O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NÁPADY A NÁVODY SE ZELENINOU PDF Tisk E-mail
Úterý, 17 říjen 2017
Ideálna teplota pre hlavný chladiaci priestor v chladničke je 5 – 7 °C.
Je mnoho jídel – polévek, omáček – do kterých potřebujeme zeleninový bujón. Máme dvě možnosti – buď koupit kostky, nebo si ho doma sami udělat. Na bujón nám skvěle poslouží slupky a odřezky z kořenové zeleniny, brambor, cibule, pórku a česneku. Stačí je zamrazit a až jich budeme mít dostatečné množství, cca půl hodinky povaříme a buď vzniklý vývar použijeme, nebo zamrazíme ve formě kostek.

 
 

 

 

 

Použití je obdobné jako u klasického sušeného bujónu – do polévek, omáček, k dochucení zeleniny i masa.

 

 

Výsledek obrázku pro ZELENINA DO POLÉVKY

 

 

Když sezóna čerstvé zeleniny končí, co nestihneme zpracovat hned, musíme co nejlépe uskladnit na horší časy. Nejlepší je mrazení. Při správném postupu si zelenina zachová většinu vitamínů a nutričně cenných látek. A navíc je po vyjmutí z mrazáku ihned připravena ke kuchyňskému použití. Platí, že veškerou zeleninu dobře omyjeme a zbavíme jadérek, slupek apod. Rajčata je dobré spařit a oloupat, pórek zbavit nejtvrdších zelených částí atd. Základem mrazení je blanšírování, stará kuchařská technika, ve které se zelenina nejdříve prudce ohřeje a poté zchladí. Tento postup zničí většinu přítomných bakterií a prodlouží trvanlivost skladování. Takto ošetřená zelenina vydrží v mrazáku 10–12 měsíců, zatímco u nepředvařené zeleniny se tato doba zkracuje pouze na 3–5 měsíců. U bylinek nebo klíčků se ale blanšírování nedoporučuje.

 

Postup: zeleninu vložíme do cedníku a ponoříme na 1 minutu do hrnce s vroucí vodou. Poté cedník vytáhneme a ihned propláchneme pod studenou vodou. U kořenové zeleniny přidáme trochu času navíc – podle velikosti minutu až dvě. Poté rychle krájíme. Jestliže máme takto upravené zeleniny větší množství, zpracováváme ji po částech a nakrájenou zeleninu ukládáme do lednice, nebo lépe ihned do mrazáku. Nakrájenou zeleninu ukládáme do igelitových pytlíků. Nejlépe v takovém množství, které zpracujeme najednou.

 

 

 

Výsledek obrázku pro zelenina png

 

 

Víte, jak na bylinky? Čerstvé bylinky je nejlepší nasekat na požadovanou velikost a uchovávat v alobalových vaničkách nebo psaníčkách. Případně v kostkách - do tvořítka na led namačkáme co nejvíce nasekaných bylinek a zalijeme vodou. Ovšem ne až po okraj, voda totiž při mrazení zvětšuje svůj objem. Hotovou kostku pak stačí vymáčknout a použít do polévky nebo omáčky.

 

 

BARBARA

 

 

 

 

Komentáře (4)add feed
... : d@niela
Tohle praktikuju už hodně dlouho. Protože nemám zahrádku ani sebemenší záhumenek, nehrozí, že bych něco "zeleného" vyhodila; snažím se všechno bezezbytku zužitkovat. A když to nejde hned spotřebovat, tak šup s tím do mrazáku. Do igeliťáčku a šup...
říjen 18, 2017 11:42
... : doktor
Máme to položené jako Danielka.Mrazák je prostě super.
říjen 18, 2017 12:39
... : Jitka
Já to suším, protože v mrazáku není místo
říjen 19, 2017 11:01
... : polárka
apousta lidi vyleva vodu po uvareni oloupanych brambor. Ale z te je fantasticka cesnecka! Staci nechat v ni kousek brambory, ochutit (cesnek, majoranka a co vas napadne,) pripsdne par krutomu, rozslehane vajicko, ci kousek uzeniny. a je to skvele!!!
říjen 19, 2017 14:55
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]