O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
- TŘI KŘENOVÉ OMÁČKY
- BOLOŇSKÁ OMÁČKA PODLE FLORENTÝNY
- TRESKA FOFREM A LAHODNĚ
- KUSKUS KROK ZA KROKEM
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 1
- VŠECHNO O SMAŽENÍ - 2
- SMAŽENÁ JABLÍČKA
- ŽALUDOVÁ MOUKA - ZNÁTE JI?
- SUŠENKY Z ŽALUDOVÉ MOUKY
- ŽIVOT JE PLNÝ VÝZEV
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 1
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 2
- UMĚNÍ ČESKÝCH OMÁČEK - 3
- DOMÁCÍ ZMRZLINA OD FLORENTÝNY
- SALÁTOVÉ ZÁLIVKY OD FLORENTÝNY
- VVYCHYTÁVKY DO KUCHYNĚ OD FLO
- KŘEHKÝ KOLÁČ OD FLORENTÝNY
- OSOLÍME PODLE FLORENTÝNY
- BÁJEČNÝ KUSKUS - PODLE FLORENTÝNY
- VINNÁ KLOBÁSA PODLE FLORENTÝNY
- CHLEBÍČKY A JEDNOHUBKY PODLE FLO
- SNÍDANĚ U FLORENTÝNY
- MRAMOROVÁ BÁBOVKA
- PŘÍRODNÍ ŘÍZEK PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNKA S CHŘIPKOU
- ZÁKLADNÍ NÁVOD NA DUŠENOU RÝŽI
- VŠECHNO O ZAPÉKÁNÍ OD FLORENTÝNY
- SŮL NAD ZLATO - PODLE FLORENTÝNY
- GRILOVANÁ ZELENINA PODLE FLO
- DOMÁCÍ ZMRZLINA PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA DĚLÁ DOBRÉ MOJITO
- FLORENTÝNA JÍŠKU UMÍ!
- MÍCHANÁ VAJÍČKA OD FLORENTÝNKY
- MEDAILONKY OD FLORENTÝNY
- JÁTROVÁ PAŠTIKA OD FLORENTÝNKY
- PANNA COTTA PRO OSTÝCHAVÉ
- VÍDEŇSKÝ GULÁŠ
- HUMMUS OD FLORENTÝNKY
- TRHACÍ ZÁVIN S MOŽNOSTÍ PRUDKÉHO OSLNĚNÍ
- FLORENTÝNA - VÝBAVA DO KAŽDÉ KUCHYNĚ
- FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
- TĚSTOVINOVÝ SALÁT PODLE FLORENTÝNY
- FLORENTÝNA - SVÍČKOVÁ KROK ZA KROKEM
- FLORENTÝNA - CHILLI CON CARNE
- LEČO PAR EXCELLENCE
- DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
- ČOČKOVÝ SALÁT OD FLORENTÝNY
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- PEČENÍ KROK ZA KROKEM PODLE FLO
- VEPŘOVÝ GULÁŠ SE SLANINOU
- VELIKONOČNÍ JIDÁŠE
- JAK VAŘÍM KOKOSOVÉ KARI?
- ADOPTUJTE HOT DOG!
- PRÁZDNINY V KUCHYNI
- ČOKOLÁDOVÝ MOUČNÍK PRO HŘÍŠNÉ DUŠE
- GUACAMOLE ANEB ETUDA S AVOKÁDEM
- PESTO - UNIVERZÁLNÍ RECEPT
- BRAMBORÁKY OD FLORENTÝNY
- DVĚ VEJCE DO SKLA
- SUPERČOČKA OD FLORENTÝNKY
- RECEPT PRO JEDNU PÁNEV A PĚT MINUT ČASU
- HRACHOVÁ KAŠE OD FLORENTÝNY
- KUŘE NAPLACATO OD FLORENTÝNY
- LETNÍ KUŘE OD FLORENTÝNY
- BLBOUN V ČESKÉ KUCHYNI
- DOMÁCÍ VEKA OD FLORENTÝNY
- O BRAMBORÁCÍCH OD FLORENTÝNY
- FLORENTÝNIN HOLANĎAN PRO LABUŽNÍKY
- ŠOULET ANEB POMALU PEČENÉ KROUPY, FAZOLE A MASO
- FLORENTÝNIN LUXUSNÍ NADÍVANÝ BŮČEK
- FLORENTÝNINA ŽEMLOVKA ČILI ZEMLBÁBA
- FLORENTÝNA - BIRCHER MÜSLI KLASIK
- FLORENTÝNINY LUXUSNÍ ŠUNKOFLEKY
- FLORENTÝNINA ZELENINA NA GRILU
Přihlášení
Anketa
VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY |
![]() |
![]() |
![]() |
Pondělí, 11 prosinec 2017 | |||||||
Strana 2 z 5
Vanilkové rohlíčky a další cukroví trochu historicky Cukroví v době vánoční se především věšelo na stromeček a rozdávalo dětem. Jedna z prvních písemných zmínek o vánočním stromečku v našich končinách pochází teprve z poloviny devatenáctého století a je líbezná jako celá povídka od Krištofa Šmída, přeložená Josefem Pečírkou, vydaná v Praze roku 1860 ve sbírce Veškery spisy pro mládež a přátele její, ve které se objevila:
Malého sirotka, který o štědrovečerní noci zabloudí v hustém, tmavém a sněhuplném lese, se ujme rodina hajného. Toníček, jak se toto dítko jmenovalo, doroste v Antonína (podobnost s pražským podnikem zvaným Antonínovo pekařství je čistě náhodná!) a po úspěšném pobytu v cizině se vrací do hájovny i s nápadem společnými silami připravit dětem na Boží hod jako ranní překvapení nazdobený a rozsvícený stromeček, jehož doručení se svedlo na Ježíška.
Možná, že rozšíření stromečku do domácností měla skutečně na svědomí tato povídka, každopádně radost dětí ze stromečku a z dárků, které s sebou přinesl, je jednoznačně tím nejlepším dárkem pro dospělé dodnes. I dříve se peklo mnoho druhů cukroví a říkalo se, že jde o chloubu každé hospodyňky. Mezi všechny tyhle pochoutky patřily perníčky, hubinky, obloučky, věnečky, preclíčky, sladké napodobeniny šunek a salámů a pochopitelně i vanilkové rohlíčky. Ty si ale svou dnešní nepostradatelnost vydobyly až postupem času.
Možná proto, že patří mezi to jednodušší cukroví, možná proto, že už jen pouhé otevření krabičky s vanilkovým cukrem navozuje náladu Vánoc.
Ve staré Vzorné kuchařce od Jarmily Jermářové se na vanilkové rohlíčky berou spařené a oloupané mandle. Na oříšky došlo v některých pozdějších receptech hlavně proto, že jsou levnější a také dostupnější – vždyť skoro v každé větší zahradě nechybí ořešák. Rohlíčky s mletými oříšky jsou rozhodně aromatičtější, ty mandlové zase delikátnější.
Jak nezapomene zdůraznit každý dobrý recept, měly by se péct dorůžova. Jsou hotové, jakmile je můžete vcelku a bez ohnutí nadzvednout z plechu. Nebojte se, že jsou na horní straně úplně světlé. Vanilkové jsou proto, že se obalují ve vanilkovém cukru, pokud však chcete být rozmařilí už jen z toho důvodu, že jsou přece Vánoce, pak můžete dát vanilkový cukr i do těsta. Jako výmluva, proč letos nemáte víc než deset druhů cukroví, by to mohlo projít (diskutujte však tohle téma raději až po dvou hrncích dobrého domácího svařáku nebo punče). Já osobně věřím, že i v předvánočním shonu a na pokraji fyzických i psychických sil dokážete v kuchyni zvládnout úplně všechno.
|
< Předch. | Další > |
---|