všude krásně teploučko jako v rovníkové Africe, asi bychom všichni ještě žili v chýších z palmového listí jako lovci a sběrači...
únor 19, 2008 07:10
no, : alena tečkovaná
a nebyl by internet a my jsme tu nemohli užít takový legrace, jako teď. smilies/kiss.gif
únor 19, 2008 07:50
Ale Wendy, : Ceskymo
zas bysme nemusely uklizet a mejt vokna a tak... smilies/cheesy.gif
No a tim prsenim - tak stat Washington je notoricky znamej prave neustalym prsenim, mzenim, poprchavanim, cednikolitim, zkratka destem. Furt. Byla jsem v Seattlu nekolikrat vzdycky na den, dva - a pokazdy prselo!
Tak nejdriv se mi to libilo, pac tady u nas v pousti neprsi skoro nikdy (asi tak 2x az 5x za rok), ale kdyz ten dest nejak nikdy neprestal, tak uz jsem toho pak mela plny zuby.
A tak si myslim, ze by v tom pocasi melo bejt od kazdyho trochu a niceho presprilis, dobre si to ta Priroda na nas vymyslela.
únor 19, 2008 17:02
"No a tim prsenim" : Ceskymo
smilies/grin.gif chybej mi tu hacky carky smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
únor 19, 2008 17:11
U nás, : skaz
je teda hodně pošmourno,koček dospěl a záčíná hmmm....,no jo kulantně páchnout,jinak šíleně smrdí.A pan doktor je na dovolené a vrátí se až příští týden.
únor 19, 2008 23:05
Tak mu toho kocoura zatím dej do předsíně : wendy
a můžeš ho tam akorát chodit krmit. Až se zvířecí doktor vrátí, budete první na řadě !
únor 20, 2008 13:38
jet lag : kolemjdoucí
se dá velmi snadno srovnat během jednoho dne. Je na to volně prodejný (tedy v USA) přípravek Melatonin. Pro tyto účely je lepší silnější verze (3mg). Stačí první dva dny po příletu asi tak dvě hodiny před plánovanou dobou usnutí. Spolehlivě vás srovná, po návratu stejným způsobem zase srovnáte nazpátek. Vedlejší účinky nejsou. Nedávat dětem a mladistvým!
únor 23, 2008 21:30
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]