O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZLETILÁ DCERKA A VÝŽIVNÉ PDF Tisk E-mail
Úterý, 15 březen 2011

Dobrý den, potřebujeme radu ohledně výživného.  Máme následující problém a to: zletilá dcera přítelkyně zanechala studia a utekla z domova s nezletilým přítelem. Domů se vrátit nechce, další potvrzení o studiu v novém bydlišti nám nedoložila, ale výživné požaduje. Nekomunikuje s námi vůbec, ale chce peníze a jen vyhrožuje soudy.

Její přítel nestuduje a nevydělává. Co máme dělat, abychom neporušili zákon? Děkuji mnohokrát,  Jiří

 

 

 

 

O D P O V Ě Ď :

 

Milý Jiří,

 

     dcera tvé přítelkyně dostávala výživné pravděpodobně od otce, pokud tedy doposud bydlela s matkou, ne? A nyní ho požaduje i od matky, vzhledem k tomu, že se odstěhovala. Je to tak?

 

Chybí mi ještě pár informací:

 

  • Kde je dívka hlášena k trvalému pobytu?
  • Bylo matce už vyměřeno výživné soudem?
  • Píšete, že nedoložila potvrzení o studiu v novém bydlišti - to znamená, že změnila i místo školy, případně školu?

 

       V případě, že matce bylo výživné vyměřeno soudem, měla by se tam obrátit s žádostí o přešetření studia své dcery, zda navštěvuje školu prezenčním způsobem (tzn. že chodí na denní studium, ne jiný druh studia, tedy např. při zaměstnání), stejně tak by matka mohla kontaktovat otce, zda ten neví nějaké bližší informace...

 

      Pokud dívka vyhrožuje soudy - to znamená, že s ní nějak jste v kontaktu? Dále - pokud se "nafest" odstěhovala, bylo by asi dobré ji odhlásit z trvalého pobytu. Je to sice nepříjemná záležitost, ale zase vám nebude hrozit nebezpečí případných exekucí, pokud by si dcerka  např. nabrala a pak nesplácela nějaké půjčky... atd.

 

      Rozhodně to chce víc informací...

 

d@niela

 

 

 

 

Komentáře (12)add feed
Ctu: zletila...zanechala studia, : Eva
tak nejake vyhruzky soudy jsou uplny holy nesmysl, na zadne vyzivne uz tim padem proste nema pravo.
březen 15, 2011 21:41
Evo, oni to pravděpodobně nevědí jistě... : d@niela
v tom je asi ten problém!
březen 15, 2011 22:06
... : Sandra.
hm, no já myslela, že když je dcerka zletilá a výživné požaduje od matky, která dosud neměla nic soudem určeno, tak že je standartní postup, aby to dala k soudu, doložila potvrzení o studiu a soud vyměřil v jaké výši na ni matka případně bude platit. Do té doby nemá nárok na nic a není povinností matky se pídit po tom, zda dcera studuje, či ne (ani by jí to ve škole teoreticky neměli říct, pokud je dcera plnoletá)
Já bych to řešila doporučeným dopisem, ve kterém bych dceru vyzvala, aby doložila potvrzení o studiu, kopii schovat, tím prokážete snahu a dál je to na ní.
A to trvalé bydliště bych nepodceňovala, jestli má holka nějaké špatné období, je na vás pravděpodobně naštvaná a budou s přátelem bez peněz, mohli by vám různými nesplácenými půjčkami přidělat řadu nepříjemností...
březen 15, 2011 23:06
... : bb2
Nemusíte dělat vůbec nic. Je zletilá, zanechala studia, odešla z domova - osamostatnila se. Tak ať se stará. Pokud vyhrožuje soudy - ocitujte jí tu druhou větu, kterou jsem napsala, a dodejte - naopak, milá dcero, odteď jsi povinna postarat se ty o nás, na to zákony pamatujou, takže když nebudeme mít dost prostředků na živobytí, požádáme tě o pomoc, když ji odmítneš, tak můžeme honit po soudech my tebe. Jak se ti takové rodinné vztahy líbí?
březen 15, 2011 23:19
... : Karlos
To by mohla zkusit, vyhrožovat soudy. Ta by jela !
březen 16, 2011 10:26
Mimochodem, : Macesska
zletilé děti nemají nárok na vyplacení výživného zpětně.
Takže by se jí výživné (teoreticky) vyplácelo až od nabytí právní moci soudního rozhodnutí.
Nechala bych ji co nejdéle vyhrožovat, než jí dojde, že pokud vskutku výživné chce, tak musí podat návrh soudu, uplyne nějaká doba.
Pak další doba, než soud nařídí stání (což bývá za pár měsíců, osobně jsem zažila ca 4). Takže pokud podá návrh v dubnu, může se těšit na výživné tak od září - pokud v době stání prokáže řádné studium a soud jí výživné přizná. Ale spíš bych řekla, že ji soud pošle k šípku.
březen 16, 2011 10:53
Neví jistě, zda studuje? : Eva
Rodič nemá žádnou povinnost najímat si detektivní agenturu nebo policii ČR, aby zjistila, zda se zletilý pacholek řádně připravuje na budoucí profesi studiem.
Dítě nemá ani nějaké automatické právo na umožnění studia.
V tomto případě rodiče vědí jedině jistě, že studia zanechala, zřejmě je již samostatná a studium nepotřebuje, tím jejich vyživovací povinnost skončila.
Nenechávejte si haranty takto přerůst přes hlavu, nemají Vám vůbec co vyhrožovat a Vy se třást strachy, abyste neporušili zákon? Neexistuje! O žádném dalším studiu nic nevíte, tak konec.Je hloupost podporovat chytráky, co znají výhradně a ještě zcela špatně, jen svá práva! Byť jsou to i potomci.
březen 16, 2011 11:22
Situace může být dost vážná. : Milan
Ona pokud studuje, skutečně může podat žalobu za stanovení výživného, a při soudním projednávání může uvést, že důvodem jejího odchodu z domova bylo sexuální obtěžování soužijícím milencem její matky. V dnešní době jí to soud bude věřit a výši výživného tomu přizpůsobí, byť to tak v odůvodnění oficiálně neuvede. Takže výživné se může vyšplhat do značné výše - i výš, než kolik jí platí její otec.
Doporučuji proto s jejím otcem se spojit a zkusit řešit situaci spolu s ním (třeba má i jiné informace, nebo třeba dokáže zakročit rasantněji... za pokus to určitě stojí). Také by bylo vhodné spojit se s rodiči onoho chlapce, co oni na to.

březen 16, 2011 12:14
Milane, : Ivča
někdy mám pocit,že jsi kreslená figurka ze Springfieldu... smilies/shocked.gif
březen 16, 2011 17:20
doba vyplácení výživného : Honzin
Dobrý den,

dovolte mi se Vás zeptat na délku vyplácní výživného dceři.

Dceři bude 24.12.2011 26 let, v září se jí bohužel nepovedla složit magisterská zkouška. Zkoušku bude opakovat v lednu 2012. Údajně musí přerušit studium. Moc bych Vás žádal o radu a to:

Jak dlouho musím ještě platit výživné?

Který zákon upravuje dobu a podmínky pro vyplácení výživného?

Za odpověď moc a moc děkuji Jan
září 21, 2011 01:50
dcera studuje dálkově Vysokou školu a pracuje-má nárok na výživné : Hana K
Dobrý den,potřebujeme radu ohledně výživného dcery mého manžela.Dceři je 21let a po ročním studiu na jazykové škole nastopila na Vysokou školu kde studuje dálkově a zároveň i pracuje.Jen nevíme jestli na částečný úvazek či jiný.Manželovi výši výživného určil soud.Chci se zeptat co dělat.Jestli musíme žádat soud o zrušení výžiného nebo jestli existuje jiný postup.Dcera otce nenavštěvuje a ani nijak nekontaktuje.Myslím si ,že její finanční situace nebude špatná když jezdí na dovolenou do Dubaje. mockrát děkuji za odpověď Hana
leden 04, 2012 13:03
Hanko, : d@niela
napiš mi na adresu: daniela zavináč kudlanka.cz, OK?
potřebuji více informací.
leden 04, 2012 15:48
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]