Je mnoho jídel – polévek, omáček – do kterých potřebujeme zeleninový bujón. Máme dvě možnosti – buď koupit kostky, nebo si ho doma sami udělat. Na bujón nám skvěle poslouží slupky a odřezky z kořenové zeleniny, brambor, cibule, pórku a česneku. Stačí je zamrazit a až jich budeme mít dostatečné množství, cca půl hodinky povaříme a buď vzniklý vývar použijeme, nebo zamrazíme ve formě kostek.
Použití je obdobné jako u klasického sušeného bujónu – do polévek, omáček, k dochucení zeleniny i masa.
Když sezóna čerstvé zeleniny končí, co nestihneme zpracovat hned, musíme co nejlépe uskladnit na horší časy. Nejlepší je mrazení. Při správném postupu si zelenina zachová většinu vitamínů a nutričně cenných látek. A navíc je po vyjmutí z mrazáku ihned připravena ke kuchyňskému použití. Platí, že veškerou zeleninu dobře omyjeme a zbavíme jadérek, slupek apod. Rajčata je dobré spařit a oloupat, pórek zbavit nejtvrdších zelených částí atd. Základem mrazení je blanšírování, stará kuchařská technika, ve které se zelenina nejdříve prudce ohřeje a poté zchladí. Tento postup zničí většinu přítomných bakterií a prodlouží trvanlivost skladování. Takto ošetřená zelenina vydrží v mrazáku 10–12 měsíců, zatímco u nepředvařené zeleniny se tato doba zkracuje pouze na 3–5 měsíců. U bylinek nebo klíčků se ale blanšírování nedoporučuje. Postup: zeleninu vložíme do cedníku a ponoříme na 1 minutu do hrnce s vroucí vodou. Poté cedník vytáhneme a ihned propláchneme pod studenou vodou. U kořenové zeleniny přidáme trochu času navíc – podle velikosti minutu až dvě. Poté rychle krájíme. Jestliže máme takto upravené zeleniny větší množství, zpracováváme ji po částech a nakrájenou zeleninu ukládáme do lednice, nebo lépe ihned do mrazáku. Nakrájenou zeleninu ukládáme do igelitových pytlíků. Nejlépe v takovém množství, které zpracujeme najednou.
Víte, jak na bylinky? Čerstvé bylinky je nejlepší nasekat na požadovanou velikost a uchovávat v alobalových vaničkách nebo psaníčkách. Případně v kostkách - do tvořítka na led namačkáme co nejvíce nasekaných bylinek a zalijeme vodou. Ovšem ne až po okraj, voda totiž při mrazení zvětšuje svůj objem. Hotovou kostku pak stačí vymáčknout a použít do polévky nebo omáčky. BARBARA
|