O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
KOLOSZVÁRSKÉ ZELÍ |
![]() |
![]() |
![]() |
Středa, 24 duben 2019 | |||||||
Vzpomínám se slzou v oku na jízdu motorákem kdesi na severu Čech, jeli jsme ve vlečňáku, byla zima a uprostřed vozu stála kamna. Dobře, máme oheň, je skoro poledne, je tu teplo, takže je čas spáchat oběd. Jak řekli, tak udělali, a k nesmírnému pobavení spolucestujících jsem na těch kamnech spáchal právě to koloszvárské zelí. Samozřejmě, jako správná parta trampů a recesistů, nabídli jsme ochutnat všem spolucestujícím, hlavně aby byla sranda. No, byla, a je na co vzpomínat.
Byly to: Szertés Borda Bákonyi Morda - bákoňská vepřová pečínka v paprikovém pörköltu s žampióny a lahůdkovým špekem, Koloszvári Töltöt Káposzta, kde nebyla paprika, ale vepřové maso v zelných listech s rýží, a Húsgombócok Tejfölös Kaprosmartásban, což byly koule z mletého vepřového ve smetanové koprové omáčce.
Kolozsvár jsem se naučil ihned, moc nám chutnal, a na ohni uvařený byl cenově mnohem příznivější. Vařívali jsme to pak s malou obměnou. Místo rýže jsme používali brambory, a protože jsme sebou troubu nenosili, vše jsme vařili v kotlíku na ohni. Pak už to ovšem nebylo vrstvené Kolozsvárské zelí, ale směs v kotlíku. Ale stejně to bylo báječné. Tak, a tady vám teda předkládám ten, aspoň podle mě, nejlepší recept na Kolozsvárské zelí. Receptů je moc, liší se v drobnostech, podle toho, jak si chcete usnadnit život. Podle mého soudu je nejlépe znát ten nejlepší a pak můžeme hledat různé zkratky a usnadnění, že.
200 g plecka
Dále pak:
100 g anglické slaniny
Nejdříve si připravíme perkelt. Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme papriku, česnek a maso nakrájené na malé kousky. Přidáme rajský protlak, nakrájené rajče, podlijeme vodou a podusíme doměkka. Rýží uvaříme jako obvykle, na jeden díl rýže dva díly vody. Naložené zelí udusíme se slaninou do poloměkka. Na dno zapékací misky dáme vrstvu rýže, na to vrstvu zelí, vrstvu perkeltu, nakrájenou klobásu. Na to ty tři kotlety nebo řízky z krkovice. Pak zbytek zelí a navrch zbytek rýže.
![]()
Ovšem v dobách, kdy jsme si ráno na ohýnku vařili „severskou snídani“, což byla konzerva hrášku s vejci, vše smícháno, to vám byl luxus!
MICHAL
|
< Předch. | Další > |
---|