O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

V SOBOTU DO VELOCAFE V KROMĚŘÍŽI! PDF Tisk E-mail
Středa, 07 březen 2018
Pokud to máte poblíž, vřele vás tam odpoledne mezi čtvrtou a sedmou zvu, respektive doporučuju, abyste se pokochali těmi nejluxusnějšími vůněmi, které přivedla na svět nesmírně šikovná Iva Trhoňová. Ano, ta, jejíž knížku plnou receptů na nejrůznější dobroty „RUCE V MOUCE“, nakladatelství už po několikáté dotiskuje (inu, bestseller), tam bude mít autogramiádu, a při té příležitosti...

 

 

 

 

 

 

 


      Je mezi námi málo těch, kdo nezkusili něco uvařit či upéct. S větším či menším úspěchem. Je to záležitost nad jiné důležitá, dokonce bych řekla, že bez dobrého jídla není dobrý vztah. Však jistě znáte  přísloví  "Láska prochází žaludkem".  Rovněž podle super rady jedné Francouzky, která návod na udržení dobrého vztahu mezi mužem a ženou shrnula do věty „Milé ženy, nakrmte tu bestii, a ona dá pokoj“, doporučuju se ve vaření a pečení co nejvíce zdokonalovat. 

 

       S Ivuškou Kudlanka navázala kamarádský vztah, takže vám budeme moci občas nabídnout nějaký z jejích receptů a především! cenných rad. Protože samotný recept je sice fajn, ale ty "rady a triky" a jejich zdůvodnění je ta pravá třešinka na dortu.

 

        Jako první vybíráme recept na CHŘUPÁČKY - neboli na jedny z mnoho báječných rohlíků.  Vřele je doporučuju a věřím, že budete doma oslavovány (i oslavováni, tedy, pokud se pečení ujme muž). Chřupáčky jsou jako pírko – buclaté a lehoučké jako vánek. Na povrchu chřupavé, vevnitř měkounké, příjemně slané.

 

 

 

Suroviny: 230 g vody 15 g cukru 50 g másla 450 g hladké mouky 1,5 lžičky soli (tj.7–8 g) 18 g čerstvého droždí na provalování: 100 g másla 50 g hladké mouky Změklé máslo promícháme s moukou.

 

Postup: Z vody, cukru, droždí a několika lžic z odvážené mouky vymícháme kvásek a necháme ho asi 20 minut kynout. (Vody dáme nejprve 210 g, později při zadělání těsta je možné po trošínkách přidat – těsto by mělo být příjemně tvárné, ale ne měkounké.) Přidáme zbytek surovin, z vejce pouze dvě lžíce (zbytek schováme na potření pečiva před pečením) a umícháme těsto, které necháme asi 45 minut odpočinout v lednici.

 

 

 

Pak ho rozválíme, rozetřeme na něj přichystanou měkkou směs másla a mouky (až k okrajům, které necháme nenatřené) a složíme na třetiny. Otočíme o 90°, opět složíme na třetiny a tento balíček vložíme do mísy a zakryté uložíme na 45 minut do lednice. Vychlazené těsto opatrně rozválíme (spíš kratšími tahy, těsto se nemá protrhnout a máslo vytéct) a poskládáme jako poprvé – na třetiny, otočené o 90°znovu na třetiny a opět dáme na 45–60 minut chladit. Třetí rozválení a poskládání je stejné, jako dvě předešlá a po posledním 45–60 minutovém odpočinku v lednici už můžeme těsto rozválet ke zpracování. Těsto rozvalujeme raději více natenko.

 

 

 

 

Z těsta nakrájíme trojúhelníky, které srolujeme za stálého popotahování vrchního cípu, aby bylo na rohlíku vrstev co nejvíce. Rohlíky uložíme na plech, necháme vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem a prudce upečeme (250 °C 10minut, 200 °C 5–8minut; každá trouba peče jinak).

 

Chřupáčky jsou dost návykové a pokud je bude vaše rodina vyžadovat častěji, můžete si ušetřit čas zaděláním a zpracováním dvojité dávky těsta. Část vyválených a smotaných chřupáčků pak můžete ihned, bez kynutí, uložit na tácku zmrazit do mrazáku.

 

 

       Zmrzlé je sesypete do sáčku a dobře uzavřete. V případě potřeby je už jen necháte pozvolna rozmrznout i nakynout mimo lednici a upečete. 

 

 

x x x x x x
 

 

       Iva Trhoňová je báječná a pohodová ženská. Proto se jí také povedla tak úspěšná knížka.
       Připravit domácí pečivo není složitá věc. Nechte se autorkou provést světem pečení z kvásku i z droždí.

       V knize najdete všechny potřebné informace: Jak si připravit kvásek, jak se o něj starat, jaké pomůcky a suroviny k pečení použít. Inspirujte se fotografiemi lahodného pečiva a vyzkoušejte  její recepty. Na kváskový chléb, kváskové pečivo, chleby s droždím, bagety, rohlíky, žemle a bulky, placky, pizzy nebo kynuté sladkosti.

 

       A že nevíte, co si na pečivo namazat nebo k němu přikusovat? I na to autorka myslela...

 

 hodně štěstí vám i vašim rukám :-)))

d@niela

 

 

 

Komentáře (3)add feed
... : Michal
Ivu znám osobně, obdivuju ji a hluboce se před ní skláním. Jen výborné pekařství a má lenost mi brání pustjt se do toho.
březen 07, 2018 21:29
... : Míša šíša
Dík za recept i info o knize. Cřupáčky zkusím hned o víkendu pro očekávanou návštěvu a knihu si koupím.
březen 08, 2018 08:01
... : Páša
Chřupáčky vypadají skvěle. Snad zvládnu i já, i když moje trouba toho moc kynutého zatím neviděla. Těším se na první zakousnutí :-)
březen 08, 2018 21:08
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]