O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY JAKO OD BABIČKY PDF Tisk E-mail
Pátek, 27 říjen 2017
Přejít na obsah
JÁTROVÉ KNEDLÍČKY JAKO OD BABIČKY
Strana 2

 

 

 

 

 

 

 

Játrové knedlíčky

 

Suroviny

 

200 g hovězích jater (mohou být i jiná, například vepřová, drůbeží, králičí apod.)

1 vejce

1 stroužek česneku

½ lžičky sušené majoránky

½ lžičky soli

3 lžíce strouhanky

malá špetka čerstvě mletého pepře

 

 

 

Postup

 

Opláchněte játra a položte je na prkénko. Ostrým velkým nožem z nich začněte odškrabávat malé kousky, podobně jako byste chtěli ostřím nože vymáčknout tkáň ven.

 

Takto zpracujte celý kus jater, nakonec by vám měly zbýt jen cévy a šlachy – ty zahoďte. U drůbežích jater stačí vyříznout případné velké žilky, nic víc. Játrovou hmotu přesuňte do mixéru. Přidejte vejce, sůl, majoránku a prolisovaný stroužek česneku. Vše dobře rozmixujte na hladkou kaši a tu vylijte do středně velké misky.

 

 

 

 

 

Do játrové hmoty vmíchejte tři vrchovaté lžíce strouhanky. Knedlíčková hmota se vám v této chvíli může zdát příliš řídká, než aby se z ní daly zformovat knedlíčky – není to však tak docela pravda. Kdybyste ji zahustili další strouhankou, byly by knedlíčky po uvaření zbytečně tuhé. Nechte 20-30 minut odpočinout.

 

Připravte si litr vroucí slané vody, nebo přiveďte k varu část vývaru určeného na polévku. Začněte tvarovat knedlíčky: lžičkou odkrojte kousek připravené játrové hmoty a mokrými dlaněmi ji vyválejte do tvaru kuličky; vůbec nemusí být přehnaně pravidelná. Nechte ji z dlaně sklouznout do vody nebo vývaru a hned stejným způsobem zpracujte další. Záhy zjistíte, že to jde celkem rychle. Průběžně hlídejte, aby voda nezačala vřít příliš zprudka. K uvaření knedlíčků potřebujete jen mírný var. Jakmile zavaříte i poslední knedlíček, udržujte ještě dalších deset minut ve stavu mírného chvění a občasných bublinek.

 

Knedlíčky vylovte a vložte do připravené polévky. Vývar z vaření knedlíčů nechte chvíli stát, následně jeho čirou část můžete použít k dochucení a posilnění polévky.

 

 

PS. Pokud byste chtěli knedlíčky servírovat v polévce, která je zahuštěná jíškou, vždy je vařte zvlášť. V zahuštěné polévce by při vaření zbytečně ztvrdly a zatuhly.

   

 

 FLORENTÝNA

 

 

Komentáře (5)add feed
... : Bara
Konzumovat vnitrnosti tak jak jsme zvykli v Cechach se v Holandsku nepraktikuje. Lide se vetsinopu zasklebi a zakrouti hlavou na odpor. Knedlicky do polevky se delaji z mleteho masa, jako rychle a napadite jsem nekde zaznamenala koupit okoreneny, cerstvy syrovy worst ve strivku (hruba smes parkoviny) a z te udelat kulicky a zavarit do polevky....
říjen 27, 2017 11:41
... : Michal
Ani Američané běžně vnitřnosti nejedí. Přesto jsou v restauracích na jídelníčku játra s opečenými bramborami. Nevím kdo si to krom nás objednával, ale někdo asi jo. smilies/wink.gif
říjen 27, 2017 11:55
... : mia I
přidávám prášek do pečiva , tak slabé půl lžičky. Knedlíčky jsou pak pěkně nadýchané a dělám knedlíčky jen z vepřových příp. králičích jater, hovězí játra nikdy nekupuji.
říjen 27, 2017 12:16
... : doktor
Florentýnko,jojo,naše česká klasika je prostě nejlepší a co dělají či nedělají národy jiné může nám byt fuk,hlavně,že nám chutná.
říjen 27, 2017 12:17
... : *deeres*
Vědí houby, co zkonzumují v těch svých hamburgrech, či cheesburgrech. Šušká se ledacos o pařátkách a peří,ale Mekáč tvrdí, že je to pouze čistá svalovina. smilies/grin.gif
Za socíku byly vnitřnosti podpultovka. Dneska to nikdo nejí, protože právě vnitřnosti prý obsahují nejvíce škodlivin, které si tam za života to zvíře nasyslí.
Některé vnitřnosti bych také nepozřela, třeba brzlík a když byly ve školní jídelně plíčky, tak to se mně dělalo špatně jenom když jsem je cítila.
Vnitřnosti jsem kupovala pro psy, nebo kocoura. Jednou jsem si tak při nákupu uřízla parádní ostudu v řeznictví. Zrovna jim přišly vnitřnosti a na háku jim tam visely jazyky. A nějaká paní chtěla vědět, co je to za maso. A já, protože jsem děsně chytrá, jsem jí poučila, že to jsou jazyky. Samozřejmě nebyly, byla to vepřová slezina, kterou jsem neznala, protože na pultech byla vždy jenom hovězí a ta vypadá hodně jinak. smilies/grin.gif
Dneska vnitřnosti, kromě kuřecích, ani nejsou moc vidět a určitě se nevyhodí, přijdou do zpracovatelského průmyslu a asi to nebude jenom do konzerv pro domácí mazlíky.
https://www.stream.cz/jak-nas-vidi-svet/10017184-cizinci-poprve-ochutnavaji-drstkovou-polevku
Tak tuhle polévku já jím, když jí vařím já a mohu si dršťky koupit už uvařené, aby mně doma nesmrděly. Přidávám do ní na kostičky nakrájené brambory, aby se rozvařily a nezahušťuji moukou..

říjen 27, 2017 12:59
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]