O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 12 říjen 2017
Přejít na obsah
DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6
 

 

 

 

 

 

 

To nejlepší máslo se smí na obalu nazývat čerstvé máslo. 

 

Je to máslo označené datem spotřeby a není starší než 20 dní od výroby. 

 

Poslední dobou dělala toto máslo jen Poděbradská mlékárna, vždycky bývalo vyprodané jako první a pro mě bylo máslem první volby, pokud už jsem nějaké kupovala. Ale dnes se v podstatě sehnat nedá a i kdyby nevládla máslová hysterie, je čím dál méně běžné.

 

Všechny ostatní výrobky označené jen slovem máslo, případně slovem máslo s jakýmkoli jiným dodatkem, například farmářské máslo, selské máslo, jihočeské máslo, nedělní máslo, horácké máslo, stolní máslo, už podmínku čerstvosti splňovat nemusí a místo data spotřeby mají minimální trvanlivost. 

 

Tyhle druhy másla dost často pochází ze zásob strategicky a dlouhodobě uložených v mrazáku, následně rozmražených, znovu prohnětených, v lepším případě kvůli lepší chuti částečně smíchaných s čerstvým máslem a teprve poté vypuštěných do prodejní sítě. Tato másla mají logicky horší chuť, mně na nich vadí i podivná mazlavost za nízkých teplot.

 

České provozy, pokud je mi známo, ještě před pár lety neměly tak pokročilé technologie, aby dokázaly do vyráběného másla vpravit a emulgovat starý, zmražený mléčný tuk. Ale už nějakou dobu se to dělá v Polsku, a taky v Německu a v Belgii. Ale kdo ví, možná už se i k nám stačily mezitím tyhle novinky do výroby másla přestěhovat.

Ovšem ze všeho nejvypečenější jsou takové výrobky, které pouze jako máslo vypadají, aniž by slovo máslo měly kdekoli na obalu.

 

Známý příklad je třeba Jihočeské AB, využívající stejné grafické prvky na obalu jako Jihočeské máslo. Tyhle výrobky definici másla nesplňují ani omylem, buď mají méně mléčného tuku, než je pro máslo povinné, nebo dokonce mohou obsahovat i tuky rostlinné. 

 

Je logické, že takový výrobek pak pohromadě musí držet chemické emulgátory, aby z něj netekla voda, kterou je produkt doplněn na potřebný objem. Leckdy mohou ve výpisu látek ve složení následovat i aromata nebo barviva, aby se výrobek ještě víc tvářil jako máslo.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]