Moje maminka měla doma maďarskou kuchařku a vařívala podle ní. Nikdy jsme ovšem v Maďarsku nebyli a vůbec netuším, kde se u ní vzala tahle chuť experimentovat. Jak se říká, každého mužského poznamená maminčina kuchyně na celý život, a celý život bude srovnávat s tím, jak vařila jeho maminka.
Já měl štěstí, Anička vaří líp, než má maminka, což přiznává i ona sama, tedy maminka, samozřejmě. A je pravda, že znám několik lidí, kteří jsou šťastlivci – jako já. Jenže ne, že by jejich manželky vařily tak dobře, ale jejich maminka vytvářela tak příšerné blafy, že vlastně cokoli je lepší. Já u nich jedl, vím o čem mluvím, ovšem jejich "štěstí" jim nezávidím. Ale dost povídání, tady je jeden recept z maminčiny maďarské kuchařky, a nebojte se, časem jich bude jich víc. ![Související obrázek](http://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/928ktkqTURBXy9kY2QwYzlkMjMyZGM3ZTgzMmI5MDI4ZjY5M2M4YjM3Ni5qcGVnkZMFzQMUzQMU)
Csikos Tokány 1 cibule nadrobno pokrájená, 120 g slaniny na plátky, 3 lžíce sádla, 900 g vepřového z kýty, nakrájeného na kostičky, 2dl bílého suchého vína, 2 lžíce mleté papriky, sůl, 1 lžička trochu rozdrceného kmínu, 1 zelená paprika, na plátky nakrájená, 400 g konzerva celých rajčat, kuřecí vývar dle potřeby, 1 dl zakysané šlehačky Na horké pánvi opražíme plátky slaniny, vyjmeme je a dáme stranou. Na tuku ze slaniny osmažíme cibuli, přidáme papriku, dobře promísíme a dáme stranou. Na téže pánvi na sádle opečeme maso s kmínem dohněda, vyjmeme a dáme také stranou. Na pánev pak nalijeme víno a uvolníme všechen přípek. Vrátíme pak znovu na pánev vše, co jsme dali stranou, přidáme papriky a rajčata i s tekutinou. Zalijeme horkým kuřecím vývarem tak, aby pokrýval i maso. Pomalu dusíme 1 1/2 – 2 hodiny, až je maso měkké, ale ještě drží pohromadě. A pak už jen jíst… Podáváme po maďarsku s tarhoňou, nebo po česko-maďarsku s noky. Případně rovnou po česku s knedlíky, k tomu misku zakysané šlehačky, kterou si pak každý přidává sám podle chutě do talíře. Tak a teď už vám jen přeju, aby se vše povedlo jak má. Příjemné dny a dobré chutnání MICHAL Pro případné databázistky: Následující Michalovy recepty vyšly na Kudlance cca před deseti léty. Ale vzhledem k tomu, že by bylo škoda je nechat zaváté léty, zopakujeme si je znovu. :-)))
|