Šípky – plody šípkové růže - právě dozrávají a je jich všude plno. Obsahují velké množství vitamínů; ve 100 g dužiny najdeme 200 až 500 mg vitamínu C, což je skoro 10x větší množství vitamínu C než u citronů. Dále v nich najdeme vitamíny A, K, B1, B2 a B3, vápník, hořčík, fosfor, draslík a další látky. a působí preventivně proti infekcím a nachlazení, což se v podzimním období skvěle hodí.
ŠÍPKOVÝ SIRUP
1 díl šípků 2 díly vody 1,5 dílu třtinového cukru citronová šťáva dle chuti Plody šípku omyjeme a rozdrtíme je v mixéru. Zalijeme je vodou a necháme odstát do druhého dne. Druhý den vše v hrnci zahřejeme na mírném ohni, nevaříme, abychom nezničili vitamíny. Poté tekutinu přecedíme přes plátýnko a vmícháme cukr a citronovou šťávu. Sirup přelijeme do čistých lahví a skladujeme jej v chladu. Používáme ho ke slazení mírně vychladlého čaje nebo k ochucení vody.
ŠÍPKOVÝ OLEJ zralé ale tvrdé plody šípku kvalitní rostlinný nejlépe za studena lisovaný olej uzavíratelnou sklenici
Zralé plody šípku omyjeme, osušíme, vložíme je do uzavíratelné sklenice zhruba do 1/3 a zalijeme kvalitním, nejlépe za studena lisovaným olejem (např. olivovým, mandlovým, slunečnicovým). Sklenici necháme stát na slunečném místě a každý den ji protřepeme. Asi po měsíci olej přecedíme. Šípkový olej můžeme používat samostatně (stačí pár kapek oleje aplikovat na odlíčenou a vyčištěnou pleť nebo klidně na pokožku celého těla) nebo jej přidat do domácí kosmetiky, např. pleťových krémů či balzámu na rty. Šípkový olej obsahuje velké množství vitamínů (zejména vitamíny A a C), minerálů a antioxidantů. Je vhodný pro zralou a suchou pleť, hydratuje, pomáhá předcházet vzniku vrásek a strií, redukuje již vzniklé vrásky, má regenerační účinky, hojí jizvy a popáleniny. Využijete jej také na lámavé nehty, akné a na některé druhy ekzémů, má protizánětlivé účinky.
ŠÍPKOVÝ LIKÉR 200 g šípků 100 g třtinového cukru 0,5 l alkoholu 0,4 l převařené vody Šípkový likér je doslova nabitý vitamíny, pomáhá při chřipce a nachlazení, podporuje imunitu. Zralé ale tvrdé šípky rozdrtíme v mixéru a nasypeme je do uzavíratelné sklenice, kde je smícháme se třtinovým cukrem a vše zalijeme alkoholem, např. vodkou či slivovicí. Směs necháme zhruba měsíc louhovat při pokojové teplotě, pravidelně obsah protřepáváme. Poté tekutinu přecedíme přes plátýnko či kávový filtr (musíme se zbavit i těch nejjemnějších chloupků) a zředíme ji převařenou a vychladlou vodou. Likér přelijeme do čistých lahví a užíváme pravidelně malou skleničku jako lék.
BARBARA
|