O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

BEZINKY, LAHŮDKA Z PARKU PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 09 květen 2019
Image result for bezová limonádaTa vůně, ta úžasná chuť... Ano, čas černých bezů je tady. Právě teď se keře obalují velkými květenstvími, vypadajícími jako bílé voňavé talíře. A byla by věčná škoda je nevyužít. Květy obsahují (stejně tak jako plody) mnoho vitaminů, flavonoidy, třísloviny, slizy, silice a další zdraví prospěšné prvky. Oblíbené jsou rozličné sirupy i také smažené „řízky“ z květů (kosmatice) nasladko i naslano. Ale čerstvá limonáda, která tak známá není, je zcela mimořádná – vůní, chutí, je zdravá a velmi osvěžující.

 

 

 

Pozornost si rozhodně zaslouží. Je o mnoho lepší než průmyslově připravená limonáda, která se mimochodem stala hitem minulého léta. Čerstvá limonáda má jedinou chybu – dá se připravovat jen když bezinky kvetou. Až ji ochutnáte, ihned zalitujete, že nekvetou po celý rok. Ale i s tím se dá alespoň něco dělat –připravit si sirup za studena, který v chladu a temnu vydrží skoro celý rok.

 

 

Bezová limonáda


 

Základní recepty sice existují (a v mnoha variantách), nejlepší ale bude, když budeme postupovat v závěru tak trochu individuálně a dochucovat si finální nápoj podle své chuti.

Natrháme rozkvetlé bezinky, stonky ostříháme (odstraníme případné mšice) a propláchneme ve studené vodě. Na 6 velkých květů (nebo dvojnásobek malých) přidáme asi 25 dkg krupicového cukru a 1,5 až 2 citróny. Ty částečně vymačkáme a částečně nakrájíme na plátky (bez kůry). Do hrnce se potom nalijí 3 litry studené převařené vody, zamíchá se a vše se nechá 5 dní přikryté celofánem v chladu a temnu stát. Potom se limonáda přecedí a slije do lahve. Kdo ale nevydrží tak dlouho čekat, nevadí.

Zjistili jsme nedočkavým ochutnáváním, že po dvou hodinách byla limonáda už voňavá a výborná a druhý den pak naprosto vynikající. Odlévali jsme si do skleniček a za chvíli nebylo nic – bylo nutné udělat druhou várku.

 

 

Image result for bezová limonáda
 
 

 

Přišli jsme ale také na to, že výborná (samozřejmě sladší a výraznější) chuť vznikne přelitím uvedeného množství květů a cukru pouhými cca dvěma litry vody. Citróny přidáme maximálně dva, důkladně promícháme – a nápoj se dá popíjet už tak za hodinu. Už po chvíli se spojí vůně květů a citrónů a limonáda začne přímo opojně vonět a lákat k napití. Samozřejmě když vydržíme do dalšího dne nebo déle, tím lépe.

 

Limonádu si každý může dochutit přidáním citrónové šťávy, případně zředit sodou nebo vodou. Sklenku ozdobíme cukrovou krustou, kolečkem citrónu a lístky máty.

 

 DOBROU CHUŤ,

a příště plno dalších receptů

 

YVETA

 

 

 

 

Komentáře (7)add feed
... : *deeres*
Děláme jí každý rok,je skvělá, osvěžující, lehce šumivá. Dáváme i kůru z bio citronů a určitě květy neoplachujeme, protože se tak zbavíte pylu, který je zrovna tou zásadní léčivou složkou. Naštěstí nejsme alergici na pyl bezinky, ani na citronovou kůru. Není o co stát mít oteklou hlavu, jako kdybychom dostali myxomatózu.
Už babičky říkávaly před heřmánkem klekni, před bezinkou smekni. Léčivé jsou i zralé plody, které jsou za syrova jedovaté. Ale, že bych ujížděla na marmeládě z bezinek a tvrdila, že chutná jako borůvky, tak toho jsem daleka. Nemusím mít všechno a zrovna tahle marmeláda je hnusná. Co je ze zralých bezinek jedlé, nebo spíše pitné, tak to je víno, kterým s trochou nadsázky sw dá nahradit portské. Dá se použít jako lék při zánětu trojklaného nervu, nebo paradentóze, důvod proč ho ucucávat se určitě najde.
květen 10, 2019 09:41
... : doktor
Jjojojo,bezová limča je skvělá.Usušený květ či bobule na zimu jsou prospěšné.Bezinky je keř ,který ničím nenahradíš.
květen 10, 2019 12:27
... : Moira
Par let po sobe jsme delali bezinkovy liker. Je to vyborne, ale nejak me to prestalo bavit delat. Je to docela pracne a jednou mi i zkvasil. Letos tedy zkusim tu vyse popsanou limonadu...
květen 10, 2019 17:31
... : *deeres*
Moiro, podle výše uvedeného receptu tahle limonáda šumivá nebude, musí se přidat droždí. Tady je ten správný recept na Labužníku:
https://www.labuznik.cz/recept/bezinkova-limonada-bezkonkurencni/
květen 10, 2019 17:53
... : Moira
Diky, deeres. Obecne hledam co nejjednodussi recepty, moc me nebavi stat u plotny. Ale je fakt , ze varim temer denne. Je to v ramci prevence zdravi.
květen 11, 2019 09:49
... : Moira
Deeres, hodne ocenuji, ze mas tu trpevlivost komentovat kazdy clanek. Je to od tebe moc hezke.
květen 11, 2019 09:50
... : kim
Stačí do pet.láhve s vodou vložit několik květů bezinek a pár lístků máty i meduňky, kolečko citrónu a skvělé pitíčko je hotové. Krásně si to voda natáhne a je vždy čerstvá. Dobré je to i v minerálce a třeba i jen jedna bylina, skvělá je i levandule. No co zrovnu kvete,nebo roste.
květen 13, 2019 11:27
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]