O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 15 červen 2017
Přejít na obsah
FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Mangold je půvabná letní zelenina, kterou si můžete v kuchyni užít skoro stejně jako vzrostlý špenát. Chutná podobně, má podobné uplatnění a podobná pravidla pro přípravu. Protože stonky mohou mít bílou, žlutou i červenou barvu, oči se vám díky němu snadno rozzáří ještě dlouho předtím, než ho naservírujete na talíř.

 

 

 

 

 

      Sezóna mangoldu začíná koncem května a končí zhruba v září, ale někdy se dá sehnat i později. Čili pokud jste si ho ještě nikdy nepustili do kuchyně, teď je ten nejlepší čas začít o tom aspoň uvažovat. Kupte si svazek listů, které jsou lesklé, pevné, syté a křehké, čili nikoli zavadlé nebo zažlouté, a zdůvodněte si to třeba tím, že mangold vzhledem k obsahu výživných látek a antioxidantů prodlužuje a upevňuje zdraví.

 

 

 

mangold listy
 
 

Až s mangoldem vejdete do kuchyně a odoláte pokušení umístit ho do vázy na ozdobu, měli byste si uvědomit, že mangold klade na kuchaře pár svérázných výzev. Daly by se popsat asi takto:

 

1.   Když si mangold přinesete do kuchyně, je ho úctyhodně velká hromada

2.   Tepelně upravený mangold je mnohem lepší než syrový

3.   Když mangold tepelně upravíte, je ho jen malá hromádka

4.   Čím déle je mangold v teple, tím víc šedne

5.   Stonky mangoldu potřebují delší tepelnou úpravu než listy

 

Jinými slovy: platí zde všechno jako pro špenát a k tomu je tu navíc zajímavé pravidlo číslo pět.

 

 

Jak připravit mangold před vařením

Je úplně jedno, zda mangold sklidíte na své vlastní zahradě nebo si ho někde koupíte, vždycky byste měli začít s těmito přípravnými kroky:

 

Opláchnutí

Listy mohou skrývat nejrůznější nečistoty, takže je ze všeho nejdřív odmočte. Napusťte si dřez plný studené vody a listy v něm pár minut vyplavte.

 

Nikdy nepouštějte vodu přímo na listy, tím je pohmoždíte. Máte-li v úmyslu skladovat očištěný mangold pár dní v lednici, pomačkané listy by začaly rychleji zavadat a kazit se.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]