Je poněkud "víc než teplo", takže se a) nechce moc vařit, b) nechce jíst horké jídlo. Nejlepší je něco lehkého, studeného. A tak přicházím s nabídkou nesmírně jednoduchého salátu, který, když si ho večer uděláte, budete mít příští den co z ledničky umlsávat. Má příjemnou chuť, není nijak extra sytý, takže se nebudete cítit jak s koulí železa v břiše :-))).
A nesmírně jednoduchý:
1 šálek zelené čočky
3 brambory
1 cibule
3 lžíce oleje
2 nakrájená vejce
2 lžíce citronové šťávy
nebo octa
Sůl a pepř
Nasekaná pažitka či
petrželka (volitelné)
Čočka je nadupaná
bílkovinami. Navíc skvěle zasytí
a poskytne dostatek energie. Také pomáhá našemu tělu v boji s podkožním tukem.
Červená čočka je bohatá na železo, zelená zase vyniká v obsahu vlákniny. Jedna důležitá rada:
vařte luštěniny s bylinkami – saturejkou, petrželí, bobkovým listem
nebo majoránkou, a problém s případným nadýmáním bude vyřešen.
Postup přípravy salátu:
Vařte čočku v osolené vodě (jako
těstoviny) cca půl hodiny, dokud nezměkne, pak slijte a nechte vychladnout. Uvařte
brambory, vychlaďte, nakrájejte na kostičky. Nakrájejte a orestujte cibuli.
Pak smíchejte brambory s čočkou,
nakrájenými vajíčky a cibulkou, případně přidejte bylinky. Salát ochuťte
zálivkou.
Pro mlsnější můžete přidat dvě
lžíce majonézy.
Salát můžete jíst samotný, s pečivem,
s řízkem…Jak vám libo :-)))