O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LEČO PAR EXCELLENCE PDF Tisk E-mail
Úterý, 03 říjen 2017
Přejít na obsah
LEČO PAR EXCELLENCE
Strana 2
Strana 3
Až se vám omrzí lečo s vejci, uvařte si lečo s vejci. Opravuji: uvařte si dokonalé lečo s vejci. Troufám si tvrdit, že víc vypiplat lečo už snad ani nejde. Pevně věřím, že po přečtení tohoto receptu si třeba uvědomíte některé své dosavadní chyby a přestanete jednou pro vždy za lečo považovat letní zeleninovou směs se sraženými vajíčky.

 

 

 

 

 

 

 

 

       Směs plnou slupek ze zeleniny a uvolněné tekutiny, která pak putuje napříč talířem a schovává se pod brambory. Opravdové lečo je krémové, hebké, husté, jemné, nepouští tekutinu, hladí na jazyku a párátka nechává neužitečně stát na stole. Je dost možné, že vaši blízcí se vás budou nechápavě ptát, jak že se jídlo, které se ocitlo na jejich talířích. Možná nic takového ještě neviděli. Následně nebudou ochotni uvěřit, že se jedná o něco tak známého, jako je lečo.

 

 

lečo
 

 

Abych to shrnula: víc vyladit už snad ani recept na lečo nejde. Rozdíl oproti běžnému postupu je, mám-li ho kvantifikovat, pět minut práce navíc. Veskrze je budete muset investovat do dokonalejší přípravy surovin.

 

 

Lečo a jeho zásady

 

Když se to tak vezme kolem a kolem, na leču vlastně nic není. Potřebujete jen pár cibulí, letních paprik a letních rajčat; k tomu už jen lžíci sádla nebo oleje a špetku soli. No a na závěr pár vajec. Lečo vznikne, když v horkém tuku opečete pokrájenou zeleninu ve správném pořadí. Tedy cibule první, až změkne, přijde paprika, a ta až trochu změkne, dojde i na rajčata, která pustí tekutinu a všechno spojí dohromady. Pak už jen stačí vmíchat vejce.

 

Jak už jsem ale naznačila, takové lečo často vypadá hrudkovitě, teče z něj uvolněná tekutina z rajčat, a obsahuje srolované tuhé kousky slupek, které můžou kazit požitek z jídla. V téhle podobě nemůžete lečo s čistým svědomím vůbec nikomu nutit, natož dětem. Tohle je na vrácení kuchařského řidičáku.

 

 

První tajemství úspěchu: oloupaná zelenina

 

Jestliže chcete lečo bez slupek, je třeba o ně obrat zeleninu ještě předtím, než přijde do kastrolu. Jak papriky, tak rajčata mají slupku, kterou v leču nechcete. Každá zelenina se však loupe jiným způsobem.

 

Rajčata: Rajčatům vyřízněte konec, kde vrůstala stopka, a na protilehlém konci nařízněte ostrým nožíkem slupku do kříže. Vložte je do misky a zalijte vroucí vodou z konvice tak, aby rajčata byla ponořená. Vyčkejte půl minuty až minutu, vodu slijte, rajčata zchlaďte ve studené vodě a pak opět malým nožíkem slupku snadno stáhněte.

 

Papriky: Vezměte škrabku a pokuste se papriky oškrábat. Nekruťte hlavou, že jste to ještě nikdy neviděli, opravdu to funguje. Jak prosté a jak účinné, říkejte si. Asi se vám nepodaří dosáhnout dokonalosti, papriky mají mnoho záhybů, do kterých se škrabka nedostane, ale to nevadí. Každý kousek oškrábané slupky se počítá. Potom papriku zbavte jádřince, rozkrojte ji na několik kousků a ty pak ještě znovu škrabkou dočistěte hlavně tam, kam jste se předtím nedostali. Opět není třeba trvat na zcela precizním provedení.

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]