O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KOBLÍŽKY - OD Á DO Ž PDF Tisk E-mail
Pondělí, 18 únor 2008

Kromě mouky, dvou zapadlých vajíček a předem preventivně zmražené a v mrazáku zapomenuté kostičky droždí na ně téměř nic jiného nepotřebujete. Ať už máte svůj vlastní a jedinečný recept po babičce, na který jste si doposud netroufli, anebo hodláte zkusit štěstí s tímto návodem, úspěch vám přinese hlavně důkladné propracování těsta a neošizená olejová lázeň pro smažení.

 

 

 

 

     Vajíčka i máslo vytáhněte z lednice včas a droždí přeneste z mrazáku do lednice ještě dřív, alespoň půl dne předem. Právě se totiž chystáte přivést na svět kousek kynutého těsta, a to vyžaduje teplo (od svého okolí i od příslušných ingrediencí), sic se mu nebude chtít dostatečně rychle vykynout. Pokud si stále ještě nejste úplně jisti s bezchybným oddělením žloutků od bílků, vrhněte se na to ještě se studenými vajíčky - jakmile už dosáhnou pokojové teploty, mnohem snadněji se blána kolem žloutku protrhne. Bílky zatím uložte do lednice a přidejte je k míchaným vajíčkům, která si budete dělat k nejbližší večeři nebo snídani.

 

 

 

400 g polohrubé mouky co nejlepší kvality (rozhodně na této položce nešetřete)

150 ml vlažného mléka

25 g droždí (tedy asi 2/3 standardní kostky)

60 g másla

60 g jemného krupicového cukru

1 lžíce rumu

špetka soli

kůra nastrouhaná z jednoho citronu, umytého horkou vodou

dostatek oleje na smažení

marmeláda nebo povidla na naplnění nebo potření

1 lžíce moučkového cukru na posypání

 

 

 

 

  • Droždí rozetřete v malé misce se lžičkou cukru na tekutou kaši - ač se to zdá nemožné, po chvíli míchání lžičkou takové konzistence skutečně dosáhnete. Přilijte polovinu vlažného mléka, přisypte lžíci mouky, ještě jednou krátce vše promíchejte, zakryjte utěrkou nebo ubrouskem a nechte deset minut stát na stole při běžné pokojové teplotě. Až se po chvíli vrátíte, kvásek by měl mít krásnou hustou pěnu - pokud ne, zkuste ještě chvíli počkat. Neuvidíte-li ani potom žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.

 

  • Máslo rozetřete vařečkou, přidejte zbytek cukru a ještě pár minut míchejte, až vše zesvětlá a nezřetelně nabude na objemu. Do máslové pěny dobře vmíchejte oba žloutky, přilijte kvásek, rum, osolte a ochuťte citronovou kůrou. Po částech přidávejte mouku a zbytek mléka a stále pracujte vařečkou - a v této činnosti vytrvejte ještě i poté, co do těsta zmizí i poslední zbytek mouky a poslední kapka mléka. Míchejte, nadzvedávejte, propracovávejte, až dostanete hladké, nepříliš lepivé, sametově hebké a vláčné těsto, na kterém se občas utvoří puchýřek z uvězněných vzduchových bublin. Až tehdy můžete odložit vařečku, láskyplně zakrýt celou mísu čistou a suchou utěrkou a ponechat její obsah, aby se v tichosti a v teple zdvojnásobil - trvá to asi 45 minut až 1 ½ hodiny.

 

  • Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu, kterou jste předem posypali trochou mouky. Rukama ho splácněte a válečkem rozválejte na placku silnou jeden centimetr. Vezměte si k ruce vykrajovátko na koblihy nebo obyčejnou skleničku a vykrájejte z plátu kolečka. Nemusíte to s jejich velikostí nijak přehánět, při smažení se dost zvětší. Ze zbylého těsta znovu vyválejte nový plát a zopakujte si vykrajování. Pak všechna kolečka narovnejte vedle sebe do několika řad na pomoučněný podklad, zakryjte je utěrkou a znovu nechte ½ hodiny odpočívat. Kynutému těstu důkladný odpočinek velmi svědčí (a vy ho možná oceníte také).

 

  • V tom nejširším a zároveň nepříliš vysokém kastrolu, který najdete, rozehřejte olej, měly by ho být na výšku asi dva centimetry. Koblihy v něm totiž při smažení musí plavat a nedotýkat se dna. Jakmile máte pocit, že je olej dost horký, zkuste do něj ponořit první koblížek. Pokud se hned začne smažit a tančit v bublinkách, můžete pokračovat s dalšími kousky, co se jich do hrnce v jedné vrstvě vejde. Pak vše rychle přiklopte poklicí a chvíli vyčkávejte. Díky páře, kterou pomocí poklice uvězníte v hrnci, koblihy krásně vyběhnou. Smažte dvě až tři minuty, dokud na spodní straně koblížky nezezlátnou, pak odstraňte poklici, všechny koblížky otočte a - tentokrát už nepřikryté - je dosmažte i po druhé straně. Vyndejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou, která ochotně nasaje odkapávající tuk, a pokračujte stejným způsobem i se zbytkem koleček z těsta. Nenechte olej příliš přehřát, koblížky by se na povrchu příliš rychle spálily a uvnitř zůstaly syrové.

  

  • Koblížky na povrchu potřete marmeládou, případně je rozkrojte a marmeládovou náplň natřete dovnitř. Jste-li ještě o něco pokrokovější, vezměte cukrářskou plničku s obyčejným rovným a dost širokým nástavcem a marmeládu do středu všech koblížků vstříkněte. A nebo můžete koblížky s marmeládovou náplní rovnou smažit, v tom případě vyválejte plát o něco tenčí, na polovinu vykrájených koleček dejte po lžičce marmelády a přiklopte zbývajícími kolečky. Velmi pečlivě přitiskněte okraje k sobě a nechte příslušnou dobu dokynout. Pokud se vám ale při smažení nedopatřením nebo hříčkou osudu dostane do oleje kousek špatně utěsněné marmelády, vězte, že kvůli vysoké teplotě rychle zkaramelizuje, ztmavne a na povrchu všech smažených koblížků zanechá nehezké černé puntíky.

 

  • Hotové koblížky poprašte moučkovým cukrem, narovnejte je do mísy, svolejte jedlíky a společně je snězte ještě ten den. I Saturnin přece dobře věděl, že druhý den se hodí nanejvýš jako uspokojivý materiál pro disciplínu hod koblihou na kohokoli.

 

 

Jana

 

Komentáře (9)add feed
No já bych si dala! : Ráchel
Včera jsem nepekla žádnou buchtu, tak mám absťák. Nemáte nějaký recept na dobré boží milosti? Na takové, které se v pusi jenom rozplynou?
únor 18, 2008 10:48
Ale no ták, : saffron
a ještě ty obrázky - kdo to má vydržet smilies/angry.gif smilies/angry.gif
únor 18, 2008 12:05
Ale no ták, : wendy
právě když jsem začala hubnout ! K večeři žádný chleba se sádlem, nýbrž malý nízkotučný sýr a zeleninový salát. A teď tohle. Nojo já vím, ono to není jen pro mne.. tak si dejte ale i jednu za mě. Děkuji.
únor 18, 2008 12:19
přímo cííííííííííííítíííííím tu vůni... : ivanka
ááách, mísu s nima sem... a kalorie ode mně pryč!

únor 18, 2008 14:46
Ale holky, : Bara
vzdyt je prece pust!!! Pekne si zakousnete mrkev.
únor 18, 2008 14:58
jéé já také potřebuju trochu shodit, : Inka
ale co, člověk nemůže hubnout hladovej, není nad to, když jsi spokojenej.
únor 18, 2008 15:18
Tak RUM, ten bych měl, : strejda
mouku, vejce, máslo, mléko, cukr i ta kůra by tu byla. Ale není droždí...ani zapadlé... smilies/angry.gif
únor 18, 2008 15:45
zlepsovak : mura
vyvalet placku, na pulce ty placky sklenickou naznacit kolecka, na kazde dat trosku marmelady, tou druhou pulkou placky to zaklopit a vykrajovat hotove koblizky najednou. neni treba pak pracne pristiskavat ty okraje k sobe.
únor 19, 2008 08:33
dffnuihdgfesfrgzuájzrdgsv : ana
smilies/grin.gif smilies/angry.gif smilies/sad.gif smilies/kiss.gif smilies/cry.gif smilies/undecided.gif smilies/tongue.gif smilies/cool.gif smilies/shocked.gif smilies/sad.gif smilies/angry.gif smilies/grin.gif smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif smilies/smiley.gifhella
únor 25, 2008 20:19
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]