O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
BEZINKY, LAHŮDKA Z PARKU |
![]() |
![]() |
![]() |
Čtvrtek, 09 květen 2019 | |||||||
![]()
Pozornost si rozhodně zaslouží. Je o mnoho lepší než průmyslově připravená limonáda, která se mimochodem stala hitem minulého léta. Čerstvá limonáda má jedinou chybu – dá se připravovat jen když bezinky kvetou. Až ji ochutnáte, ihned zalitujete, že nekvetou po celý rok. Ale i s tím se dá alespoň něco dělat –připravit si sirup za studena, který v chladu a temnu vydrží skoro celý rok.
Bezová limonáda
Základní recepty sice existují (a v mnoha variantách), nejlepší ale bude, když budeme postupovat v závěru tak trochu individuálně a dochucovat si finální nápoj podle své chuti. Natrháme rozkvetlé bezinky, stonky ostříháme (odstraníme případné mšice) a propláchneme ve studené vodě. Na 6 velkých květů (nebo dvojnásobek malých) přidáme asi 25 dkg krupicového cukru a 1,5 až 2 citróny. Ty částečně vymačkáme a částečně nakrájíme na plátky (bez kůry). Do hrnce se potom nalijí 3 litry studené převařené vody, zamíchá se a vše se nechá 5 dní přikryté celofánem v chladu a temnu stát. Potom se limonáda přecedí a slije do lahve. Kdo ale nevydrží tak dlouho čekat, nevadí. Zjistili jsme nedočkavým ochutnáváním, že po dvou hodinách byla limonáda už voňavá a výborná a druhý den pak naprosto vynikající. Odlévali jsme si do skleniček a za chvíli nebylo nic – bylo nutné udělat druhou várku.
Přišli jsme ale také na to, že výborná (samozřejmě sladší a výraznější) chuť vznikne přelitím uvedeného množství květů a cukru pouhými cca dvěma litry vody. Citróny přidáme maximálně dva, důkladně promícháme – a nápoj se dá popíjet už tak za hodinu. Už po chvíli se spojí vůně květů a citrónů a limonáda začne přímo opojně vonět a lákat k napití. Samozřejmě když vydržíme do dalšího dne nebo déle, tím lépe.
Limonádu si každý může dochutit přidáním citrónové šťávy, případně zředit sodou nebo vodou. Sklenku ozdobíme cukrovou krustou, kolečkem citrónu a lístky máty.
DOBROU CHUŤ, a příště plno dalších receptů
YVETA
|
< Předch. | Další > |
---|