O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KUŘECÍ JÁTRA PODLE FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Středa, 18 duben 2018
Přejít na obsah
KUŘECÍ JÁTRA PODLE FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

 

Kuřecí játra před vařením

Ze všech jater poskytnou ta kuřecí nejjemnější a nejméně agresivní chuť. Z vitamínů obsahují především v tuku rozpustné Déčko a z minerálů zase železo a zinek. Co se týká prospěšnosti, přínos z nich pociťuje zejména mozek, srdce a střeva. Shrnuto a podtrženo: občas se sluší dát jim i přes případnou nevraživost aspoň malou šanci. Nebude vás to stát víc než pár minut a pár korun (ovšem nepočítám do toho přemlouvání nebo vyjednávání u stolu).

 

Po nákupu byste kuřecí játra neměli skladovat v lednici dlouho, jako ostatní vnitřnosti podléhají rychlé zkáze. Najít na nich můžete příležitostné zbytky tuku a žilek, takže je před použitím proberte kousek po kousku a odřežte vše, co se vám nelíbí. Teprve potom je šetrně opláchněte a pokud možno i osušte na papírové utěrce, protože následně nejspíš přijdou do pánve a tam se hodí – kvůli prskání a účinnému opečení – nemít je příliš mokré.

 

Možná jste se potkali s nápadem naložit játra na pár hodin do mléka. Mléko může pomoci zbavit játra výraznějších pachů, kovové pachuti a taky má nenápadný vliv na jemnost, křehkost a měkkost, ale kuřecí játra této proceduře nezbytně podrobovat nemusíte. Jsou jemná sama o sobě. Když už, tak třeba do mléka ponořte játra mražená a nechte je v něm do druhého dne povolit. Následně se mléka zbavte, ale to je asi každému jasné.

 

 

 

Kuřecí játra při vaření

Kuřecí játra uvítají především krátkou a rychlou úpravu. Měli byste je zahřívat tak dlouho, až přestanou být uvnitř syrová, současné hygienické normy doporučují nezastavit se raději ani u růžové vnitřní barvy, ale játra udělat až do hněda. Na rozehřáté pánvi to obnáší něco kolem pěti minut celkem.

 

Každou další minutou v pánvi pak kuřecí játra ztrácí něco málo ze své nejlepší kondice, ale to neznamená, že byste je nemohli ještě aspoň chvíli dusit v omáčce. 10-15 minut zvládnou a pořád to bude dobré.

 

Nejjednodušší způsob, jak se přesvědčit, zda máte játra opečená nebo uvařená akorát, je vylovit kousek, rozkrojit ho a podívat se, jakou barvu má uvnitř. Tmavě růžová znamená játra syrová, růžová říká, že pokud mávnete ruku nad nebezpečím případné nákazy, můžete podávat, hnědá je důkazem úplného propečení.

 

Jak kuřecí játra ochutit

Pokud v kuchyňských zásobách objevíte česnek, cibuli nebo hladkolistou petrželku, směle je kdykoli s játry použijte. Dalšími horkými kandidáty (a to klidně i za studena) na chuťový doprovod ke kuřecím játrům jsou:

 

 

·         slanina

·         jablka

·         vařená vejce

·         rajčata a produkty z nich (passata, protlak)

·         vinný ocet a ocet balzamiko

·         červené víno

·         kapusta a kadeřávek

·         z bylinek kromě zmíněné petrželky taky tymián, šalvěj, rozmarýn, pažitka, bobkový list a koriandr

·         z koření především černý a bílý pepř nebo sušené čili papričky.

 

 

Jakmile vezmete v úvahu, že ze všech možných tepelných úprav nejlépe chutnají játra zprudka opečená na pávni a jakmile takto zahájíte každý recept, tak si z výše uvedeného postavíte snadné a svůdné kuchařské lego.

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]