![](http://obrazky.kudlanka.cz/kuchkuch.jpg) Nejjednodušší způsob, jak si rychle a sladce zahřešit, a využít při tom
plody začínající letní sezony, jsou knedlíčky z tvarohu s jahodami.
Nemusí kynout, jsou hotové ve chvilce a nemusí se plnit. Poradím vám,
jaký druh tvarohu se nejlépe hodí, jak to udělat, aby se těsto nelepilo a
nabídnu tři různá těsta - z krupice, strouhanky či špaldové mouky.
Každý se určitě někdy natrápil
s lepivým těstem, nebo si po vaření nemohl pochutnat, protože jeho dílo
bylo srovnatelné tvrdosti jako golfový míček. Aby jednoduché zůstalo
jednoduchým a vy si nezkomplikovali pobyt v kuchyni, dbejte při přípravě
vláčných knedlíčků z tvarohu pár zásad:
Tvaroh – Co nejsušší plnotučný tvaroh, balený
v papíru, dnes se ještě zatavuje do fólie. Ideálně odkapaný od syrovátky.
Nikdy nepoužívejte měkký krémový tvaroh prodávaný v plastových vaničkách,
pro potřeby těsta na knedlíčky vám udělá pohromu v podobě tekoucího
lepivého těsta.
Vejce – Méně je více. Používejte co nejmenší vejce,
těsto jen zvlhčí a vy nebudete mít tekutou směs.
Vaření – Vařte v dostatečně velkém hrnci plném
vody, alespoň třílitrovém. Vodu přiveďte k velkému varu a osolte (vyjma
strouhankových knedlíčků). Knedlíčky opatrně vkládejte do vody tak, aby se
povrch zacelil. Poté výkon ztlumte a vařte na nejnižší výkon pod bodem varu,
získáte tak nelepkavý povrch a těsto se dokonale provaří.
Jahody – Nejlepší omáčku vyrobíte rozmixováním
čerstvých jahod s trochou cukru a pár kapkami citronové šťávy. Podávejte
studené. Pokud chcete celé jahody dovnitř knedlíčku, vařte je o chvíli déle. Hotové můžete polít
rozpuštěným máslem.
Knedlíčky ze špaldové
mouky
Na cca 4 porce:
· 40
g másla
· 250
g tvarohu
· 100
g celozrnné špaldové mouky
· 2
vejce velikosti M
· špetka
soli
Oddělíme si bílky od
žloutků. Změklé máslo vyšleháme do pěny se žloutky. Postupně přidáváme tvaroh,
mouku a špetku soli. Mezitím si v čisté chladné míse vyšleháme se špetkou
soli tuhý sníh z bílků, ten přidáme k těstu a opatrně stěrkou ode
stran mísy vmícháme k těstu. Necháme odpočinout v chladu zakryté asi
10 minut. Knedlíčky ve tvaru nočků tvarujeme dvěma polévkovými lžícemi proti
sobě. Vaříme ve vroucí osolené vodě zhruba 5 minut.
x x x
Knedlíčky
z jemné krupice
Na cca 2 porce:
· 60
g másla
· 500
g tvarohu
· 140
g dětské krupice (co nejjemnější)
· 1
vejce velikosti M (co nejmenší)
· špetka
soli
Do mísy si dáme
změklé máslo, tvaroh, špetku soli a vejce, plus polovinu dětské krupice a
promícháme. Poté přidáme zbytek a čistýma rukama vypracujeme vlhké, ale nelepivé
těsto. Případně můžeme dosypat trochu krupice. Těsto si rozdělíme na tři díly a
každý rozválíme do válečku s průměrem 3 centimetry, z něhož
odkrajujeme zhruba třícentimetrové kousky. V ruce bleskově vytvarujeme
kuličky a vaříme ve vroucí osolené vodě 8 až 10 minut.
x x x
Knedlíčky ze
strouhanky
Na cca 2 porce:
· 250
g tvarohu
· 65
g strouhanky
· 25
g rozpuštěného másla
· 2
lžíce moučkového cukru
· 1
vejce velikosti M
· špetka
soli
V míse si
promícháme tvaroh, vejce, máslo a cukr. Strouhanku promícháme se špetkou soli a
přimícháme ke směsi, kterou poté zakryjeme a necháme odležet v chladu
aspoň hodinu. Těsto si rozdělíme na dva nebo čtyři díly a navlhčenýma rukama
tvarujeme knedlíčky malé velikosti. Vložíme do vroucí vody, snížíme výkon na
minimum a vaříme 10 minut. DOBROU CHUŤ VŠEM MLSALŮM !!! KAČENA
|