Kromě mouky, dvou zapadlých vajíček a předem preventivně zmražené a v mrazáku zapomenuté kostičky droždí na ně téměř nic jiného nepotřebujete. Ať už máte svůj vlastní a jedinečný recept po babičce, na který jste si doposud netroufli, anebo hodláte zkusit štěstí s tímto návodem, úspěch vám přinese hlavně důkladné propracování těsta a neošizená olejová lázeň pro smažení.
Vajíčka i máslo vytáhněte z lednice včas a droždí přeneste z mrazáku do lednice ještě dřív, alespoň půl dne předem. Právě se totiž chystáte přivést na svět kousek kynutého těsta, a to vyžaduje teplo (od svého okolí i od příslušných ingrediencí), sic se mu nebude chtít dostatečně rychle vykynout. Pokud si stále ještě nejste úplně jisti s bezchybným oddělením žloutků od bílků, vrhněte se na to ještě se studenými vajíčky - jakmile už dosáhnou pokojové teploty, mnohem snadněji se blána kolem žloutku protrhne. Bílky zatím uložte do lednice a přidejte je k míchaným vajíčkům, která si budete dělat k nejbližší večeři nebo snídani. ![](http://obrazky.kudlanka.cz/7kobl.jpg)
400 g polohrubé mouky co nejlepší kvality (rozhodně na této položce nešetřete) 150 ml vlažného mléka 25 g droždí (tedy asi 2/3 standardní kostky) 60 g másla 60 g jemného krupicového cukru 1 lžíce rumu špetka soli kůra nastrouhaná z jednoho citronu, umytého horkou vodou dostatek oleje na smažení marmeláda nebo povidla na naplnění nebo potření 1 lžíce moučkového cukru na posypání Droždí rozetřete v malé misce se lžičkou cukru na tekutou kaši - ač se to zdá nemožné, po chvíli míchání lžičkou takové konzistence skutečně dosáhnete. Přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, ještě jednou krátce vše promíchejte, zakryjte utěrkou nebo ubrouskem a nechte deset minut stát na stole při běžné pokojové teplotě. Až se po chvíli vrátíte, kvásek by měl mít krásnou hustou pěnu - pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Neuvidíte-li ani potom žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.
Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte, až vše zesvětlá a nezřetelně nabude na objemu. Do máslové pěny dobře vmíchejte oba žloutky, přilijte kvásek, rum, osolte a ochuťte citronovou kůrou. Po částech přidávejte mouku a zbytek mléka a stále pracujte vařečkou - a v této činnosti vytrvejte ještě i poté, co do těsta zmizí i poslední zbytek mouky a poslední kapka mléka. Míchejte, nadzvedávejte, propracovávejte, až dostanete hladké, nepříliš lepivé, sametově hebké a vláčné těsto, na kterém se občas utvoří puchýřek z uvězněných vzduchových bublin. Až tehdy můžete odložit vařečku, láskyplně zakrýt celou mísu čistou a suchou utěrkou a ponechat její obsah, aby se v tichosti a v teple zdvojnásobil - trvá to asi 45 minut až 1 ½ hodiny.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, kterou jste předem posypali trochou mouky. Rukama ho splácněte a válečkem rozválejte na placku silnou jeden centimetr. Vezměte si k ruce vykrajovátko na koblihy nebo obyčejnou skleničku a vykrájejte z plátu kolečka. Nemusíte to s jejich velikostí nijak přehánět, při smažení se dost zvětší. Ze zbylého těsta znovu vyválejte nový plát a zopakujte si vykrajování. Pak všechna kolečka narovnejte vedle sebe do několika řad na pomoučněný podklad, zakryjte je utěrkou a znovu nechte ½ hodiny odpočívat. Kynutému těstu důkladný odpočinek velmi svědčí (a vy ho možná oceníte také).
V tom nejširším a zároveň nepříliš vysokém kastrolu, který najdete, rozehřejte olej, měly by ho být na výšku asi dva centimetry. Koblihy v něm totiž při smažení musí plavat a nedotýkat se dna. Jakmile máte pocit, že je olej dost horký, zkuste do něj ponořit první koblížek. Pokud se hned začne smažit a tančit v bublinkách, můžete pokračovat s dalšími kousky, co se jich do hrnce v jedné vrstvě vejde. Pak vše rychle přiklopte poklicí a chvíli vyčkávejte. Díky páře, kterou pomocí poklice uvězníte v hrnci, koblihy krásně vyběhnou. Smažte dvě až tři minuty, dokud na spodní straně koblížky nezezlátnou, pak odstraňte poklici, všechny koblížky otočte a - tentokrát už nepřikryté - je dosmažte i po druhé straně. Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která ochotně nasaje odkapávající tuk, a pokračujte stejným způsobem i se zbytkem koleček z těsta. Nenechte olej příliš přehřát, koblížky by se na povrchu příliš rychle spálily a uvnitř zůstaly syrové.
Koblížky na povrchu potřete marmeládou, případně je rozkrojte a marmeládovou náplň natřete dovnitř. Jste-li ještě o něco pokrokovější, vezměte cukrářskou plničku s obyčejným rovným a dost širokým nástavcem a marmeládu do středu všech koblížků vstříkněte. A nebo můžete koblížky s marmeládovou náplní rovnou smažit, v tom případě vyválejte plát o něco tenčí, na polovinu vykrájených koleček dejte po lžičce marmelády a přiklopte zbývajícími kolečky. Velmi pečlivě přitiskněte okraje k sobě a nechte příslušnou dobu dokynout. Pokud se vám ale při smažení nedopatřením nebo hříčkou osudu dostane do oleje kousek špatně utěsněné marmelády, vězte, že kvůli vysoké teplotě rychle zkaramelizuje, ztmavne a na povrchu všech smažených koblížků zanechá nehezké černé puntíky.
Hotové koblížky poprašte moučkovým cukrem, narovnejte je do mísy, svolejte jedlíky a společně je snězte ještě ten den. I Saturnin přece dobře věděl, že druhý den se hodí nanejvýš jako uspokojivý materiál pro disciplínu hod koblihou na kohokoli.
Jana
|