O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
JÁTROVÉ KNEDLÍČKY JAKO OD BABIČKY |
Pátek, 27 říjen 2017 | ||||||||||
Strana 2 z 2
Suroviny
200 g hovězích jater (mohou být i jiná, například vepřová, drůbeží, králičí apod.) 1 vejce 1 stroužek česneku ½ lžičky sušené majoránky ½ lžičky soli 3 lžíce strouhanky malá špetka čerstvě mletého pepře
Postup
Opláchněte játra a položte je na prkénko. Ostrým velkým nožem z nich začněte odškrabávat malé kousky, podobně jako byste chtěli ostřím nože vymáčknout tkáň ven.
Takto zpracujte celý kus jater, nakonec by vám měly zbýt jen cévy a šlachy – ty zahoďte. U drůbežích jater stačí vyříznout případné velké žilky, nic víc. Játrovou hmotu přesuňte do mixéru. Přidejte vejce, sůl, majoránku a prolisovaný stroužek česneku. Vše dobře rozmixujte na hladkou kaši a tu vylijte do středně velké misky.
Do játrové hmoty vmíchejte tři vrchovaté lžíce strouhanky. Knedlíčková hmota se vám v této chvíli může zdát příliš řídká, než aby se z ní daly zformovat knedlíčky – není to však tak docela pravda. Kdybyste ji zahustili další strouhankou, byly by knedlíčky po uvaření zbytečně tuhé. Nechte 20-30 minut odpočinout.
Připravte si litr vroucí slané vody, nebo přiveďte k varu část vývaru určeného na polévku. Začněte tvarovat knedlíčky: lžičkou odkrojte kousek připravené játrové hmoty a mokrými dlaněmi ji vyválejte do tvaru kuličky; vůbec nemusí být přehnaně pravidelná. Nechte ji z dlaně sklouznout do vody nebo vývaru a hned stejným způsobem zpracujte další. Záhy zjistíte, že to jde celkem rychle. Průběžně hlídejte, aby voda nezačala vřít příliš zprudka. K uvaření knedlíčků potřebujete jen mírný var. Jakmile zavaříte i poslední knedlíček, udržujte ještě dalších deset minut ve stavu mírného chvění a občasných bublinek.
Knedlíčky vylovte a vložte do připravené polévky. Vývar z vaření knedlíčů nechte chvíli stát, následně jeho čirou část můžete použít k dochucení a posilnění polévky.
PS. Pokud byste chtěli knedlíčky servírovat v polévce, která je zahuštěná jíškou, vždy je vařte zvlášť. V zahuštěné polévce by při vaření zbytečně ztvrdly a zatuhly.
|
< Předch. | Další > |
---|