O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT PDF Tisk E-mail
Úterý, 02 červenec 2019
Přejít na obsah
PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
Strana 2
Strana 3
Strana 4
http://obrazky.kudlanka.cz/floflo.jpgPESTO coby terminus technicus patří do letního vaření, neboť nezapře svůj jižanský původ ve slunné Itálii. Ač ze všech pest zcela jednoznačně vyniká a vede pesto bazalkové, pro prázdninovou kuchyni mají smysl i mnohá další pesta. Hned vysvětlím proč. Když se doma nebo v dočasné letní kuchyni nachází hotové pesto, jeho použití přináší tyto klady a výhody:

 

 


 

 

 

pesto recept

 

 

  • Pesto zrychlí přípravu jídla, protože funguje jako studená doprovodná omáčka. Nejen na noky a na těstoviny, ale taky třeba na grilovaná masa nebo na jiné grilované či pečené suroviny
  • Pesto dovede ochutit základní salátovou zálivku z oleje a octa, takže letní salát může chutnat zase trochu jinak
  • Pesto krásně dochutí kdejaký letní dip (čili namáčecí omáčku)
  • Pesto poskytne letním sendvičům zajímavou chuť
  • Pesto se dá použít i na pizzu
  • Pesto může být vtipná náplň trhacího chleba nebo trhacího závinu
  • Pesto se skvěle hodí i do bramborového salátu
  • Pesto taky funguje v rizotu
 
 

A když se doma ještě hotové pesto nenachází, jeho výroba přinese následující pozitiva a kuchařské jistoty:

 

  • Do pesta se dají zpracovat všechny přebytky letních bylinek i letních natí, včetně natě z mladé řepy, mrkve nebo ředkviček
  • Do pesta se dají zpracovat i zbytky listové zeleniny jako jsou mladý špenát, polníček nebo rukola
  • Pesto poskytne konejšivou náruč pro zbytky sýra, které by už neměly u vás doma využití
  • Do pesta můžete zpracovat i zbytky nejrůznějších ořechů

 

 

Jak pesto připravit v cuku letu

 

Nejznámější bazalkové pesto se skládá z pěti základních surovin: bazalky, pecorina, piniových oříšků, olivového oleje a česneku. Z toho lze odvodit obecný recept na pesto. Budete potřebovat:

 

  • nějaké aromatické listy nebo klidně i zeleninu zbavenou vody (za chvíli vysvětlím jak)
  • aromatický, spíš sušší sýr: nejvhodnější je parmazán, pecorino nebo feta. Pro pesta určená k okamžité nebo téměř okamžité spotřebě se nemusíte bát použít i měkčí sýry, vždyky je ale musíte předem nastrouhat nebo rozdrobit
  • ořechy a semínka
  • libovolný za studena lisovaný olej
  • a něco pikantního na dochucení: česnek, čerstvé feferonky, koření, sušené bylinky, sardelky, určitě by šla použít i sójová omáčka v malém množství nebo miso pasta

Stačí dodržet základní poměry surovin a taky základní postup a vždycky z toho dostanete zajímavé pesto.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]