O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT PDF Tisk E-mail
Úterý, 02 červenec 2019
Přejít na obsah
PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

rajčatové pesto

 

 

rajčatové pesto

 

 

Základní poměry surovin na pesto

 

Aby pesto dobře chutnalo a zároveň mělo správnou hustotu, je potřeba dát suroviny dohromady zhruba v tomto poměru:

40-50 g hlavní suroviny, podle které se pesto jmenuje (tedy buď bylinky, nebo zeleninu)

40-50 g ořechů nebo semínek

40-50 g nastrouhaného vyzrálého a výrazného sýra, jako je parmazán, pecorino nebo i pravá feta

100 ml oleje lisovaného za studena, aby měl výraznou chuť (nejen panenský olivový olej je na pesto skvělý, dobrý je i panenský slunečnicový, panenský řepkový – což vůbec není totéž jako běžný řepkový olej vhodný na smažení, případně je zajímavý i dýňový olej)

 

Vlastně stačí kombinovat suroviny, u kterých máte pocit, že by měly pasovat k sobě, anebo které jste už společně potkali v nějakém jiném jídle, kde vám dohromady chutnaly.

 

 

Základní postup na pesto

 

Pesto lze připravit několika způsoby, přičemž každý je jinak pracný a vede k trochu jinému výsledku.

Pokud budete suroviny sekat ručně nožem na prkénku, dokud nevznikne hrubá pasta, sice se trochu zapotíte a bude vám to poněkud trvat – počítejte s alespoň deseti minutami poctivé práce s nožem – ale po závěrečném smíchání s olejem dostanete skutečně vynikající pesto, které se na vás bude smát z talíře, zejména pokud ho použijete na těstoviny, na noky nebo na brambory. Bude patrná jeho struktura a budou se na vás usmívat veselé rozmanité kousky jednotlivých surovin. Podmínkou je opravdu ostrý nůž, jinak budete suroviny spíš drtit a mačkat.

 

Pokud máte dostatečně velký hmoždíř, můžete suroviny rozmačkat a rozetřít v něm. Když pak nakonec budete postupně přilévat olej a stále pesto promíchávat, výsledkem vám bude velmi hebké, krémové, opravdu jedinečné pesto. Rozetřením surovin a následným vmícháváním oleje totiž stačí vzniknout krásná sametová emulze, kterou jiným způsobem nejde připravit. Zde je podmínkou úspěchu dost široký tlouček hmoždíře, kterým se dá zároveň drtit i roztírat.

 

No a konečně pokud máte robot se sekacím nástavcem, nebo ponorný mixér s nasazovací sekací nádobkou, případně malý samostatný elektrizovaný sekáček, anebo i smoothie maker, není nic jednoduššího než suroviny rozmixovat v něm. Trvá to pár vteřin a můžete takto připravit i větší množství pesta. Podle druhu mixéru se klidně může stát, že budete přístroj několikrát zastavovat a stírat suroviny ze stěn nádoby, ale jiné pracovní komplikace tu nehrozí. Ovšem riziko tohoto postupu spočívá hlavně v tom, že si uděláte pesto příliš jemné, příliš homogenní, prostě pesto, ve kterém se všechny suroviny slévají v jedno, protože je ostré nože nadrtí příliš nadrobno. Taky tahle cesta spotřebuje víc oleje než obě dvě předchozí. Je dost možné, že proti původnímu rozpisu budete muset dalších 20-50 ml oleje přilít, aby robot vytvořil nikoli suchou drť, ale pastu.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]