O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
- FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY
- FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU
Přihlášení
Anketa
PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO |
![]() |
![]() |
![]() |
Pondělí, 29 leden 2018 | |||||||
Strana 3 z 3
3. Během pečení podlévejte, přelévejte a obracejte
Během pečení totiž chcete zabránit dvěma věcem: vysušení pečeně a zaneřádění trouby. Naopak byste měli chtít skončit s použiteným výpekem, jde-li o maso. To aby bylo z čeho vytvořit omáčku, po které pak to maso sklouzne do krku. Toho všeho docílíte podléváním, přeléváním a obracením.
Budete-li péct při teplotě od 180 stupňů výš, brzy zjistíte, že tuk odkapávající do pekáčku prská na všechny strany. Když náhodou zasáhne spirálu pečícího tělesa, hezky to přitom zasyčí a zakouří. Otevřete-li pak troubu, vyvalí se na vás oblaka dýmu a poběžíte si pro silný čistič na připečeniny, protože nikdo nemá rád příliš zapečenou troubu — zejména má-li prosklená dvířka. Proto by v pekáčku, když se peče maso, neměl být jen tuk, ale i nějaká tekutina. Podlévat můžete vývarem, jde-li vám o silnou omáčku, ale stejně tak stačí i voda.
Suchý horký vzduch v troubě vysušuje, naštěstí na to zabírá potírání tukem. Vzpomeňte si na následnou večerní péči o pokožku, když jste u moře. Tělová másla jsou tam naprostá nezbytnost. A tak i masu či jiné surovině v troubě byste neměli chtít vyrobit kůrku podobnou rozpraskané půdě kdesi u Sahary. Proto během pečení přelévejte. Pozor, nepřelévejte vším výpekem, který najdete v pekáčku, ale jen tukem, který plave nahoře. Chce to trochu obratnosti s lžící, ale zas tak těžký úkol to není. Čím vyšší teplota, tím častěji přelévejte. Čím blíže k okamžiku dopečení, tím častěji přelévejte. Třeba co pět minut během poslední čtvrt hodiny pečení.
4. Nechte odpočinout
Povím vám teď, co se děje uvnitř masa, když ho pečete v troubě. Maso se na povrchu zatahuje a tlačí veškerou uvolněnou šťávu doprostřed. Když po upečení maso hned rozkrojíte, všechna tahle nahromaděná šťáva vyteče. Krom toho, že to je poněkud nepraktické a zvyšuje to nároky na úklid po vaření, taky se připravíte o kus šťavnatosti. Někdy se však každá kapka hodí, zejména pokud pečete hodně libové maso.
Po upečení proto vždy nechte maso odpočinout, nejlépe trochu zakryté, aby rychle neztrácelo teplo. Dáte tím masu šanci, aby se zase trochu uvolnilo a šťáva se rozprostřela rovnoměrněji uvnitř. U kousků velikosti 1-2 kg počítejte s 10-15 minutami odpočinku. U pečeného kuřete — jen s ohledem na křupavou kůži — maso nezakrývejte a dobu zkraťte na pouhých pár minut.
Před podáváním ještě odstraňte všechny provázky, protože na talíř nemá přijít nic, co je nejedlé, s výjimkou špízových jehel. Zatímco maso odpočívá, z výpeku byste měli připravit šťávu. Především tak, že ji přecedíte, zbavíte přebytečného tuku a zahustíte. Možnosti jsou úplně stejné, jako u dušení v minulém díle tohoto kuchařského seriálu, takže se odkazuji tam.
Tyhle čtyři body tvoří skoro celé tajemství pečených jídel.
Existují ještě jisté aspekty pečení, které jsem nezmínila, jako například nedosažitelnost dokonalého pečeného kuřete a jiné záhady, ale ty si nechám na někdy jindy pro úplně samostatné články, protože jsou to poměrně závažná témata.
![]()
Prozatím se budete muset spokojit s receptem na téměř dokonalé pečené kuře. (bude tu zítra) Můžete si na něm jednotlivé kroky pečení pěkně prověřit bod po bodu.
|
< Předch. | Další > |
---|