O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MAMI, CHCEŠ VNUKA? TAK DEJ PENÍZKY.. PDF Tisk E-mail
Sobota, 20 březen 2010

Dobrý den, potřebovala bych poradit v mých rodinných problémech. Partner mé dcery, které letos bude 23 roků, mi oznámil, že jsem povinna platit své dceři příspěvek ve výši 1.500 Kč měsíčně. Moje dcera je na MD, má chlapečka, kterému letos v srpnu budou 4 roky. Dcera studuje dálkově soukromou školu zdravotní. Pokud byla ještě nezletilá, žila se mnou ve společné domácnosti.

Její otec po našem rozvodu na ni přispíval 2.000 Kč alimentů měsíčně (dcera byla svěřena do péče mé). 

 

 

     

 

     Proto se Vás ptám, jsem opravdu ještě nyní povinna dcerku de fakto živit, či platit na ni nějaký příspěvek, jak mi oznámil její partner? Oni spolu žijí ve společné domácnosti již 5 roků, on je zaměstnaný, výdělek má velmi slušný; je z něj schopen splácet 10.000 Kč měsíčně auto, i všechny běžné poplatky domácnosti. Já sama mám zdravotní problémy, což mohu doložit dokumentací od lékařů. Vlastně jsem přišla díky onemocnění o zaměstnání a stále jsem ještě bohužel bez práce. Mám pouhých 5.000 Jč nemocenskou dávku a nic víc nepobírám, vždyť sama nejsem schopna s tímto ani vyjít na měsíc, zaplatit všechny poplatky, jídlo, natož abych ještě platila dcerce příspěvek.

 

     S jejím otcem nejsem již mnoho let v kontaktu, nevím tedy, jak by reagoval on. Musím podotknout, že po narození vnuka jsem ho měla v mé péči celý jeden rok, aby mohla dcera řádně dostudovat, a i ten její partner. Zůstala jsem ten rok ze zaměstnání doma, abych se mohla starat o vnoučka. Oni již v té době se mnou nežili, měli svůj pronajatý byt a já měla chlapečka celý ten rok u sebe. Mateřské dávky jsem se pochopitelně nedožadovala, ani jsem po dcerce nic nežádala, chtěla jsem, aby si mohli našetřit nějaké peníze do budoucna. Navíc jsme jim s mým bývalým manželem ještě přispívali na ten pronajatý být částkou 3000 Kč měsíčně. Zbývající částku 3.500 Kč do nájmu) jim hradili jeho rodiče, takže dcera ani její přítel nemuseli platit ze svého vůbec nic.

 

     Dnes mi její partner zakazuje se s vnukem vídat a navíc po mně žádá ještě onen příspěvek na dceru ve výši 1.500 Kč. Podotýkám ještě, že dcerce jsme spolu s manželem platili 3 roky soukromou školu, kterou ale nakonec přerušila, a nyní si ji tedy dálkově dodělává.

 

     Prosím, poraďte mi, jestli a když - tak jakou mám ještě vůči ní vyživovací povinnost. Nežije se mnou, nestýká se se mnou, malého vnoučka nesmím ani vidět, ale jen po mne chtějí peníze. Jsem tedy opravdu povinna platit? Když já ani nevím, z čeho bych to brala...

 

Děkuji velmi pěkně za vaši odpověď,

Věra

 

 

 

ODPOVĚĎ:

 

Milá Věrko,

 

    z některých dopisů je mi smutno, z některých přímo „zoufalo". Takovým je právě tenhle dopis od tebe. Dalo by se říci, že jste vlastně normální běžná rodinka, všechno se vyvíjí - až na nějaké zádrhele - celkem dobře... Jen kdyby ta tvá dcerka nebyla hlásnou troubou svého vyčůraného partnera. Podle všeho, jak to tak počítám, je s ním kolem šesti let, z toho pět let mu vede domácnost, porodila mu synka... A ten je nejspíš asi také to jediné, co mají společného :-(. Přiznávám, že nejsem zrovna příznivkyní bezpapírového soužití - zvláště, když se do tohoto společenství ještě narodí dítě.  Ono se totiž z takového svazku-nesvazku velmi lehce odchází... A kdo ví, jestli jednou ti za dveřmi dcera s vnoučkem nezazvoní: „Mami, tak tady nás máš!".  

 

     Ona sice asi zatím „skáče, jak on píská", ale kdo ví, jak to bude v budoucnu. Proč si to myslím? Kdo jiný, než dcera, o kterou se maminka takhle a tak dlouho starala, by měla vědět a dozajista i ví, jak na tom máma je? Že nejsi zdravá, že nemáš práci. A když přesto souhlasí s tím nemravným požadavkem, tak je to jednoznačné.

 

     Věruško, myslím, že bys si měla dojít na úřad a požádat o nějakou tu podporu v nezaměstnanosti. Určitě ti tam najdeš někoho, kdo ti poradí. Dávek je dost a nevidím důvod, proč bys to nemohla využít, než se nějak vzpamatuješ a něco si najdeš...

 

     A ohledně toho požadavku dceřiného partnera? Ani starý neplatný desetník - ani padesátník, natož ani korunu. Kdyby dcera byla sama, kdyby studovala řádné denní studium - pak snad by se o nějakém tom nároku mohlo hovořit - pokud bys měla nějaký příjem, ze kterého by se to dalo  vzít, pochopitelně. Ale, vzhledem k tomu, že tvá holčička žije pět let se svým partnerem ve společné domácnosti a dále - tuto školu nyní studuje dálkově - je to všechno v jejich režii. Jednoznačně - měli by se starat už sami a nevymáhat peníze na rodičích. Ono, když to tak vezmu ad absurdum, pokud ona začne vydělávat a ty na tom naopak budeš stále ještě špatně, budeš mít nárok požadovat penízky od ní...

 

     Milá Věrko, držím ti moc palce, pevně doufám, že se dcera umoudří a přestane tě vydírat „nepůjčováním" vnoučka. Dost možná, že bys o to měla přestat stát - takhle totiž na tebe mají velmi jednoduchý bič. Když uvidí, že by najednou na svátky, narozeniny, Velikonoce, Vánoce atd. nic nekáplo, tak neboj, chlapečka ti přivedou ještě sami...

 

d@niela

 

 

 

Komentáře (22)add feed
... : Sandra.
Ufff, to je tedy síla. Na peníze nárok nemají, protože po přerušení studia se vyživovací povinnost neobnovuje. Dcera se sice není schopna sama živit, ale dostává rodičovský příspěvek od státu, na penize od rodičů už vážně nemá nárok. Navíc žije s vydělávajícím člověkem ve společné domácnosti, takže ta vyživovací povinnost už dávno přešla na něj. V září by měl jít vnuk do školky a dcera do práce, ne? dálkaři nejsou bráni jako studenti, ani žádné studentské výhody nemají, není za ně placeno sociální a zdravotní...natožpak aby je musel někdo vyživovat. To, co po tobě dcera s partnerem chtějí, je nemravné. Také jsem měla dítě (téměř 2) na VŠ a v mém ročníku bylo 7 ze 14 holek maminkami (byli jsme opravdu plodný ročník:-) Každá se to studium snažila skloubit se svými rodičovskými povinnostmi různě, ale neslyšela jsem o nikom, kdo by pobíral 7600Kč měsíčně, mimino vrznul na plný úvazek mamince, ať se stará, mamce za to nedat ani korunu a ještě si od ní nechal platit byt. A ještě hůř, někoho, kdo se svým malým miminkem první rok vůbec nebydlel, pak ho vzal od toho jediného člověka, na kterého bylo to maličké fixované a začal vydírat zákazem styku. Zkrátka, to, co jsi pro dceru udělala je hodně nadstandartní. Naopak to, co teď předvádí jejich rodinka je sprosté, a to i v případě, že by jim z tebe nikdy žádné výhody nevyplynuly.
Takže zeťáčkovi bych na jeho přidrzlé finanční požadavky řekla nouvej! (Ať tě dá k soudu, ještě se třeba dozví, že vzhledem k tvé vlastní tíživé fin. situaci mají vyživovací povinnost oni na tebe, hehe, to by bylo překvápko.)

No a s dcerou bych to vyřešila tak, že bych ji obeslala doporučeným dopisem do vl. rukou, kam bych napsala něco jako:

Milá dcero, postarat se o Tebe jsem považovala za samozřejmé a dělala jsem to ráda. Nad rámec svých mateřských povinností jsem ovšem pro tebe za poslední dobu udělala toto: a teď stručně a v bodech (nebo i v číslech, když jsou na ty peníze tak vysazeni)
starání se o vnuka (365x24x80Kč/hod, nebo 12x7600Kč)
příspěvek na podnájem (12x3000)
...atd. Vzhledem k těmto faktům jsi měla v posledních letech možnost si něco naspořit a proto mi přijde váš požadavek, že bych měla ze svých 5000Kč přijmu měsíčně 1500 korunami sponzorovat vaši finančně soběstačnou rodinu, poněkud nemravný. Velice mě bolí, že je navíc spojován s možností vídat vnuka, ke kterému jsem si za tu dobu, co jsem ho hlídala, vytvořila silnou citovou vazbu. Jistě ale chápeš, že se nemohu nechat vydírat. Pokud by sis to rozmyslela, kdykoliv tě i tvou rodinu u nás uvidím, do té doby žij blaze.

Asi tak nějak. Kopii bych si schovala...nikdy nevíš.

A kdyby ani to s dcerou nehlo, tak pak to, co radí Daniela v posledním odstavci. Je to zřejmě těžké, ale bohužel, to co na tebe zkouší je dost silný kalibr a když se necháš, požadavky se budou zvyšovat.

březen 20, 2010 15:39
ten pablb asi upadnul : Petronila
z jahody naznak? A dcera? Jak to, že se nestýká s mámou, která toho pro ni tolik udělala? Je to taky takové hovádko jako její partner, nebo je naopak obětí domácího násilí?

Myslím, že i prarodiče se mohou o styk se svým vnoučetem soudit. Viděla bych to sice jako krajní možnost, ale je dobré o ní vědět.

Asi bych se pokusila zkontaktovat se dcerou, abych zjistila, jak to vlastně je. V každém případě požadavek toho člověka je nehorázný a měla bys mu to dát zřetelně najevo. Sama za sebe bych být Tebou vyhledala nějakého psychologa nebo organizaci (na Linku důvěry lze zavolat anonymně a snad i bezplatně) a poradila se s nimi, co dál. Hlavně na to nezůstávej sama.
březen 20, 2010 15:46
Vypadá to, že : erika
jednou z nejhorších věcí, co se rodiči můžou stát, je, když si potomek najde blbého partnera. Rozpětí možných průšvihů, postihujících obě, v případě existence vnoučat i tři generace, je v tom případě enormně široké.
Věro, nenechte se citově vydírat, tohle je fakt nemravný požadavek. Už jste se obětovala dost, teď je naopak řada na nich, aby vám to nějak oplatili.
březen 20, 2010 16:14
Opravdu nechápu, : Sinix
kde se ta drzost v některých lidech bere! smilies/angry.gif

Já bych jim dal povinnost! "Do vzduchu bysom ich vyhádzal a pritom eště do rici nakopal..." (nebo jak to bylo)
březen 20, 2010 17:03
Paneboze...... : Mikin
to je hruza. Nejspis jsou oba mladi, krasni lide jeste v puberte. smilies/shocked.gif Nakopat a ani korunu !

březen 20, 2010 17:04
Já bych je pozval na nedělní oběd ... : Kráťa
... a u stolu bych mu válečkem na nudle vytlouk zuby ...
březen 20, 2010 20:58
No nevím nevím na jakou dávku by měla nárok : wendy
snad na bydlení...
březen 21, 2010 16:56
Wendulko, : d@niela
snad by se našlo něco "nárazového", nevím, ale rozhodně nemá nárok nikdo z těch, co to na ni zkoušejí... Je to děs, co?
březen 21, 2010 16:58
Tentokrát musím souhlasit : Vodoměrka
s Kráťou... jo a šla bych si koupit takový ten porcelánový, nejlépe s cibulákovým vzorem, aby to mělo pořádný efekt... smilies/grin.gif
březen 21, 2010 17:02
... : mia
vůbec nechápu , proč si paní neřeší toto s dcerou?
březen 21, 2010 18:31
... : mia
jinak to na mne dělá dojem , že dcera paní Věry je obětí domácího násilí - zřejmě poslouchá na slovo, nejde k matce /asi nesmí/ a nedovolí si se svým přítelem nesouhlasit.Ale pouze můj dojem. smilies/undecided.gifkomentář krátký...
březen 21, 2010 18:58
protože paní je z těch, co na sobě dříví štípat nechají : erika
jinými slovy submisivní dobrák, a dcery, která je ve vleku toho chlápka, se bojí. Čili potřebuje před jakoukoliv konfrontací s nima slyšet, že je v právu. A tím můžem sloužit smilies/wink.gif
březen 21, 2010 19:05
Mio, : d@niela
souhlasím absolutně s Erikou - a ještě něco, uvědom si, že ona se především ptala, jak je to ohledně jejich právního nároku na její peníze...

březen 21, 2010 19:46
Dani : mia
paní píše, že mluvila s dcery přítelem /kterej do toho nemá vůbec co s prominutím kvákat/, o tom, že by to probírala s dcerou tam není vůbec nic. A ještě bych asi uvažovala o tom, že by možná nebylo od věci se spojit s dcery otcem /bývalým manželem/. Pokud nemá totiž Věra sama odvahu je srovnat do lajny, mohl by pomoci bývalý manžel. Pokud jsem tedy příspěvek dobře pochopila.
březen 21, 2010 20:07
Věrko, : Inka
ono je to spíše o tom, najít v sobě odvahu a dokázat říci NE, tady to končí! I přesto, že se jedná o dceru a vnoučka. Je to taková životní lekce pro Tebe uhájit si své místo na zemi, kde Ti do něj nikdo nebude zasahovat, protože pokud to neuděláš teď hned, nároky se budou stupňovat.
březen 22, 2010 06:05
Ano, je to děs Dani : wendy
ale žádné dávky z tohoto titulu nevyplývají. A domácí násilí z rodiny dcery se rozlézá k babičce Věře. A ano, možná by pomohla domluva od nějakého chlapa.
smilies/wink.gif
březen 22, 2010 07:55
Nestihla jsem : Linda1
přečíst všechny komentáře. Věro, zkusila bych po dobrém. S dcerou si sednout, a v klidu se s ní pobavit. Kdo ví, co se možná ještě dozvíš. Zkusit s ní celou situaci rozebrat, jako máma a dcera. Toho jejího partnera nemít nablízku, a rozhovoru využít tak, aby dcera na něja nemohla být tím jejím přítelíčkem připravena. Něco se mi na tom jejich partnerství nelíbí...
březen 22, 2010 08:39
Věro, nejsi povinna platit vůbec nic, ze tří důvodů: : bb2
1) dcera přerušila studium, a i když začala znovu studovat, tak tvoje a bývalého manžela vyživovací povinnost se neobnovuje.
2) vyživovací povinnost k jejímu dítěti má jeho otec, a pokud matka dítěte (tvoje dcera) si nemůže kvůli péči o dítě vydělávat, tak má otec dítěte vyž.povinnost i k ní
3) dcera nežije s tebou v domácnosti, ale v domácnosti se svým výdělečně činným partnerem

Že ptáš na netu se vůbec nedivím, kdybys byla ranařka, co dceru i s partnerem prohodí futrama, asi bys měla dávno vyřešeno, jenže která máma to takhle umí, žejo:-) Navíc nejsi ve veselé situaci, máš sama dost starostí, to na jistotě nepřidá a sdělená starost poloviční starost, někdy.
Přesto radím zkus to, zkus být ráznější, obrň se předem a nenech se oblomit. Třeba si zajdi ke svému lékaři a požádej o nějaké uklidňovadlo, to není nic hrozného, máš náročné životní období, potřebuješ pomoct. Zklidní tě to, uvolní a budeš schopná čelit případným nátlakům a slovním útokům, které možná budou následovat. Vydrž to. Zkus dceři klidně sdělit, že ji a vnoučka máš moc ráda, ale prostě si nemůžeš dovolit víc platit a jestli placení je jedinou podmínkou toho, abys mohla vidět vnuka, tak holt ho vidět nebudeš, protože už jsi za svou lásku zaplatila dost, víc prostě nemůžeš, ani penězi, ani jinak. Předem si to natrénuj, připrav se na nejhorší možné reakce, které třeba nenastanou, ale pokud ano, nerozhodí tě a nepovolíš - hysterie, scény, výčitky, nadávky, pláč, citové vydírání.
Vydrž, vyčkej, nepovol. Místo dotací dcery si radši pořiď z útulku koťátko, to tě zabaví:-) teď zjara jich bude dost, kočička moc nesní, dostaneš ho odčervené, nemusíš venčit, pokud se nebudeš cítit dobře, a budeš se mít s kým pomazlit, poňuchňat :-) Hodně sil a zdraví přeju.
březen 22, 2010 09:44
Tak já už bych jen dodal, : Krakonoš
ke všem těm dobrejm radám, že to nemusí bejt domácí násilí. Ta dcera prostě může bejt docela vobyčejná kráva. I to se stává. A pak už jen sedla vrána k vráně. Bejt já fotr tý holky, podám si je voba, toho dacana teda fyzicky. Fuj, to sem se po dlouhý době nas*al!!! smilies/angry.gif
březen 22, 2010 10:33
Čeho je moc toho ..... : Petrásek
Milá paní nejsem zrovna typ člověka který by odepisoval na nějaké příspěvky .Je to i nějaká doba kdy jste to napsala ale náhodou jsem se dostal k přečtení.To je maras napište kde bydlí a zaručuji Vám že si tak měsíc nesedne říct tohle muj syn nebo dcera a to jsou dospělí tak by to ani nedořekli a už by měli hlavu ve vrtuli ,nejsem násilník ani tyran pomužu když můžu ale určité věci nesnáším a to ví i moje děti a tohle snad může napadnou jen magora .Co studoval za školu asi vysokou co tak 12 pater vyjít s ním nahoru a hop.a je klid . a uplně nejlepší je to na něho prásknout známým pokud za něco stojí tak blbeček asi nepochodí ,já už ani nevím co píšu jsem tak ročílený že bych ho chtěl na minutu vedle sebe ...radějí končím přeju Vám příjemný život a pokud se někdo chová jako debil pošlete ho radějí do pr...radějí sama než se stýkat s magorem ,přátelé jsou někdy mnohem lepší než rodina.naschle.
červen 26, 2010 04:44
Jsem na tom stejně : KPetruse
Vážená paní, nejste sama, je nás víc. V mém případě je částka za možnost vidět vnuka 35000,- Kč. Tolik chybí mé dceři s přítelem, tolik jim dlužím za rekontrukci jejich bytu. Teď před Vánocemi je to ještě horší, ale prostě je teď nemám. Ale my se nedáme, nesmíme, oni jim to jejich děti vrátí......... Myslím na Vás, držte se
prosinec 17, 2010 18:29
Jsem v kleštích : Abigail
Dobrý večer,

poraďte mi, prosím, někdo. Ale myslím, že tohle se zažije málokdy a scénář může snad napsat jen život. Mám tři vnoučata. Dcera mi je půjčuje, a já s nimi zažívám úžasné chvíle. Ovšem když je zrovna situace, kdy se v rodině něco "stane" a soustředí se tam celá rodina včetně mého manžela,kterého mají všechny tři děti rády, můj bývalý manžel vždy přivede svoji přítelkyni a ta se v mé přítomnosti chová, jako kdyby to byla její vnoučata. Docela jako by se nechumelilo. Bere je do náruče, vnucuje se, je servilní. A dokonce nastaly i situace, že jsem s dětmi něco řešila, něco jim povídala a nebo s nimi jen mluvila, načež ona se "vetřela" a skákala nám do řeči.

Nemluví ze mne žárlivost, svého manžela mám ráda, své vnuky - 2 chlapce a holčičku miluji. Ale konsternuje mě její drzost a troufalost. Má babičky 2, jako každý, kdo umí počítat do 2, pochopí. Přesto je dcera naučila říkat jí babičko, a mě to šokuje. Má svá vnoučata, ale v jiném městě. Nevidí je tak často, o to víc "dolézá" za dcerou a její rodinou - jakože prostřednictvím mého bývalého muže. Nejsou jejího nic. Ty děti nejsou její vnoučata, není totiž ani žádná příbuzná, jen přítelkyně.

Dcera, aby si "nerozházela" tátu, mé pocity nechápe, navíc se musím "držet", abych děti viděla. smilies/angry.gif
březen 08, 2011 20:34
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]