O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZELŇÁKY, ZELNÍKY A ZELENÉ PLACKY PDF Tisk E-mail
Středa, 13 září 2017
Přejít na obsah
ZELŇÁKY, ZELNÍKY A ZELENÉ PLACKY
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

 

 

Zajímavosti o zelí

 

Snad mi ještě dovolíte, když stran mého oblíbeného zelí nakonec přinesu i pár kuchařsko-zemědělských faktů, aby vám lépe a s větší chutí šmakovalo. Věděli jste například, že zelí bylo po dlouhou dobu vůbec nejdůležitější a nejvíce pěstovanou zeleninou co do osevní plochy (když nepočítám řepu a brambory, ježto přece jen jsou ze zemědělského hlediska okopaninami)?

 

 

 

Zelí na polích

 

Se zeleninou to však jde v dnešní době na českých i moravských polích poněkud z kopce. Téměř celé minulé století, až do roku 2000, se pěstovala na čtyřnásobné ploše, co nyní. A stejně tak z kopce to jde i se zelím. Abych dokreslila, jak důležité zelí bylo: v roce 1918 zabíralo dvě třetiny z přibližně 30 tisíc hektarů, které byly určeny zelenině.  Po druhé světové válce klesl zájem o zelí s tím, jak se ruku v ruce se sociálním vývojem měnily stravovací zvyklosti, takže mu zůstala plocha kolem necelých 5 tisíc hektarů. Ale i to by dnes bylo v porovnání s pouhým jedním tisícem hektarů v roce 2009 hodně! Prvenství zelí na poli dávno převzala cibule. Otázka je, co mu sebralo prvenství na talíři.

 

 

 

Zelí na zimu

 

Stalo se to, že na rozdíl od předků už zelí v naší stravě v podstatě nepotřebujeme. Zimu totiž přežijeme i bez něj díky konzervárenskému průmyslu, dovozu, velkokapacitním skladům a dozrávárnám ovoce. Když tohle všechno dřív nebylo, když nešla zelenina zachladit, sterilovat ani obohatit chemickými vymoženostmi a konzervačními přísadami, dala se uchovat především dvěma způsoby: usušením, anebo mléčným zakvašením. Tam, kde je málo tepla a sluníčka, pak hlavně tím druhým jmenovaným způsobem. Zelí se k tomu zdá ideální potravinou: je levné, dostupné a daří se mu i v drsnějších podmínkách, včetně chudých horských a podhorských oblastí.

 

  

 

Zelí v lidové stravě

 

V selské kuchyni se o zelí dají dohledat zmínky ze všech regionů naší vlasti, nejpoutavější jsou přitom z drsného Valašska, kde na něm společně s bramborami a mléčnými produkty skutečně záviselo přežití.

 

Zajímavé je i to, že ještě předtím, než se k nám dostala káva a její náhražky, podávaly se ke snídani polévky. Jedna z těch častějších byla polévka z kysaného zelí nebo ze zelnice, vody z kysaného zelí. V období půstu se místo ní leckde jedlo jen syrové kysané zelí. Dál následovalo zelí k obědu a třeba i k večeři, protože z několika málo dostupných surovin se musela sestavit plnohodnotná strava na celý den, týden, měsíc i rok, se všemi jeho svátečními a postními výkyvy.

 

 

 

Zelí v měšťanské kuchyni

 

Nakolik bylo zelí pro chudou lidovou stravu důležité, o to víc opomíjené až opovrhované bylo v bohatých domácnostech. Panské a měšťanské kuchyně o kyselém zelí taktně mlčí. Skoro jako by neexistovalo. Pražské kuchařky nanejvýš připustí bílé sladké zelí, tedy čerstvé, nakrájené, spařené a dušené, zahuštěné jíškou, dochucené octem. Červené zelí se považovalo za podřadnější.

A kyselé? Ve zmiňovaných knížkách sice občas najdete zmínku o nakládání zelí, takže se tak bezesporu činilo, ale žádný recept z něj už nevychází. Dokonce i Květoslava Jírová ve své pražské předválečné Rodinné kuchařce, kterou věnovala městským domácnostem chudších tříd a obhajovala se přitom zájmem o úspornost, vůbec kyselé zelí nezmiňuje. Zato si nadmíru libuje v polévkových kostkách a bujonech.

 

 

Tak nevím, nepřipomíná vám to něco? A nechtěli byste s tím něco udělat?

 

 

FLORENTÝNA

 

Komentáře (6)add feed
... : *deeres*
Recepty na zelné placky ze syrového zelí vůbec neznám. U nás se dělaly vždy z kysaného zelí-škvarky-hladká mouka-vejce-sůl-pepř, pečené v troubě na plechu, maštěné sádlem.

Některý recept zkusím, ale ze sladkého zelí to jasný vítěz pro mé chuťové receptory asi nebude.
září 14, 2017 11:29
... : *deeres*
Květoslava Jírová tedy ne, ale já mám předválečnou Sandtnerku a ta má recepty na zelí nakládané, naložené a i naložené moravské, plus další recepty, co s naloženého zelí uvařit.
Nikdy mne nenapadlo recepty z kuchařky studovat, u nás doma byla znalost samozřejmá, kysané zelí patřilo k nejběžnějšímu jídelníčku. Když bylo ze zahrady, tak se i nakládalo, po moravsku s jablky a vinnými listy, jinak se kupovalo na váhu z dřevěných sudů. A chutnalo jinak než dnes. Nenakládalo se do cementových van, aby se pak rozstrkalo do igelitu. Nakládalo se rovnou do sudů, kde se nechalo vykvasit a pak se z něj rovnou prodávalo.
září 14, 2017 11:38
... : Zdena
Zdeněk Troška jednou ve svém pořadu řekl, že až přijde domů, že tam má ještě čtvrtku zelné hlávky a tak si ještě večer udělá zelnou polívku. Jak v rozhlase hlasatelka se divila, tak já taky. Nicméně jsem ji udělala a teda řeknu vám, dobrota. Ten chlap fakt do tý huby nic špatného nedá. Povařené zelí se zakvedlalo smetanou s hladkou moukou, osolilo a trochu okyselilo a chutná. Dcera tuhle zelnou polívku nemusí, ale to je cvok, protože nemusí ani porkovou, divná ... :-
září 14, 2017 14:19
... : Zdena
Jo a ty zelňáky zkusím ...
září 14, 2017 14:22
... : doktor
Florentýnko,děkuji.Všechny recepty jsou úžasné.
září 16, 2017 14:44
... : Myška
Dík. Určitě zkusím ty zelné placky se slaninou. Vypadají velmi sympaticky...
září 16, 2017 18:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]