O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

QUESADILLA OD FLO PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 17 srpen 2017
Přejít na obsah
QUESADILLA OD FLO
Strana 2
Strana 3
Jestliže jsem minule psala, že mexickou kuchyni znám jen z doslechu, budu v tom dnes s dovolením pokračovat. Před týdnem jsem rozebrala chilli con carne do posledního kousíčku masa a dnes vám taky dopřeju dobrý důvod křičet: to pálí! Jenomže tentokrát nebudou popáleniny jazyka způsobeny pálivými papričkami, nýbrž samou nedočkavostí. Jen málokdo dokáže počkat, až jídlo trochu vychladne.

 

 

 

 

Napsala jsem o pšeničných plackách známých jako tortilly, zapečených na pánvi s hromadou sýra a dalších laskomin. Výsledek má jméno quesadilla a je křupavý, voňavý a hlavně uvnitř sýýýýýrově rozteklýýýýý. Co vám mám povídat, i přes cizokrajný název je to vděčný hit rychlých večeří a poměrně uspokojivý způsob, jak propašovat trochu zeleniny na nepřátelské území.  Přestože název zní až moc cizokrajně, není to nic, čeho by se bylo třeba v naší malé, hezké české kuchyni obávat. Skládá se z pár tortillových placek, hromady nastrouhaného sýra, hřejivého tepla pánve nebo trouby a pár minut času.

 

Než se pustím do bližšího popisu přípravy, nedá mi to a vytáhnu na vás důležité upozornění. Až se quesadilla mihne vaší kuchyní, hrozí, že se na nějakou dobu stane vaším oblíbeným jídlem a zabydlí se u vás na stole. Je návyková.

 

A pak jsou tu další tři pádné důvody, proč si základní recept na quesadilly ochočit:


  • Snadno si odvodíte další a další varianty nápní, takže zjistíte, že quesadilla je asi tak univerzální, jako rohlík nebo krajíc chleba.
  • Co se zapéká se sýrem, to vždycky chutná dobře, takže pokud potřebujete do jídla vpašovat nenápadnou porci zeleniny a neřešit protesty vybíravých strávníků, tímhle jim nedáte šanci reptat
  • A co je ze všeho nejlepší: quesadilly se parádně hodí na spotřebování malých zbytků masa a příloh ze včerejška, pro které už nemáte žádné další využití.

 

 

 

 

quesadilla

 

 

 

 

 

Quesadilla krok za krokem

 

Zavřete oči (vlastně ne, ale představte si, že je máte zavřené) a nechte se unést touto představou:

Něžně rozehřejete pánev a dovolíte malému oříšku másla, aby do ní vklouzl. Máslo zasyčí, zabublá a zavoní a ochotně se ujme tortillové placky, kterou do pánve položíte. Na placku konečky prstů rozdrobíte pořádnou hrst nastrouhaného sýra a pečlivě ho rozložíte do všech stran. Zasypete trochou nakrájeného předem uvařeného masa, kousky masité papriky, klidně i chilli papričkou, přidáte ještě trochu sýra a zakryjete druhou tortillovou plackou. S rozvahou zkušeného kuchaře vše jemně umáčknete obracečkou a počkáte, až se teplo postará o zezlátnutí spodní placky. Obrátíte a to samé opečení dozlatova a dokřupava necháte vzniknout i po druhé straně. Odeženete zástupy hladových, které do kuchyně přilákala vůně a které vám nyní brání ve výhledu do pánve, rozdáte jim důležité úkoly stran přichystání talířů a nablýskání skleniček. Placku zatím nenápadně vyklopíte na prkýnko a rozříznete na šest dílků, jako byste krájeli pizzu.

 

 

Zbytek příběhu si už jistě domyslíte – jsem přesvědčená, že v něm bude slastný happy end. Takže teď už jen quesadillové desatero a bez obav se pusťte do toho.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]