O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VYSOKÝ INDEX SYTOSTI PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 05 říjen 2017
Výsledek obrázku pro eggs png imageUž jste o tom slyšeli? Nejspíš ano, ono teď má všechno nějaký ten index :-))). Tenhle index se vztahuje na obyčejná slepičí vajíčka. Vejce byla odborníky dlouhou dobu považována za tabu. A to hlavně kvůli vysokému obsahu cholesterolu.

 

 

Ale nakonec se potvrdilo, že konzumace vajec nemá žádný vliv na jeho hladiny, ani vám díky omeletě nehrozí srdeční choroba. Odborníci naopak tvrdí, že když konzumujete potraviny obsahující cholesterol, vaše játra se sama nastaví tak, že snižují svou vlastní produkci cholesterolu.

A teď nějaké to moudro:

 

Vejce jsou velmi bohatým zdrojem vitaminu D. Pouhých 100 gramů vajec (což jsou asi 2 vejce velikosti M) prý stačí k tomu, abychom pokryli až třetinu doporučené denní potřeby vitaminu D. Proto pokud chcete nedostatek tohoto vitaminu doplnit právě vejci, je důležité jíst je celá včetně žloutku.

 

Kromě „déčka“ obsahují také vitaminy A, B5, B12, B2, B6, E a K. Z minerálních látek je to vápník, fosfor, draslík, železo a zinek, který posiluje imunitu. Další „dobrotou“ jsou antioxidanty lutein zeaxantin. Ty napomáhají k obnovování oční sítnice a následně k prevenci zrakových degenerací. Esenciální aminokyseliny, které jsou ve vejcích zastoupeny v plném počtu, si naše tělo samo nedokáže vyrobit. Lecithin, kterého je v jednom vejci až 1700 mg, zas podporuje paměť a koncentraci.

 

Ve srovnání s mléčnými, masnými a rybími bílkovinami mají ty vaječné nejvyšší biologickou využitelnost. Z jednoho středně velkého vejce máme stejné množství bílkovin jako z 30 gramů vařeného masa, ryb nebo drůbeže. Kromě toho jsou také cenově nejdostupnější.

Úplně nejlepší způsob, jak si vejce naservírovat, je klasicky je uvařit. Záleží pak na vás, jestli preferujete variantu natvrdo, naměkko nebo nahniličko. U vajec natvrdo, která se vaří nejdéle (8-12 minut), máte navíc největší jistotu, že se vyhnete riziku nákazy salmonelou. Nebezpečí infekce vzniká nejčastěji při konzumaci vajec vařených naměkko, vajec do skla, vajec do bujónů nebo při nedokonalém propečení volského oka.

 

Související obrázek

 

že by omyl? asi to byla divná vejce...

 

Podle nejnovějších poznatků je konzumace 1-2 vajec denně naprosto bez problémů. Těmi, kteří by se měli více hlídat v tom, kolik vajec spořádají, jsou osoby s vrozenou dispozicí k vyšší hladině cholesterolu v krvi (tzv. familiární hypercholesterolémie). Pro ty je optimální sníst max. 3-4 vejce týdně.

 

Dobrou chuť, d@niela

 

 

Komentáře (8)add feed
... : Mikin3
Naprosty souhlas. Kdyz clovek hodi do jidla (temer jakehokoliv) vajicko, tak se nazere a nema hlad.
říjen 06, 2017 04:03
... : *deeres*
Nedovedu si představit lepší snídani, než dvě vajíčka naměkko, s ještě tekutým žloutkem a sraženým bílkem, k tomu na sucho opečenou topinku,hustě pomazanou máslem.
Kašlu na cholesterol, nekašlu na salmonelózu a tak už léta vajíčka v této úpravě nejím, ani domácí. A teď ani to máslo. Nejsme blázen, abych si koupila čtvrtku másla za šedesát korun a ještě se o ní v sámošce poprala. Z bájné snídaně mně nakonec zůstala jenom ta suchá topinka. smilies/angry.gif
říjen 06, 2017 08:51
... : Mikin3
Topinku s vajickem ja taky rad. Dam si ji bez problemu jak taky v Kanade, tak i v Cesku.
V Cesku maslo zdrazilo a zase zlevni. Trh. Kdyby zustali komousi u koryt, bylo by dnes maslo v prepoctu k platum za 93 korun. Pokud by teda vubec bylo....
Vajec je pokud vim dost, chleba taky.
Ale pokud dnes soudruzi papaji k snidani jen suche topinky, tak existuje aspon nejaka spravedlnost.....
smilies/wink.gif
říjen 07, 2017 05:19
... : *deeres*
Vajec je dostatek.
Německo, Belgie a Nizozemsko stahují z trhu miliony nizozemských vajec kontaminovaných toxickým insekticidem Fipronil, který může poškodit játra nebo ledviny.
Kolik se jich asi se značkou CZ objeví na našem trhu? Značka neznamená, že vejce je původem z Čech, označuje to pouze to, kde byla tříděná. A netýká se to pouze vajec, ve spoustě dalších výrobcích se mohou kontaminovaná vejce jako druhotná surovina objevit.
Soudruzi si raději dají suché topinky.

říjen 07, 2017 11:22
... : Mikin3
Bon appetit! smilies/smiley.gif
říjen 07, 2017 13:47
... : Bara
Salmonela se vyskytuje v bilku, ne ve zloutku, ten je chranen blankou mezi nimi. Dale se muze vyskytovat na povrchu vajicka a ve skorapce. Takhle mi to vysvetlila pracovnice laboratore v drubezarskem zavode. Drive jsem byla 100% presvedcena o opaku. Takze si deeres klidne muzes dat vajicko namekko, bilek je uvareny a vysoka teplota znici salmonelu i ve skorapce.
říjen 07, 2017 18:32
... : doktor
Mikin3 a deeres tleskám,též nedám na vajíčka dopustit.Vejcím zdar a těm co je milují též.
říjen 08, 2017 12:26
... : Myška
Označení přímo na vajíčku značí zemi původu, označení na krabičce nebo platu zemi, kde byla vejce tříděna a balena. Takže pokud je na vejci CZ, jsou to vajíčka od českých slepic, snesená v ČR.

Vajíčka mám taky ráda, salmonely se nebojím a tak dávám syrové vajíčko do nepečeného cukroví.

Fipronil obsahují např. pipety proti blechám a klíšťatům pro psy a kočky. Pipety se aplikují na kohoutek a hřbet zvířete. Na zvířata člověk potom běžně sahá, takže to zas taková katastrofa být nemůže. Aby látka působila škodlivě, musel by jí člověk zkonzumovat větší množství.

říjen 08, 2017 18:08
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]