O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY PDF Tisk E-mail
Pondělí, 11 prosinec 2017
Přejít na obsah
VANILKOVÉ ROHLÍČKY OD FLORENTÝNY
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5

 

 

 

 

 

Vanilkové rohlíčky a další cukroví trochu historicky 

Cukroví v době vánoční se především věšelo na stromeček a rozdávalo dětem. Jedna z prvních písemných zmínek o vánočním stromečku v našich končinách pochází teprve z poloviny devatenáctého století a je líbezná jako celá povídka od Krištofa Šmída, přeložená Josefem Pečírkou, vydaná v Praze roku 1860 ve sbírce Veškery spisy pro mládež a přátele její, ve které se objevila:

 

Malého sirotka, který o štědrovečerní noci zabloudí v hustém, tmavém a sněhuplném lese, se ujme rodina hajného. Toníček, jak se toto dítko jmenovalo, doroste v Antonína (podobnost s pražským podnikem zvaným Antonínovo pekařství je čistě náhodná!) a po úspěšném pobytu v cizině se vrací do hájovny i s nápadem společnými silami připravit dětem na Boží hod jako ranní překvapení nazdobený a rozsvícený stromeček, jehož doručení se svedlo na Ježíška.

 

Možná, že rozšíření stromečku do domácností měla skutečně na svědomí tato povídka, každopádně radost dětí ze stromečku a z dárků, které s sebou přinesl, je jednoznačně tím nejlepším dárkem pro dospělé dodnes.

I dříve se peklo mnoho druhů cukroví a říkalo se, že jde o chloubu každé hospodyňky. Mezi všechny tyhle pochoutky patřily perníčky, hubinky, obloučky, věnečky, preclíčky, sladké napodobeniny šunek a salámů a pochopitelně i vanilkové rohlíčky. Ty si ale svou dnešní nepostradatelnost vydobyly až postupem času.

 

Možná proto, že patří mezi to jednodušší cukroví, možná proto, že už jen pouhé otevření krabičky s vanilkovým cukrem navozuje náladu Vánoc.

 

Ve staré Vzorné kuchařce od Jarmily Jermářové se na vanilkové rohlíčky berou spařené a oloupané mandle. Na oříšky došlo v některých pozdějších receptech hlavně proto, že jsou levnější a také dostupnější – vždyť skoro v každé větší zahradě nechybí ořešák. Rohlíčky s mletými oříšky jsou rozhodně aromatičtější, ty mandlové zase delikátnější.

 

Jak nezapomene zdůraznit každý dobrý recept, měly by se péct dorůžova. Jsou hotové, jakmile je můžete vcelku a bez ohnutí nadzvednout z plechu. Nebojte se, že jsou na horní straně úplně světlé.

Vanilkové jsou proto, že se obalují ve vanilkovém cukru, pokud však chcete být rozmařilí už jen z toho důvodu, že jsou přece Vánoce, pak můžete dát vanilkový cukr i do těsta. Jako výmluva, proč letos nemáte víc než deset druhů cukroví, by to mohlo projít (diskutujte však tohle téma raději až po dvou hrncích dobrého domácího svařáku nebo punče).

Já osobně věřím, že i v předvánočním shonu a na pokraji fyzických i psychických sil dokážete v kuchyni zvládnout úplně všechno.



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]