O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VELIKONOČNÍ JIDÁŠE PDF Tisk E-mail
Neděle, 18 březen 2018
Přejít na obsah
VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

Těsto, i když tvárné a vláčné, je poměrně tučné, takže se hodí nejprve nastartovat drždí samotné jen s trochou cukru, mouky a smetany a vytvořit tak kvásek. S ostatními surovinami ho smíchejte, až když se bujaře probudí k životu. Pak si snáz poradí s náloží másla a žloutků.

 

Máslo přijde do těsta nerozpuštěné. Stačí, když bude povolené na pokojovou teplotu, aby se dalo hníst s ostatními surovinami. Díky tomu bude těsto nadýchanější. Pokud jste máslo zapomněli vyndat z lednice včas, nevadí, nastrouhejte ho do mouky na hrubém struhadle.

 

Aby bylo těsto jemné a pružné a hladké, budete ho muset nějakou dobu hníst. Nestačí jen smíchat suroviny, aby nějak držely pokupě. Ruční hnětení by mělo trvat aspoň 10 minut, v robotu si pochopitelně čas ušetříte. Opět se uchýlím k mému oblíbenému přirovnání, že s hnětením můžete přestat až ve chvíli, kdy je těsto hladké a jemné jako dětská prdelka.


 

Nebojte se při tvarování pečiva vyválet těsto docela dotenka. Zhruba centimetr silné a kolem 25 cm dlouhé prameny jsou ideální. Dobře se s nimi pracuje a zvládnete s nimi vytvořit požadované tvary. Zamotané těsto pak sice vypadá droboučce, ale to se dokynutím a pečením parádně spraví.

 

 

 

tvarování jidáše

 

 

Potírání medem po upečení má neodvratný vedlejší účinek: jidáše jsou na povrchu lepkavé. Ale tak to má být. Co byste taky chtěli od medu? Čím dřív po upečení jidáše medem potřete, tím bude lepkavost menší. Takže si pospěšte a berte to třeba jako malou rychlostní rozcvičku na Velikonoční pondělí, kdy se každá trocha hbitosti počítá u obou pohlaví.

 

Jidášky podávejte pokud možno na Zelený čtvrtek, kdy ke zradě došlo. Ale protože se mimořádně krásně vyjímají na velikonočním stole, nemusíte se jim bránit ani kterýkoli jiný slavnostní den. Vždyť to zase vyběháte....

 

 

 

 

VELIKONOČNÍ JIDÁŠKY

 

 

Suroviny

 

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla (nerozpuštěného, pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4g soli
  • špetka strouhaného muškátového květu

 

 

Na potření: 1 vejce, 2 lžíce medu a 1 lžíce másla

 

 

Velikonoční jidáše

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]