O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
- FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY
- FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU
Přihlášení
Anketa
PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT |
Úterý, 02 červenec 2019 | ||||||
Strana 3 z 4
Co se všechno může použít do pesta
Všechny jedlé zelené listy s nějakou zajímavou chutí dovedou posloužit jako základ pesta. Máta, bazalka, petrželka, koriandr, mrkvová nať, mladá nať řepy i ředkviček, mandold, dokonce i kadeřávek. Jediný problém, který se s nimi nese, je nepříjemná skutečnost, že po pár hodinách začnou rozsekané listy šednout a ztrácet svou čerstvě zelenou barvu. Dá se tomu zabránit jediným způsobem: zelenou nať rychle spařit v horké vodě, rychle vylovit a stejně rychle zchladit v ledové vodě. Tím se zakonzervuje barva, ovšem s malou ujmou na chuti. Chuť natě se zmírní a nebude tak výrazná jako čerstvá. Víc o spařování jsem psala v samostatném článku na téma bazalkové pesto.
spařené listy na koriandrové pesto
Ať už zelenou nať budete jen umývat nebo se rozhodnete ji spařit, vždycky pamatujte na to, že ji musíte zbavit vody z namáčení. Voda dělá neplechu při uskladnění a umožňuje růst něčeho, co v pestu určitě nechcete. Nejlepší na vysušení je samozřejmě salátová odstředivka.
A jelikož voda opravdu dělá neplechu, je potřeba se jí zbavit i v případě jiné zeleniny, kterou byste chtěli proměnit na pesto. Klidně si můžete vyrobit pesto houbové, mrkvové, cuketové, rajčatové, paprikové – co vás napadne. Jen nechte zeleninu nejprve projít takovou tepelnou úpravou, která vysušuje. Ideální je na to pečení při vysokých teplotách, přesně podle receptu na pečenou zeleninu. Příslušný článek na toto téma je zde: pečená zelenina.
Další možností je nechat zeleninu aspoň zpoloviny vysušit v mírné a pootevřené troubě, anebo v sušičce na ovoce a zeleninu. Rozhodně nemusíte sušit dokřupava, stačí do takového stupně, který by vám byl milý naložený do oleje.
A jako perličku k výběru surovin ještě uvedu, že existuje taky pesto škvarkové, které sice nemá se zeleninou vůbec nic společného, ale zároveň nemá chybu zejména v kombinaci s vařenými nebo pečenými bramborami nebo s opečeným pečivem.
Jak pesto uchovat?
I když zeleninu odvodníte a bylinky spaříte, nemáte vůbec žádnou záruku, že pesto ve skleničce nezkvasí. Naopak, zkvasí, a rádo. Jediné, co drží pesto nezkažené, je olej, ten brání přístupu vzduchu a tedy zpomaluje rozkladné procesy. Přesto se uvnitř pesta budou nacházet drobné uvězněné vzduchové bublinky, které mohou spustit nežádoucí reakci. Můžete klepat skleničkou, jak chcete, stejně tam nějaké zůstanou.
|
< Předch. | Další > |
---|