O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- STEVIA - ZÁZRAK DO NAŠÍ KUCHYNĚ - II.
- RŮŽE PRO DNEŠNÍ POTĚŠENÍ...
- SOUBOJ S DIVOU ZVĚŘÍ - I.
- SOUBOJ S DIVOU ZVĚŘÍ - III.
- SOUBOJ S DIVOU ZVĚŘÍ - V.
- SOUBOJ S DIVOU ZVĚŘÍ - IV.
- ROZEZNÁTE - POZNÁTE - NAJDETE? - XXVI.
- ROZEZNÁTE - POZNÁTE - NAJDETE? - XXVII.
- ARCHIV - RŮŽE Z JERICHA
- ROZEZNÁTE - POZNÁTE - NAJDETE?
- NEUVĚŘITELNÁ KYTKA U PUNTÍKŮ...
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- ARCHIV - NAŠE BONNA
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
- FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY
- FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU
Přihlášení
Anketa
KVĚTÁKOVÝ KRÉM |
Úterý, 31 červenec 2018 | |
Dnes vám pro radost věnuji recept na slavnou krémovou květákovou polévku, v gastronomických a dříve i vznešených kruzích známou jako krém Dubarry. Jméno dostala po komtese Du Barry, milence Ludvíka XV., která prý za předkrm vždy vyžadovala jemnou květákovou polévku. Nakonec ztratila hlavu nikoli pro polévku, ale na gilotině. Zmiňuju ji proto, že je právě sezóna nádherného bílého květáku.
Kromě jedné menší hlávky už budete potřebovat jen bílou část pórku (dá se s přivřením oka nahradit cibulí), trochu másla a trochu hladké mouky. Vývar klidně nechte v mrazáku nebo v kostce, stačit vám bude voda. Výsledek je tak překvapivě dobrý, výrazný a jemný, že nemám dost slov, abych tohle kouzlo správně popsala. Snad už jen dodám, že je velmi pravděpodobné, že kvůli vám a vašemu květákovému krému mohou dočasně ztratit hlavu i vaši strávníci.
PS. Jíška je v polévce hodně důležitá, bez ní by měla vodnatou konzistenci.
Suroviny · 1 pórek (pouze bílá část) · 2 vrchovaté lžíce másla · 2 lžíce hladké mouky · 1 menší hlávka květáku · 1 litr vody · sůl (zhruba 1 zarovnaná lžička) · muškátový oříšek a bílý pepř (lze vynechat)
Postup 1. Pórek důkladně opláchněte ve všech případných záhybech, podélně ho rozčtvrťte a pak nakrájejte na centimetrové kousky. Pokud potřebujete pórek nahradit cibulí, nakrájejte ji nahrubo.
2. V hrnci rozehřejte máslo pouze na středním žáru a vyčkejte, až zpění. Přidejte pórek, velkou špetku soli a za občasného míchání a popostrkování vařečkou ho nechte rozvonět, změknout a zesládnout, ovšem rozhodně ne zhnědnout. Proto je tu střední nebo středně menší žár plotýnky důležitý. Pórek takto během zhruba pěti minut získá nasládlou a výraznější chuť, kterou následně předá polévce.
3. K měkkému pórku přisypte mouku a ještě minutu nebo dvě míchejte. Z mouky a másla se vytvoří jíška, jen s tím malým problémem, že jí v cestě stojí kousky pórku. V hrnci to v téhle fázi může vypadat ledasjak, záleží na konkrétním poměru másla a mouky. Může se stát, že vám na dně vznikne jedna velká hrouda nebo tužší směs, ale to je v pořádku a nevadí to. Cokoli se objeví v hrnci, míchejte tím a popohánějte to po dně.
4. Pórkovou jíšku postupně ve třech dávkách zalijte litrem studené vody, pokaždé přitom důkladně promíchejte. Napoprvé se vám utvoří hustá kaše, napodruhé řídší a při třetím přilití to bude opět vypadat jako nezahuštěná voda.
5. Do kastrolu vhoďte květák, který jste ledabyle rozebrali na větší růžičky. Mělo by vám to vcelku dobře vyjít tak, že voda bude květák tak akorát zakrývat. Dosolte dalšími dvěma velkými špetkami soli.
6. Tohle všechno přiveďte k varu a vařte pět minut nezakryté, aby uniklo čpavé květákové aroma. Poté zakryjte pokličkou, snižte žár plotýnky na minumun a nechte zvolna dalších 15-20 minut vařit. Čas od času promíchejte, aby se mouka z jíšky nepřipalovala ke dnu.
7. Jakmile je květák měkký, vezměte ponorný mixér nebo polévku přelijte do stolního mixéru a vše rozmixujte dohladka. Na závěr dochuťte podle potřeby solí, ale taky pár strouhnutími muškátového oříšku a špetkou bílého pepře.
Poznámky, rady, tipy:
Když si před rozmixováním duchaplně odeberete jednu až dvě růžičky květáku stranou, budete mít čím polévku na talíři ozdobit. Polévka se dá dále zjemnit trochou smetany nebo mléka, těmito surovinami ji můžete i jemně naředit, pokud vám přijde příliš hustá.
|
< Předch. | Další > |
---|