O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...
Kontakty
Napište nám |
Poradna Kudlanky |
Právní poradna |
Související články
Přihlášení
Anketa
ZELŇÁKY, ZELNÍKY A ZELENÉ PLACKY |
Středa, 13 září 2017 | |||||
Strana 2 z 3
Recept na zelňáky alias zelníky
Můj druhý recept dosahuje na poněkud vyšší úroveň (moderněji level) toho předchozího. Slovo zelník klidně může označovat zelináře, který se zabývá hlavně pěstováním zelí. Také to může být zelný knedlík. Ale ze všeho nejvíc je to zelný koláč či zelím plněná buchta, kterou mohla maminka zabalit jakémukoli českému Honzovi na cestu do světa.
V jazykové podobě se zelňáky rozšířily nejspíš z Valašska. Ty z kysaného zelí ale kupodivu nemají žádnou dlouhou kuchařskou tradici. Ve všech starších zmínkách do nich patří jen čerstvé, podušené zelí.
I pro mě bylo překvapivé zjistit, že kynuté pečivo se zelím nemusí vždy počítat jen s jeho kysanou verzí a že se zelí nemusí omezovat jen na náplň. Objevila jsem zmínku, že ve Slezsku se připravovaly zelníky ze sladkého zelí, jemné a vláčné, které používají zelí jako součást těsta. Když jsem je vyzkoušela, musím konstatovat jediné: jsou opravdu neodolatelné. Základem úspěchu je začít stavět těsto nikoli od mouky, ale od zelí, a pak taky nepřidat v průběhu zpracování příliš mnoho mouky. Tak zůstanou zelníky přesně takové, jak jsem psala.
ZELŇÁKY (ZELNÍKY)
Suroviny
Postup
Nakrájejte tedy kousek zelí, napečte zelníky, zabalte je do ranečku a vyrazte na zkušenou. Nebo aspoň na procházku, to se taky počítá. Myslím, že se jí v dnešní době říká piknik.
|
< Předch. | Další > |
---|