O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MERUŇKOVÝ KOLÁČ S KEFÍREM PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 20 červen 2019
Ahoj kamarádky a kamarádi, je doba meruněk, třešní, jahod... A já bych vám chtěla nabídnout velmi jednoduchý a velmi dobrý koláč. Tenhle je přímo nezkazitelný, zvládne ho i ten největší ňouma z "Prostřeno". Dá se upéci z čerstvého i kompotovaného ovoce a vždy bude fajn. Jen nemám ponětí, jak dlouho vydrží. Protože nám vždy sotva do vychladnutí...

 

 

 

 

Image result for meruňkový koláč s drobenkou

 

Suroviny:

 

450 g kefíru

2 vejce

0,5 kypřicího prášku

2 hrnky polohrubé mouky

1/4 hrnku oleje

meruňky

 

Drobenka:

1/4 másla

hrnek pískového cukru

hrnek polohrubé mouky

 

 

 

Postup přípravy:

Do mísy vlijeme kefír, přidáme vejce, olej a rozmícháme. V jiné míse si připravíme sypké ingredience – smícháme mouku s kypřícím práškem. Pak obojí smícháme dohromady a vylijeme na pečící plech. Buď ho vymažeme a vysypeme moukou, nebo vyložíme pečícím papírem. V druhém případě doporučuji plech pod pečící papír namočit, pak přihladit. 

Navrch pak navrstvíme meruňky, nejlépe nakrájené na čtvrtiny. Závěrem nasypeme drobenku. Pečeme asi 35 minut na 180 °C. Před koncem můžeme ještě posypat lupínkovými mandlemi.

 

Přeju všem dobré chutnání,

Karolina


 

 

Komentáře (25)add feed
... : *deeres*
Meruňky jsou ještě zelený, ty budou zralý až za měsíc. Teď je doba pouze kompotovaných meruněk.
červen 20, 2019 22:22
... : d@niela
Já jich zrovna dneska koupila kilo...
Nojo, byly vcelku bez chuti a bez zápachu. Natrhané zelené, pak v dozrávárně.
naletěla jsem.
smilies/grin.gif
červen 20, 2019 22:47
... : *deeres*
Tak z takovýho nákupu už jsem dávno vyrostla. Je to už hodně dávno a ám já nna Vánoce koupila blumy, byly jak namalovaný, sice drahý, ale nekup to na slavnostní stůl. Pak se ukázalo, že je to jenom dřevnatá hmota a šly do popelnice.
červen 21, 2019 08:33
... : mila1
To těsto vypadá super, zkusím ho použít na višňový koláč. Mám už zralé sladkovišně, mohlo by to jít docela dobře dohromady.
červen 21, 2019 08:38
... : *deeres*
Taky to vyzkouším, protože mně huba jde šejdrem. Třešně byly letos obsypané, jenže jamile lidi zjistili, že za kilo chtějí v obchodě 150 kaček, tak jim už nevadila ani třešňovka u silnice.
Už dozrály polovišně, kyselky ty budou tak během deseti dnů včera jsem měla první maliny. Jahody ze samosběru jsou už ve sklenicích a v mrazáku, ale pořád tu jsou ještě voňavé trávnice a lesní jahůdky.
Z obchodu beru na milost jenom jablka a pomelo a jablka také ne všechna. Chutná mně ovoce, které si sama utrhnu, ještě vyhřáté sluncem. Jak courám krajinou, tak se krmím v opuštěných někdejších ovocných sadech. Těch tu je v okolí zatím spousty, než je majitelé prodají na plechové sklady.
červen 21, 2019 08:52
... : mila1
No vidíš deeres, já mám na zahradě momentálně tři stromy - jeden s výbornými polochrupkami a dva se sladkovišněmi a vím, že z toho očesám stěží desetinu... Bojím se na stromy vlézt a když to nabídnu kolegům v práci, tak ti jsou zase líní. Proto jsou pak třešně v obchodu tak drahé. Takže čekám, že za týden se do těch chrupek dají červy a pak to všechno spadne. Stromy, co jsem už vysazovala sama, chci udržet v nějaké česatelné výšce, s těmi původními už nic nenadělám... ale je mi to moc líto
červen 21, 2019 09:46
... : mamča
mila1 : Neboj se staré stromy ořezat. Můj muž všechny stromy zkrátil na délku žebříku. Když to šlo moc do hloubky, tak je na řezu narouboval. Třešně a višně si dají líbit poměrně dost.
červen 21, 2019 10:48
... : *deeres*
V okolí Prahy jsou opuštěné zahrádky i bývalé sady, o které se nikdo nestará. Kdo má zahradu, ten tam má trávník na golf, bazén a trampolínu, když má více, jak jeden strom, tak je unikát.
Že si pak očešou stromy, kde se jim ovoce samo nabízí, které jsme tady svépomocí vysazovali, mně nevadí. Vadí mně spoušť, co tu po sobě nechávají, zastaví s autem, do igelitek a kbelíků si narvou ovoce a nechají nám polámané stromy a odpadky.
Nahoře nad Řeží je obrovský sad, ten patří ZD Klecany. Sklidí obrovské pole rybízu, na to mají kombajn, na meruňky, broskve, hrušky a švestky najmou brigádníky. Staré vysoké stromy zásadně nečesají. Sklidí pouze to, co mohou prodat. Stačí, aby ovoce nemělo jateční míru, nebo bylo trošku poškozeno kroupami a nechají to spadnout a shnít. Na velikánský sad třešní úplně kašlou, sklidí tak dva tři stromy prvniček a s tím skončí. A pak se tam na zemi v polovině července válí kila meruněk a matčina jablka jsou na stomech ještě koncem listopadu.
Sad je nahoře na skále nad Vltavou, pro běžnou dopravu nepřístupný a tak se ani nesnaží stromy prodat pro samosběr. Tak se tam během putování krajinou chodím občas nakrmit, skoro nikdy tam nikoho nepotkám, i když součástí sadu je část Národní přírodní rezervace Větrušické rokle, s nádherným výhledem do údolí Vltavy až do Kralup.
Byla jsem tam předevčírem mlsat polovišně a trochu jsem fotila a říkala jsem si, jak je dobře, že je to takové opuštěné místo a málokdo o něm ví. Na několika hektarech tam začínají dozrávat makovice. Feťáci by si tam smlsli.
https://botany.cz/cs/vetrusicke-rokle/
červen 21, 2019 10:59
... : mila1
mamča: už jsem chtěla ty stromy s višněmi úplně pokácet, protože měly mizernou úrodu, ale letos jsou zase obalené.. a ten velký strom s polochrupkami jsme už uřezávali, ale on má mohutný kmen a větve v podstatě začínají tam, kde žebřík končí.. Takže je to dost neřešitelné..
červen 21, 2019 11:37
... : mila1
taky jsem docela udivená, že mezi naším městečkem a Prahou je vysetý mák. Teď zrovna kvete. Jen se divím, že to je na tak velké ploše..
červen 21, 2019 11:39
... : *deeres*
Mák je výhodně obchodovatelná komodita a u nás zakázaný není. Já mák miluju, po makovci bych se umlátila. Tady už odkvetl a makovice se na feťáky jen smějou. Po sklizni si tam dojdu na makovice do suchých vazeb. Na zaplevelených krajích polí jich vždycky spousta zůstane.

https://deeres.rajce.idnes.cz/Vetrusice
červen 21, 2019 12:03
... : mila1
Když už jsme u toho pěstování. Neuměl by mi někdo poradit, co dělám špatně s koprem? Koupila jsem si už dvakrát vypěstované sazeničky a při přesazení na záhon - nerozdělovala jsem je, zasadila jsem to i s tou hlínou, co byla v kelímku - tak mi pokaždé chcípnul. Vadí mu hodně zalévání? Nebo jiné byliny? Není lepší ho prostě jen vysít? Miluju koprovku, kulajdu a vše, do čeho se kopr přidává, ale nedaří se mi a nedaří.... Přitom ostatní bylinky si vedou skvěle.
červen 21, 2019 12:19
... : Bara
Mak mam taky rada, u nas v NL se pouziva pouze na posypani housek nebo chleba, jinak jsem ho v zadnem holandskem receptu nenasla. Prodavaji ho baleny v pytlickach asi po 100g a je dost drahy. V Cechach si kupuju makovy zavin v Lidlu (protoze jsem leniva si ho sama upect) a jsem schopna ho za den snist. Mak pry obsahuje vice vapniku jak mleko.
Mam kamaradku, ktera jezdi velice casto do Svedska a tam snad davaji kopr do vseho. Oblibila si tuto bylinku, ale vypestovat tady v NL se ji taky nedari. Mozna tim, ze je tady spis piscita puda, proto se tady dari chrestu a cibulovinam.
červen 21, 2019 14:07
... : *deeres*
Já kopr nesnesu ani v nakládaných okurkách, ve Švédsku bych zemřela hlady..
Ale mám kamarádku, která má na zahradě kopr všude mezi ostatní zeleninou, protože v dobách, kdy to tu nikdo neznal, tak sela a sázela na zahradě páté přes deváté.
A už tehdy tvrdila, že jsou rostliny, které se podporují v růstu a vzájemně se chrání před škůdci.
Kopr nesnáší přemokření,ale ani sucho, chce slunné, nevětrné místo a je citlivý na chlór. Možná máš nevhodnou těžkou půdu, třeba nevědomky používáš hnojivo s obsahem chloru, nebo neodstátou vodu?
Asi je lepší rostlinu si ze semen sama vypěstovat, to, co si koupíš v obchodě mělo ideální podmínky, kterých ty sama nikdy nedosáhneš. Semínka kámoška před setím namáčela, stačí je na den zabalit do vlhké utěrky, i když jsem se teď dočetla, že se to dělat nemusí?!? Dokonce máš na vysetí ještě čas až do konce července, ale kopr pak budeš mít až někdy koncem září, potřebuje šest týdnů.
červen 21, 2019 14:48
... : mamča
Kopr mi roste všude možně, kde se vloni vysemenil. Když ho naseju do úhledných řádků, tak málokdy vyjde. Ale ta semena přešlá mrazem, ta klíčí i v trávě.
červen 21, 2019 18:22
... : mila1
Díky za rady.Zítra koupím semena a zkusím to někam na kraj vysít a nezalívat.
červen 21, 2019 19:09
... : Bara
Muj tatinek ho mel mezi cibuli a cesnekem, a vetsinou se sam vysemenil. Mame chalupu v miste kde je dost tezka jilovita puda a darilo se mu tam. Vzdycky jsem ho natrhala, nastrihala do krabicek a dala zamrazit. Vozila jsem ho kamaradce ktera pochazi z Rumunska a tam ho pouzivaji taky snad do vseho, ona ho dava i do smazenych vajicek, coz nemuzu pochopit. Ale chute jsou ruzne......
červen 21, 2019 19:37
... : NČ
A co takovej meruňkový koláč s rumem? Ten má ohromnou výhodu, že výborně chutná i bez koláče, čímž se ušetří spousta času, meruněk, i mytí nádobí.
červen 22, 2019 09:10
... : *deeres*
Rum, co se tak už nejmenuje můžu, ale bacha na něj, je to projímadlo:
Jeptiška si v krámku kupuje litrovku rumu. Prodavč se diví, protože si myslel, že jeptišky nepijou.
Jeptiška, mu ale tvrdí, že to je pro matku představenou jako projímadlo.
Večer jde prodavač domů přes park a tam vidí jak se na lavičce válí totálně zřízená jeptiška s prázdnou flaškou od rumu v ruce.
- "Říkala jste, že to je projímadlo pro matku představenou," řekne jí vyčítavě.
- "Taky že jo. Se podělá, až mě takhle uvidí!"

červen 22, 2019 10:07
... : Bara
No tak je zkazitelny, protoze mne se nepovedl. Dala jsem misto merunek nektarinky na strafky, byly dost stavnate a tudiz mi to testo vubec nevyskocilo a vzniklo z toho takove fujtajbl mazlave neco. Ty nektarinky jsem z toho seskrabla a snedla a zbytek sel do kontejneru, zrejme si pochutnaji octomilky, ted je tam milion……
Fakt se do toho testa nedava ani gram cukru? Ta zmolilka je dost sladka, mozna proto, ale to testo je bez chuti.
Nejsem uplny drevo, pecu rada a dost casto, vetsinou uspesne….skoda.
červen 22, 2019 18:42
... : mila1
Bára: podle mne tam chybí 1 hrnek cukru do těsta
červen 23, 2019 11:48
... : Bara
Take si to myslim, protoze mam podobny hrnickovy recept kde se dava jogurt a ne kefir a tam je jak zminujes 1hr cukru…...
červen 23, 2019 13:13
... : d@niela
Báro, drahoušku, je vidět, že jsi ještě čupr děvče, přímo holčička s hlavou plnou mozku a ne sádla, jako je to asi u mně smilies/grin.gif

pochopitelně, že jsem na ten cukr zapomněla...
červen 24, 2019 10:30
... : Moira
Hlasim, ze jsem to upekla. Dala jsem trochu tresni a vice jahod. Me se to povedlo. Testo bych také mirne prisladila, mozna pul hrnku cukru. Ale jinak super jednoduche. Budu používat i nadále. Konecne absolutni jednoduchost...
červen 24, 2019 12:54
... : Bara
…..proste stavaji se horsi veci!
červen 24, 2019 13:58
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]