O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 12 říjen 2017
Přejít na obsah
DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6

Domácí máslo se vzhledem k cenám másla a jeho nedostatku v obchodech stalo poslední dobou velkým tématem. Pokud si chcete na výrobu másla udělat vlastní názor a případně si ho vyzkoušet, mám pro vás kompletní návod se všemi výhodami a nevýhodami, které ho doprovázejí.

 

 

 

 

Odpovím vám na tři hlavní otázky:


Jak se domácí máslo dělá?
Vyplatí se finančně?
Je domácí máslo chuťově lepší než kupované?

 

 

 

domácí máslo

 

 

 

Z čeho se dělá domácí máslo

Vzpomínáte si na hlášku našich maminek a babiček, která se pronášela při šlehání šlehačky? Zněla asi takhle: Hlavně mi z toho neudělej máslo!

 

A v tom je celé tajemství. Stačí šlehačku šlehat tak dlouho, až zhoustne, zhrudkovatí a srazí se, nebo se vlastně spíš oddělí mléčný tuk od podmáslí. Z hrudek tuku, které zůstanou v nádobě, stačí scedit podmáslí a vytvořit pěkný bochníček másla. Žádná další surovina než smetana ke šlehání není na výrobu másla potřeba. Při výrobě másla se vždycky vychází z vysokotučné smetany, jako je například ta na šlehání s tučností kolem 31-33 procent, v průmyslových podmínkách se však její tučnost pohybuje až kolem 40 %. Tahle smetana může být i zakysaná – pak má máslo jemně kyselou příchuť.

 

K nákupu smetany vám dám jed-nu důležitou radu. Mnoho značek smetan ke šlehání je stabilizovaných, na obalu je napsáno, že výrobek obsahuje karagenan. Případně najdete aspoň slůvko stabilizováno. Taková smetana se přešlehá na máslo podstatně hůř, než smetana nestabilizovaná. Stabilizátor bude oddalovat okamžik, kdy to nadýcháná šlehačková hmota vzdá a zhroutí se na máslo.

 

Já momentálně používám čerstvou pasterizovanou smetanu Bohemilk, u té jediné jsem stabilizátory neobjevila, na rozdíl třeba od značky Kunín, Madeta nebo Milkin.



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]