O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VELIKONOČNÍ JIDÁŠE PDF Tisk E-mail
Neděle, 18 březen 2018
Přejít na obsah
VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
Strana 2
Strana 3
Velikonoční jidáše s sebou nesou spoustu příběhů. Ten hlavní z nich, totiž že jidáše symbolizují provaz, na kterém se oběsil proradný a zrádný Jidáš, určitě znáte. Ale protože jsou Velikonoce zároveň svátky jara, symbolizující konec zimy a začátek nového života, prolíná se jimi i pohanská tradice, a tak můžou mít taky symboliku ptáčků, raků, šneků, housátek, hadů, ježků a třeba i želviček. Záleží na tom, k jakému zvěřinci inklinujete.

 

 

 

 

 

Podle tradice se jidáše potírají medem a jedí se na Zelený čtvrtek dopoledne, lépe ráno, ještě lépe před východem slunce. Má to zajistit nejen pevné zdraví, ale i ochranu před nebezpečím typu uštknutí hadem a píchnutí vosou. Určitě je vám jasné, že jakmile kouzlo tohoto ranního okamžiku pomine, budete po jidáších přibírat a bude vám stoupat hladina cukru v krvi jako u kteréhokoli jiného sladkého pečiva.

 

 

 

jidáše
 

 

 

 

Co čekat od kynutého těsta na jidáše

Když o něco jde, snažím se mít co nejkrásnější a nejlepší výsledek. Takže jsem samozřejmě nějakou dobu hledala i dobré těsto na velikonoční jidáše. Protože tady opravdu o něco jde. Velikonoční stůl je jeden z těch nejslavnostnějších.

 

Aby se kynuté těsto dalo takto krásně tvarovat, potřebuje být hezké, pružné, vláčné, ale zároveň jemné, nikoli hrubé. Nesmí se trhat a musí držet tvar. Nesmí popraskat a musí stále připomínat provaz, na kterém se oběsil proradný Jidáš.

 

Taky jsem chtěla těsto, které by bylo sladké jen lehce, aby sneslo vrstvu medu na povrchu a ještě se nechalo po rozkrojení potřít medem a máslem, aniž by to působilo nepatřičně.

Jestli si myslíte, že tím požadavky končí, tak to je omyl. Jsou Velikonoce, takže se do těsta na jidáše sluší zakomponovat větší než obvyklé množství vajec, másla a třeba i smetany, protože jde o první příležitost si po dlouhé době odříkání a nedostatku surovin něco u stolu užít.

 

A konečně jsem chtěla těsto, které by mě nenutilo tři hodiny čekat, až vykyne, protože jde o drobné pečivo, které chci mít hotové třeba na svačinu, pokud si usmyslím. Vyzkoušela jsem ledacos. Těsto zpracované formou drobenky, těsto zadělávané smetanou, těsto dlouho kynuté. Tohle vcelku rychlé a nenáročné mě stejně chytilo u srdce nejvíc.

 

 

 

Jak zpracovat těsto na jidáše

Jako většina tvarovaných kynutých těst, i jidáše mají podobný způsob přípravy.

·         Vyrobíte kvásek z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy smetany. Jakmile kvásek vzejde, smícháte ho s ostatními surovinami a uhnětete hladké těsto.

 

·         Těsto necháte asi hodinu vykynout na dvojnásobek objemu. Po vykynutí těsto rozdělíte, vytvarujete jidáše, a ještě krátce je necháte na plechu podruhé vykynout.

 

·         Pečete celkem zprudka a celkem rychle. V receptu máte přesný čas i teplotu uvedenou, ale pokud vás zajímají čísla hned, peče se při 190 stupních 15 minut. Po upečení potřete ještě horké jidáše medem, aby byl efekt dokonalý.

 

 

 

jidáše tvary

 

 

Krom toho by se vám mohlo hodit pár rad, na co si dát pozor tentokrát. Mám jich jen několik málo, ale přesto si myslím, že především začátečníkům pomůžou.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]