O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU PDF Tisk E-mail
Úterý, 06 březen 2018
Přejít na obsah
VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
Strana 2
Strana 3
Vepřový guláš s trochou slaniny je vlastně taková vylepšená verze dobře známého prázdninového buřtguláše. Stačí jen několik surovin, trochu vyhrnuté rukávy a za těch pár chvil v kuchyni se vám dostane mnohonásobně víc ohlasů, dost možná i děkovačky ve stoje.

 

 

 

 

 

Věc se má takhle: vepřový guláš dostanete prostým následováním receptu na hovězí guláš, s pouhou záměnou hovězího masa za vepřové. Zkrátí se zároveň čas potřebný na udušení doměkka, což je sice takové zaklínadlo stručně psaných receptů, ale pokud mu zatím nerozumíte, nepanikařte, ráda vám ho předvedu v praxi.

 

 

 

vepřový guláš
 
 

 

 

 

Tu správnou chuť a barvu guláše nehledejte v tajemném poměru masa a cibule, který vám nikdo neprozradí, ale ve správné počáteční práci s masem.

 

Slanina

Pokud pro počáteční opečení masa vezmete tuk vyškvařený z dobré slaniny, a pak ještě tuhle vypečenou slaninu přimícháte do rodícího se guláše, nebudete stačit odpovídat na otázky, kdy už to bude hotové a proč to tak dlouho trvá. Vůně linoucí se z kuchyně je v tomto případě k nevydržení. Pokud chcete ze slaniny získat co nejvíc tuku a přitom ji nespálit, použijte trik se studenou vodou: Nakrájejte syrovou slaninu, naházejte do kastrolu, ve kterém následně chcete připravovat guláš, a podlijte ji dvěmi až třemi lžícemi studené vody. Zvolna zahřívejte, nespěchejte, užijte si ten rodící se zázrak, kdy slanina začne zahříváním průsvitnět a uvolňovat sádlo.

Jakmile se voda postupně zahřeje, bude vřít a odpařovat se, až v kastrolu nezbude žádná. Tou dobou ale bude mít slanina k dispozici dost vlastního sádla, ve kterém se nyní ochotně opeče dozlatova. Ke konci vyškvařování slaniny proto můžete zlehka zvýšit tepelný žár plotýnky, který snadněji a rychleji vyvolává zlátnutí, ale nepřežeňte to.

Opečenou slaninu můžete vybrat lžící stranou na talířek a na vyškvařeném sádle pokračovat s opékáním masa.

 

 

Opečení masa

Pokud se vám podaří kostky masa kousek po kousku opéct co nejvíc dozlatova, vytvoříte tím základ barvě i chuti, načež si můžete vyhrát s cibulí a s jejím dávkováním, jak je libo. Maso omyjte, jemně osušte papírovými utěrkami a nakrájejte na kostky. Klidně se s nimi nepárejte a nechte je větší, vepřový guláš bez problémů unese kousky masa velké 3-4 cm v syrovém stavu. Maso osolte, promíchejte a vkládejte do horkého tuku v kastrolu.

Plotýnku nechte rozehřátou téměř na plný výkon. Rozmístěte kousky masa na dno kastrolu, nechte mezi nimi zanedbatelné mezery, a rozhodně nepřidáveje nic do druhé nebo dokonce ještě vyšší vrstvy.

Podle hesla čím víc prskání, tím lepší barva masa, opečte něžně maso ze všech stran do zlaté barvy. Nespěchejte na něj, maso se za pět vteřin opravdu nestačí připálit a neustálá kontrola barvy je nejen zbytečná, ale taky nežádoucí.

Masem bezúčelně nemíchejte, nepošťuchujte ho, jen ho otočte na jinou stranu, až přijde ta správná chvíle. Pokud se maso chytá dna kastrolu, nejspíš ještě není dost propečené a samo se odlepí, až dostatečně zhnědne. Jakmile ho budete mít ze všech stran opečené, vyjměte ho zatím z kastrolu stranou a opéčte i zbývající kousky, máte-li nějaké.

Velká frajeřina je použít pro toto počáteční opečení masa kuchařskou pinzetu.

 

 

Cibule

Když opečené maso odložíte bokem, máte šanci na zbývajícím tuku v kastrolu opéct dozlatova i nakrájenou cibuli. Množství zvolte podle svých osobních zvyklostí, jen berte v potaz, že víc cibule si vyžádá víc tuku na pohodové opečení, takže pokud si v mém receptu přilepšíte s cibulí, přidejte i trochu sádla nebo oleje na její opečení.

Cibule líp zlátne, pokud ji jemně osolíte, takže se nebojte použít sůl i v této fázi přípravy guláše.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]