O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 12 říjen 2017
Přejít na obsah
DOMÁCÍ MÁSLO KROK ZA KROKEM
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
Strana 6

 

 

 

 

 

 

Kolik stojí domácí máslo

Pro snadnost výpočtu vy-jdu z 1 litru smetany ke šlehání. Ve velkoobchodě momentálně stojí pohodlné litrové balení kolem 100 Kč. V maloob-chodní síti je třeba nasbírat několik kelímků po 200 g, které stojí někde v rozmezí od 15 do 23 korun za kus. 200 g sice není totéž co 200 ml, ale vcelku se to blíží. Takže i při nejlepší vůli a při výhodné akci pořídíte v obchodě litr šlehačky minimálně za 75 Kč.

 

Z litru přešlehané šlehačky scedíte ko-lem 600 ml podmáslí. Hrudka másla, která při této akci vznikne, váží kolem 350 g.

 

Jinými slovy je to 350 g domácího másla za 75-100 Kč. Při přepočtu na kostku másla se známou matematickou fintou zvaná trojčlenka dostaneme na ce-nu 53 – 71 Kč. Čili na částku, která je zatím vyšší než cena másla v obchodě, pokud má člověk štěstí a je u regálu včas.

 

Jelikož jsem k tomu vůbec nepočítala spotřebu elektrické energie, vody a těch pár minut času, co domácí výroba másla stojí, můžu s jasnou myslí odpovědět: Doma se vyrábět máslo nevyplatí.

 

 

 

Má domácí máslo nějaké výhody oproti kupovanému?

 

Pokud jsem vám předchozím odstavcem vstříkla příliš mnoho pesimismu do žil, pokusím se to teď razantně napravit. V Hamletovi se tvrdí, že je cosi shnilého ve státě dánském. Ale ono je cosi shnilého i v království českém a jeho chladicích pultech.

Už několik let se trápím tím, že kupované máslo až na občasné náhodné výjimky vůbec nechutná dobře. Lepí se na pusu, zůstává po něm pachuť, snadno se maže na pečivo hned po vyjmutí z lednice, zatímco za mých mladých let se vychlazené máslo dalo sotva ukrojit, natož ihned roztírat. Takový malý fyzikálně-chemický zázrak, chtělo by se mi říct. Mléčný tuk je po vytažení z lednice prostě tvrdý a tuhý a potřebuje vytemperovat na pokojovou teplotu, aby se stal poddajným. Ne jako margarín, který je tvárný, kdykoli si vzpomenete.

 

Chvíli jsem si dávala pozor na to, co se píše na obalech másla. A je to poměrně zajímavé čtení.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]