Jak jsem slíbila, tak udělám. Džem jsem udělala, postup nafotila, a protože mně i mým známým super chutnal a je super levný (! - v našich krajích dříve neuvěřitelné), nabízím vám ho všem ke zhotovení. Jo, ještě jsem zapomněla - je i super jednoduchý :-))), to se povede snad lautr každému...
Tak - co všechno budete potřebovat: cca kilo oloupaných hodně zralých banánů - případná černá místečka vykrojte; želírovací cukr - já použila ten 4 : 1 - zcela to stačilo, banánky jsou samy o sobě velmi, velmi sladká záležitost; jednu limetku; trochu citronové kyseliny Postup: banány nakrájejte na kolečka, zalijte vodou, aby byly jakžtak ponořeny, a nechte vařit; omyjte a oloupejte limetku, vyjměte jadérka, asi tak jeden dva zelené proužky z limetky dejte do hrnce k banánům, stejně tak i dužinu z limetky - pokud možno bez bílého obalu... Po chvíli pak proužky kůry vyjměte, zavařenina by byla hořká! je docela fajn do zavařeniny přihodit nějaké pevnější ovoce - já použila tři broskve přikládám i velmi jednoduchý návod, jak z broskví (nektarinek a podobného ovoce) čistě vyjmout pecku
pokud bude ovoce rozvařeno, rozmixujte, trochu odvařte vodu, a pak přimíchejte dle návodu želírovací cukr. Použila jsem ten 4 : 1 - protože, jak říkám, banány jsou sladké až až, takže netřeba je moc přeslazovat. Až bude "kaše" hotová, přimíchejte dle návodu želírovací cukr a teď už jen opatrně ochutnávejte, připadně troškou kyseliny citronové dolaďujte; a už je dílo hotovo, takže šup šup s tím do skleniček. Zalít, zavíčkovat, otočit víčkem dolů a po zchladnutí uklidit... Je to super na lívance, palačinky, na bábovku, do jogurtu... A - které dobré ovoce dnes koupíte za 19,- Kč kilo? d@niela
|