O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK ZLEGALIZOVAT TATÍNKA PDF Tisk E-mail
Úterý, 20 červenec 2010
Přejít na obsah
JAK ZLEGALIZOVAT TATÍNKA
Strana 2

 

 

 

Tak to vezmu popořádku:

 

     formulář na žalobu otcovství jednak najdeš v několika verzích na netu - myslím, že je to opravdu velice jednoduché. Jednoduše: ty, jako matka dítěte, jsi žalobkyně, onen muž, kterému chceš prokázat otcovství tvého dítěte je žalovaný. Hlavní věc je: Žaloba o určení otcovství k nezletilé XYZ, narozené XYZ, a úpravu její výchovy a výživy.

 

 

     Dále napíšeš stručně ale výstižně, jak jste se seznámili a kdy se stýkali a prohlášení, že jedině on je otcem dítěte. Případně napíšeš, že on to odmítl uznat. Pokud možno vše doplnit jmény a adresami svědků, kteří mohou potvrdit to, co píšeš.... Ale jak říkám, zadáš-li si do vyhledávače "žaloba o určení otcovství, formulář" - vypadne ti jich několik.

 

     Takže napiš a vyplň co zvládneš, nebudeš-li si vědět rady, zajisté ti s tím poradí kdokoliv přímo na soudě. Stejně tak můžeš kontaktovat bezplatnou poradnu v místě svého bydliště - http://www.obcanskeporadny.cz/ . Jen si pospěš, abys neprošvihla termín...

 

 

K tvému druhému problému:  

   

 

     chápu-li to dobře, byla jsi vdaná s jedním mužem, poté přišla do jiného stavu s druhým a konečně se s tím prvním rozvedla. Nyní po tom prvním požaduješ výživné na sebe. Pochopitelně, podle zákona má Rozvedený manžel, který není schopen sám se živit, možnost žádat od bývalého manžela, aby mu přispíval na přiměřenou výživu. To je upraveno  § 92 - 94 rodinného práva.    

  

 

     U výživného rozvedených manželů je předpokladem pro jeho poskytnutí odkázanost na výživu. Jakmile se někdo ocitne v situaci, že není schopen uspokojovat své potřeby sám, má právo se obrátit na bývalého manžela.  Takže - jak je to u tebe? Nenapsala jsi

a) kolik je tvé dcerce, ani

b) z jakých důvodů nemůžeš jít do práce.

 

 

 

     Mj. možná, že tě bude zajímat následující:  "Rozvedený manžel má nárok na výživu přiměřenou, ale existuje jedno speciální ustanovení, které určitým způsoben zvýhodňuje tzv. "nevinného manžela". Soud může rozvedenému manželovi, který se porušením manželských povinností na rozvratu manželství převážně nepodílel a kterému byla rozvodem způsobena závažná újma, přiznat proti jeho bývalému manželovi výživné ve stejném rozsahu, jako je vyživovací povinnost mezi manžely (tedy aby hmotná a kulturní úroveň obou manželů byla zásadně stejná)."

 

      Držím ti palce, aby se ti povedlo biologickému otci otcovství potvrdit (jistě víš o možnosti DNA), a výživné pro svou dcerku zajistit.

 

d@niela

 

 

Komentáře (31)add feed
Svědomí. : Sidon
Je to dost krušné, číst příběh, jako je tenhle. Z celého popisu na mě působí dojem toho, že se z toho Irena snaží nějak "vybruslit", aby byla finančně zabezpečená. A poněvadž ten biologický otec se k tomu nemá, tak se nejspíš soud (stát) rozhodne, že tu finanční povinnost určí předchozímu manželovi. Není to ale silně "kukaččí" jednání ? Stát má samozřejmě zájem ušetřit a pokud má po ruce takový zákon, tak ho klidně uplatní. Mně to však připadá, jako hnusný podraz. Za prvé, ten zákon je špatný, jenže je to zákon, a za druhé se pak už se vůbec nechci vyjadřovat o té "kukačce", která něco podobného provede. Jsem zvědav, co na to zdejší osazenstvo poví. Mimo jiné, mám dojem, že v té citaci toho zákoníku je snad nějaký překlep. Připadá mi to trošku spletité.
červenec 21, 2010 09:06
Sidone, : mamča
morální stránka věci je smutná. Je vidět, že Irena prožívá velmi rušný život.
Ale aspoň se snaží výživné toho "kukaččího mláděte" vyrazit z biologického otce.
Pokud se s cizokrajným dítkem na MD hodlá nechat živit od bývalého právoplatného manžela, tak to už je opravdu přes míru. Jestli nemůže z důvodu péče o dítě chodit do práce, měl by jí snad živit ten "zploditel" děťátka, ne ?
červenec 21, 2010 09:17
Já teď budu za zlou - Ireno, tak ty si uženeš dítě s cizincem, jehož celé jméno ani neznáš, : Myška
a když se ti nepodaří z něj vyrazit výživné na toto dítě (což je samozřejmě špatné, ale celkem pochopitelné, když se nejednalo zřejmě o nijak vážný vztah, čemuž svědčí to, že ani neznáš jeho jméno), hodláš vyrazit aspoň výživné na sebe od bývalého manžela, se kterým ses rozvedla už jako těhotná s tím cizincem. Proč by tě měl bývalý manžel živit? Tak leda nakopat víš kam...
červenec 21, 2010 09:43
Hele, : Macesska
to je vlastně super logika. Rozvedu se. Pořídím si jiného partnera. Porodím mu dítě. Na MD nejsem schopná se sama živit. Zažaluji ex o výživné na rozvedeného partnera.
Body 1 a 2 mám za sebou. Že bych do toho šla? Myslím, že by ex čuměl jak puk, neviděli jsme se nějakých 5 let smilies/smiley.gif Proč to vlastně rozvedené ženy, co mají dítě s dalším partnerem, nepraktikují běžně? Nejsem právník, ale tipla bych, že "neschopnost sám se živit" spočívá spíš v invaliditě než v péči o dítě.
červenec 21, 2010 10:40
Macessko, : mamča
ještě bych to vylepšila. Pokud je dítě "jinobarevné", je to důvod nedat ho do školky a do státní školy krzevá možnou "diskriminaci" smilies/grin.gif, takže, živit matku-ochranitelku v domácnosti do 6ti let dítka, a pak přispívat na soukromou, "vícebarevnou" školu. smilies/cheesy.gif
Ať se zeptá Kocába, ten to bude mít v malíku... smilies/cheesy.gif
červenec 21, 2010 11:05
mamčo, : Macesska
řekla bych, že národnost druhého otce s tím nesouvisí a Kocáb vůbec ne. Krom toho, pracujeme na integraci, takže šup šup mezi ostatí děti.
Možná si tu časovou posloupnost vykládáme jinak a napřed byl rozvod (nebo aspoň ukončení soužití) a pak teprv početí. Jeden neví.

V takovém případě
§ 93 odst 1 ZR: "Soud může rozvedenému manželovi, který se porušením manželských povinností na rozvratu manželství převážně nepodílel a kterému byla rozvodem způsobena závažná újma, přiznat proti jeho bývalému manželovi výživné ve stejném rozsahu, jako je vyživovací povinnost mezi manžely podle § 91 odst. 2."
Ovšem prokázat to nepodílení a újmu je asi taky docela záběr a je nutné s tím kalkulovat už při rozvodu.
červenec 21, 2010 11:16
Macesska : mamča
"Už se mi s ním (po roce a půl!!!) podařilo dokonce i setkat; nejdříve to vypadalo, že se mnou zajde na matriku uznat otcovství, ale po týdnu je výsledek stejný, jako dříve - nikam nepůjde, na malou mi nedá ani korunu, ale "malá prý vypadá stejně jako jeho druhá dcera, kterou má ve své rodné zemi". Hm, ale za to dceři chleba nekoupím, že?"

Takže rok a půl od početí, či narození dcery ?,
zatímco :
"No, a vlastně ještě jeden dotaz, i když z jiného soudku: podala-li jsem žalobu na výživné manželky, a v mezidobí mezi podáním této žaloby a soudním stáním bylo moje manželství rozvedeno; je třeba podat novou žalobu, a to na výživné bývalé manželky, nebo se automaticky tato žaloba upraví - část na dobu v manželství, a zbytek na dobu po ukončení manželství?"

"v mezidobí" (které doufám netrvá rok a půl) byla rozvedena se svým manželem, kterému se nelíbilo chovat "cizokrajné kukaččí mládě", a přesto by měl dle Zákona přispívat na výživu své bývalé cizoložné manželky ?

No, jestli tohle projde kladně soudní mašinérií, tak děkuji Pánubohu, že nejsem chlap.
červenec 21, 2010 11:30
Maceško, já si to prostě nemohla odpustit... : d@niela
snažím se vždy "zůstat nad věcí", ale občas je to faaaaaakt těžký smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
červenec 21, 2010 11:42
mamčo, : Macesska
ono to "mezidobí" klidně může trvat pěkně dlouho, zvlášť, pokud jeden z manželů klade odpor a rozvádět se nechce. To máš 3 - 4 stání s odstupem bratru 4 měsíce, odvolání, další stání... Teď jsem zrovna koukala na jakýsi judikát, kde odvolací soud konstatoval, že od podání návrhu na rozvod se po tři roky (!) soužití neobnovilo a rozvod teda bude.

Máš pravdu, že zákon o rodině i rodinné soudnictví je značně protimužsky naladěno. Třeba se to časem vyváží, k tomu jsou "šílení otcové", ochotní soudit se až v Bruselu, celkem užiteční.

Ale řekla bych, že gró tohoto případu je, že početí, těhotenství, porod a další péče o dítě je projevem svobodné vůle matky, která by se živit teoreticky i mohla, kdyby dítě potratila nebo svěřila do péče někomu jinému - jako ne, že bych to doporučovala, ale šlo by to.
červenec 21, 2010 11:53
danielo, : Macesska
logická úvaha, zkušenost a odhad pravděpodobnosti Ti to zjevně značně komplikují smilies/wink.gif

červenec 21, 2010 12:00
neděkuj : micka
cituji: No, jestli tohle projde kladně soudní mašinérií, tak děkuji Pánubohu, že nejsem chlap.

Taky se může vyskytnout případ, kdy se s exmanželkou bude soudit bývalý nezaměstnaný manžel. Tohle je oboustranné.
červenec 21, 2010 12:00
Macesska : mamča
To je dost hrozný, co ? smilies/shocked.gif
I kdybych uvažovala o té lepší variantě, že se rozvod táhnul, manželství už bylo dávno nefunkční, manžel byl třeba alkoholik, násilník nebo jiný vyvrhel lidstva, třeba každý z manželů už dávno bydlel jinde, a Irena si pořídila dítko s vědomím, že už je napůl rozvedená,
tak stejně mi připadá jako drzost nejvyššího kalibru, chtít po (býv)manželovi, aby jí živil, když je na MD s jemu cizím dítětem.
Sorry, jsem konzervativní, nechápu. smilies/grin.gif
červenec 21, 2010 12:01
Macesska : mamča
Nehledě na to, že si pisatelka pamatuje přibližně jen to, že "zploditel" její dcery měl červený trenýrky... smilies/wink.gif
červenec 21, 2010 12:03
micka : mamča
Já vím, že je to oboustranné, ale u rozvedeného manžela snad nehrozí, že bude na MD s dítkem, které si pořídil v deliriu s nějakou exotickou krasavicí, neznámého příjmení a původu.
I když, ta emancipace se nám tak rozjela, že možný je všechno. smilies/grin.gif
červenec 21, 2010 12:24
Už by bylo načase : Krakonoš
přijmout zákon, kde by se pravilo:

Každej dospělej zdravej jedninec se vo svou výživu stará sám. Nikdo vůči němu nemá žádnou vyživovací povinnost. Pokud není schopen sám se živit a nepobírá starobní nebo invalidní důchod, může požádat vo nějakou formu sociální podpory. Sociální podpora práceschopnýmu dospělýmu člověkovi se vyplácí jenom v případě, že se tento aktivně zapojí do programu veřejně prospěšnejch prací.
A dospívajícím slečnám by měl někdo vysvětlit, že manželství nejni instituce vymyšlená pro zajištění jejich bezpracný vobživy. A že kerá si tohle myslí, neliší se příliš vod holek, co stojej podél českejch tahů k němecejm a rakouskejm hranicím. Ty ale aspoň svý motivy neskrejvaj. smilies/grin.gif (Tohle jsem si bohužel nemoh vodpustit, když čtu, jak někdo zbouchnutej kodovíkým vymejšlí finty na bejvalýho manžela, aby cvakal, sorry)
červenec 21, 2010 17:34
Krakonoši, : Sidon
mě to taky hnětne, že je něco takového možné, ale ten zákon je tak postavený záměrně, neboť stát chce ušetřit, tak to klidně hodí na krk tomu bývalému. Bohužel je to takhle zařízeno i v jiných zemích a dokonce i horší věci. Například fingované udání znásilnění, za které se dotyčné udavačce docela nic nestane. Jednomu mému známému se to přihodilo, že ho jedna taková "kukačka" nařkla ze znásilnění, ale vybrala si k tomu datum, kdy ten "násilník" byl zrovna hodně daleko od místa, které ona uvedla a navíc byl viděn miliony diváků v TV, poněvadž byl špičkový sportovec a hrál za svůj tým daleko od místa, uevedeného tou vykutálenou krasavicí. Soud proběhl velice hladce, můj známý byl samozřejmě osvobozen, jenže té kordulíně se taky nic nestalo, vůbec žádný trest za křivé nařčení, nic takového. Krátce potom soudu jsem se pracovně setkal s jedním soudcem a diskutoval s ním tento případ s otázkou, jak je možné, že ta holka z toho vyvázla zcela bez úhony, přestože lhala a ještě s tím jde k soudu. Ten muž práva mi řekl, že je to proto tak postavené, poněvadž by v případě nějakého postihu těchto darebnic, dostaly ty "opravdu" znásilněné strach a vůbec by to neoznámily. I tak je prý velké množství znásilnění, která nejsou nahlášena. No jo, "holky těžký to maáaj".
A ještě bych chtěl říct, že mě celkově uspokojila reakce zdejších Kudlanek na to Irenino jednání.
červenec 21, 2010 18:12
Krakonosi : Alena P-H
ja s druhou pulkou tveho prispevku nesouhlasim. Ty slecny na hlavnich tazich k zapadnim hranicim mi pripadaj znacne cestnejsi... A taky je obema stranam jasne, o jakou vymenu zbozi se jedna a deti se do toho netahaj. Ted nevim jestli sem dat smajlika usmivajiciho se nebo se slzou kanouci...

červenec 21, 2010 18:17
Sidone, : Macesska
to chceš říct, že ji žaloval za pomluvu, křivé nařčení, újmu na cti nebo jak se to všechno jmenuje a soud to zamítnul? To teda zírám.
Krakonoši, já teda chápu, jak to myslíš, ale obecně vzato bys takovým uzákoněním zbavil rodinu jakékoliv sounáležitosti. Mně by stačilo, kdyby se v manželství opustil romantický koncept - ony ty sňatky z rozumu měly něco do sebe.
červenec 21, 2010 18:34
Macessko, : Sidon
ano, přesně tak, ale on ji nežaloval, protože je to zas nějak právnicky opodstatněné, že ta mrcha je vlastně "untouchable" a bylo to teda zbytečné. Taky jsem z toho byl trošku paf, ale řekl mi to do očí soudce. Tuším, že Ty žiješ někde v USA, tak tam to nebylo a nevím, jestli tam mají něco podobného, ale stalo se to v jiné zemi, kamarádské ke Spojeným Státům.
červenec 21, 2010 19:39
Sidone, : Macesska
žiju v českém rybníčku, ale z českými právy mám přímou zkušenost mizivou. Naštěstí, protože jako popudlivá vzteklá mrcha bych asi prosoudila kalhoty.
červenec 21, 2010 19:50
Sounáležitost ze zákona? : Krakonoš
Děkuju, nechci. My si v rodině pomáháme dobrovolně, v momentě, kdy přichází ke slovu žaloby a vymáhání soudem, žádná rodina už stejně neexistuje.
Alčo P-H, s čím nesouhlasíš? Dyk tak jsem to napsal, nejsme vepři. Ve při. smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif
červenec 21, 2010 23:26
:) Jen jsem se zasmala Krakonosu : Alena P-H
zes ten komentar napsal tak mekce vuci dany slecne. Ty holky z dalnic jsou znacne cestnejsi nez damy, co se snazej hodit decko na kohokoli, jen at plati.
Kazdej dela v zivote kopance a za chyby se plati - jenom nevim, proc by mel platit nekdo, kde ani neni tatinek. Jenom prot ze se nahodou vyskytl v jejim zivote? Tim myslim ex-manzela.
červenec 22, 2010 05:01
Vyživovací povinnost manželů je pochopitelná, pokud spolu mají dítě (děti), a jeden z rodičů je s ním (s nimi) doma. : Myška
Na případu Ireny je jasně vidět, že legislativa potřebuje změnu - mělo by být možné, pokud žena v průběhu manželství otěhotní s jiným mužem než manželem, že manžel k ní ani k tomuto dítěti nemá žádnou vyživovací povinnost. Kor v dnešní době, kdy je možné testy DNA spolehlivě prokázat, že manžel není otec dítěte.
červenec 22, 2010 08:02
Myško, : Sidon
myslíš si snad, že právníci, kteří dávají dohromady ten zákoník, jsou tak "hloupí" a neuvědomují si tuhle skutečnost ? Až moc dobře to vědí, jenže když taková Irena "nezkrotí" toho pravého otce a její manžel prokáže, že není otcem jejího dítěte, tak jí bude muset platit stát, a proto je to tak nastavené, aby to platil kdokoliv, jenom ne stát. On toho má stejně i tak moc. Těm žadatelkám je to taky celkem jedno, kdo platí, jen když dostane "svý" prachy. Co je dost znepokojující, je to, že v mnoha zemích si sami vládní činitelé určují výšku svých mezd, a to je pak těžký, odepřít si sám svůj kousek krajíce a dát jej někomu jinému. Kapři si svůj vlastní rybník nevypustí. Hledat spravedlnost u toho, kdo ji má vytvářet a udržovat, je někdy velice těžké. Zase je v tom ten charakter a chtít, aby všichni, co jsou na vládnoucích místech, byli opravdu "charakterní" lidé, je skoro utopie.
červenec 22, 2010 09:18
Hm, : Macesska
tak ono je takřka na filozofickou úvahu, jaká je v současné době funkce manželství a jak moc by se mělo tím pádem chránit. Úpravu otec = manžel vidím spíš jako "přežitek" z dob, kdy se mělo za to, že manželé jsou si většinou věrní (minimálně ženy), děti jsou většinou manželské a tak, než jako touhu zákonodárců uspořit státu peníze. Nevím, že by výše zákonodárských platů závisela na tom, jak moc vytáhne daný zákon peněz z kapes poplatníkům smilies/smiley.gif

Jako konzerva si myslím, že rodina a vzájemná pomoc v ní by neměla záviset pouze na rozmaru dospělých členů. V tradičnějších společnostech "správnou funkci" kontrolovalo okolí, potažmo širší rodina. Takže pokud se někdo choval hnusně, byl společensky, případně pracovně znemožněn, někdy mu přišli domluvit příbuzní a sousedi. A vědomí, že to takhle chodí, eliminovalo excesy typu "No a co, že se kvůli založení rodiny přestěhoval/a a tím ztratil/a práci (má horší nebo žádnou), a co, že mi x let poskytoval/a neplacenou podporu při mém byznysu, sám se živit může, tak ze svého nedám ani suchý z nosu." Teď tyhle geniální nápady brzdí aspoň vědomí, že ze zákona musí.

Jinak zajímavý (byť poněkud náročný) článek o právu je zde.

Zejména se mi líbí toto pojetí (zvýrazněno mnou):
"Charles Montesquieu (1689-1755) ve svém díle De l’esprit des lois (174smilies/cool.gif napsal, že zákony mají být uvažovány tak, aby nebyly v rozporu s povahou věcí, což je formulace, kterou převzal Portalis v tom smyslu, že obsah práva pramení z požadavků reality a výklad zákonů by to měl respektovat. Portalis prezentoval Code civil tak, že jeho funkcí je stanovit obecné maximy, které budou mít mnoho implikací, a že jeho účelem není detailní úprava, která odpoví na každou právní otázku. Zákon nemá být podrobný návod, ale má poskytnout soudci obecnou ideu, která ho nasměřuje ke konkrétní aplikaci. Portalis nechápal kodex jako revoluční dokument, v jeho koncepci právo nemá vytvářet novou společnost, ale má být v harmonii se stávající společností. Právo se má přizpůsobit lidem, jejich zvyklostem a potřebám, právo tu je pro lidi a ne lidé pro právo. Právo má respektovat zavedenou společenskou praxi, ovšem pokud není nemravná. Potřeby a zájmy lidí jsou ale tak rozmanité, proměnlivé a nepředvídatelné, a proto zákon nemá, ani nemůže nahradit právo jako přirozený rozum. "
červenec 22, 2010 09:49
ahoj, : bb2
k dopisu nic, ale vaši diskuzi jsem si přečetla se zájmem. Článek jsem si četla se zájmem, ale zasekla jsem se hned u třetího odstavce, nemůžu se přenést přes res meri facti. Sict význam tuším a tuším i to, že se bez toho text obejde, ale červ už vrtal. O pár dalších jsem se musela zkoncentrovat na exegezi. Po chvilce se vrhám na tužku s papírem a píšu si poznámky - nikoli ke článku, ale že chci koupit primalex a hajzlpapír. Tak to vzdávám, odkaz ukládám do doby, než budu duševně svěžejší.
červenec 22, 2010 12:15
Sidone, já to vím, že prioritou pro stát je, aby dítě mělo otce, bez ohledu na to, je-li vlastní. : Myška
Jenže proč by měl chlap platit na cizí dítě, nebo své manželce na mateřské s cizím dítětem, nebo na obojí?
červenec 22, 2010 12:36
Společnost, jejíž členové : Krakonoš
přestali bejt vochotný dodržovat nepsaný zákony a zvykový právo, takže musí mít na každej prd psanej paragraf, je společnost zdegenerovaná, vyčerpaná, zanikající.

Kdo asi přijde po nás? smilies/wink.gif
červenec 22, 2010 14:18
No jo Krakonosi, : Alena P-H
ale kdy to bylo jinak?
Asi jsem pesimista, ale nevidim zretelny usek historie, kdy lide byli jini.
červenec 22, 2010 18:33
Myško, : Sidon
já už jsem to napsal v některém předchozím příspěvku, že se mi to taky nelíbí a že je ten zákon špatný. Jenom konstatuju to, že to zatím je takhle a jestli se to změní, ví snad jen Pánbůh.
červenec 22, 2010 18:41
Nihil novi... : nema problema
Corruptissima res publica plurimae leges
-- Tacitus
červenec 22, 2010 21:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]