Chuťové účinky sýru s ovocem jsou známy už několik desetiletí. Možná vám maminka občas doma připravila jednohubky z eidamu s kuličkami hroznového vína, možná jste už někdy ochutnali chlebíček s nivou, jablky a vlašskými ořechy. Určitě vás napadne ještě další vražedně návyková kombinace měkkého sýru s křupavými šťavnatými plody.
Než se ale v sentimentálním rozpoložení ztratíte nadobro, vyzkoušejte tento jednoduchý salát. Až vás brusinkový kompot začne při desátém repete nudit, vyměňte ho za med. A pak zase nazpátek. ![](http://obrazky.kudlanka.cz/7syr.jpg)
Pro 2 osoby 1 balení směsi salátových listů nebo ½ hlávky ledového salátu 1 zralá měkká hruška nebo šťavnaté jablko 1 hermelín 2 lžíce brusinkového kompotu 1 lžíce olivového oleje 2 lžíce šťávy z citronu
Začněte předehřívat gril na nejvyšší teplotu. Ovoce oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte jádřinec. Očištěné čtvrtky nakrájejte na centimetrové kousky. Hermelín rozkrojte na osm dílků. Do jedné malé zapékací misky nebo do dvou ramekinů (malých zapékacích kelímků, ve kterých se dělá například suflé) nasypte pokrájené ovoce a na ně rozložte kousky hermelínu. Salátové listy rozdělte na dva talíře. Smíchejte brusinky, olej a citronovou šťávu. Zapékací misku dejte pod rozehřátý gril a jen krátce, zhruba jednu až dvě minuty, rozpečte, tak, aby se sýr začal trochu roztékat a ovoce prohřálo. Vyndejte z trouby a za pomocí lžíce tuto teplou směs rozdělte a umělecky naaranžujte doprostřed obou talířů. Neméně umělecky přelijte brusinkovou zálivkou a ihned podávejte za doprovodu čerstvého bílého pečiva. Pokud chcete, aby bylo obzvlášť křupavé, rozpečte ho chvíli pod grilem zároveň se sýrem a ovocem. Báječnou dobrou chuť všem! Jana
|