O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 15 červen 2017
Přejít na obsah
FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

Mně osobně takto připravený mangold nejvíc chutná na chlebové topince potřené česnekem. Když jí budete říkat brusketa s mangoldem, můžete pěkně frajeřit. Když přidáte na ozdobu ztracené vejce nebo kousek uzené ryby, vznikne nebesky dobrá rychlá večeře.

 

 

restování mangoldu – stonky

 

Použití mangoldu v kuchyni

Z výše uvedeného je vám asi jasné, že mangold sám o sobě mnoho parády na talíři neudělá a že potřebuje doprovod dalších surovin. Funguje hlavně jako příloha nebo se musí propašovat do jiného jídla.

 

Vnímejte ho stejně jako špenát a kdekoli vidíte špenátový recept, nebojte se popustit uzdu fantazii a popřemýšlet o tom, jak špenát zaměnit za mangold. Jen se přitom pokuste dodržet výše uvedená pravidla, ať mangold zbytečně neutrápíte. I když se to nezdá, jeho velké majestátní listy v sobě mají jistou křehkost a noblesu.

 

Abych vás na mangold namlsala ještě trochu víc, přidám příště recept na mangoldové zapečené noky, o které se nerada dělím a které nejsem líná si udělat uprostřed pracovního dne na oběd (když mám v lednici předem připravený spařený mangold a zbytek vařených brambor ze včerejška). Případně se podívejte na můj článek na téma amarant, je v něm recept na polévku s mangoldem.

 

 FLORENTÝNA

 



 

 

Komentáře (9)add feed
... : doktor
Florentýnko špenát nepapapám,ale tuto krasavici ochutnám.Díky za inspiraci.
červen 16, 2017 12:37
pěkný, těším se na další ze zelené party :) : bb2
Mangold pěstuje máma, její má listy tužší, silnější než špenát, tak asi proto jsem mu moc na chuť nepřišla. Nevím, jestli silnější list souvisí odrůdou, nebo způsobem pěstování. Mamka ho používá většinou do zeleninových polévek.
Mámin mangold mi připomíná spíš kadeřávek, který taky pěstuje.

Já pěstuju špenát, kterého se v naší rodině spotřebuje docela dost. Před pár dny jsem sklidila první záhon, do říjnu bude ještě jeden. Nechávám ho narůst co nejvíc, sklízím těsně před květem.
Při první sklizni mi bylo líto vyhazovat křehoučké dlouhé stonky, byly silné jako mladý chřest, který miluju. Tak jsem je lehce krátce podusila s máslem, sůl, pepř, citron, byla to lahůdka, jako chřest. Dají se jíst i syrové, pokrájené do salátu. Od té doby se víc než na listy těším na stonky ;-) Nejlepší je, jako u všeho, první dávka :-) Zamražuju úplně jednoduše - listy vcelku, jen oprané, při vaření se smrsknou. Stonky pokrájené na kousky. Jsou výborné do italského rizota nebo jen tak, prohozené na pánvi na másle, jako příloha.

Doufám, že Florentýna bude mít článek i o kadeřávku, pár receptů uvítám, mám kadeřávku hromadu v mrazáku.
Loni mi dala mamka několik sazenic, co jí zbyly když protrhala vysetý záhon, ona nic nevyhodí. Tak jsem je píchla do záhonku a vyrostly z toho stromy jak baobaby :-)) trhala jsem listy postupně a ony furt dorůstaly. Nechala jsem je na záhonu přes zimu, dva odešly, ostatní zjara pěkně obrazily a narostly ještě víc. Tak jsem je v dubnu sklidila. A teď se můžeme živit celý rok kadeřávkem a špenátem ;-)
V USA je kadeřávek prý velmi populární, skoro módní záležitost u celebrit, jakoby někdo objevil zázračný elixír. Přitom ho vařily už naše babičky a nenadělaly kolem toho tolik humbuku ;-)
červen 16, 2017 23:32
Kaderavek - boerenkool : Bara
Kaderavek patri v Holandsku pouze do zimnich specialit. Od rijna do brezna. Nechava se pres zimu na zahonech. V obchodech se prodava nasekany, dalo by se rici, ze dost najemno, asi tak 0,5-1cm kousky. V tomo stavu se da velmi dobre zamrazit. Je znamo, ze kdyz ho prejde mraz je jeste chutnejsi. Nejznamejsi holandsky recep": moucne brambory se oloupaji, nakrajeji na ctvrtky, zaliji vodou, ja prihodim kostku masoxu, na to se nasype nasekany kaderavek v pomeru asi tak 3:2 ale to si kazdy muze upravit podle sveho a vse se uvari domekka. Voda se sleje, mam pripraveny masovy sos, kdyz nemam svuj, udelam z pytliku a vsechno se spolecne rozstucha jako na bramborovou kasi, dochutit soli a peprem. K tomu se podava dobry parek nakrajeny na kolecka a vmichany do kase. Jako druha varianta, na taliri se udela do kase dulek, do te se da trochu sosu a k tomu se podava tzv. masova koule, obdoba naseho karbanatku, opecena a pak podlita vodou aby vznikl sos.
Upraveny timto zpusobem mi chutna, ale jako samotna zeleninova priloha, ne. Posledni dobou se objevuji recepty, kdy ho primichavaji do italskych spaget, cinskych nudlovych pokrmu a dalsi varianty.....Po uvareni nema hezkou barvu, ale je to vitaminova bomba !! Recept, ktery jsem uvedla Holandani miluji. Jednou jsem ho pro zmenu posypala osmazenou cibulkou, mne to chutnalo, ale muj muz tvrdi, ze to pak chutna cibulkove a ne kaderavkove......

červen 17, 2017 14:36
No vida, a u nás se kadeřávek pěstoval pro králíky a slepice! : Myška
Mangold pěstujeme roky, je to plnohodnotná náhrada špenátu. Má oproti němu tu výhodu, že ho lze mít na záhonu celou letní sezónu a jen otrhávat listy. Nevybíhá do květu, a když ano, tak nehořkne. Zpracováváme jako špenát listy i stonky, sekáme nahrubo a líbí se nám, jak stonky ve špenátu křupou. Samozřejmě ho i mrazíme, lehce podušený.
červen 17, 2017 16:58
Taky radši pěstuji mangold než špenát, : JanaJ.
má větší listy než špenát a dá se sklízet průběžně až do podzimu. Mrazím povařený ochlazený a nakrájený.
Kadeřávek většinou používám na karbanátky se sýrem, všem moc chutnají. Tuto zimu jsme si ho moc neužili, pořídili jsme si pejska a tomu kadeřávek zachutnal, vyhrabával ho ze sněhu a okusoval, na jaře z něho zbyly jen pahýlky.
červen 17, 2017 18:12
Báro, : bb2
Máš pravdu, po mrazících je nejlepší, křehký a chutnější. Povařit a rozstouchat s brambory mne nenapadlo. Dík za tip.
My (ja a máma) děláme kadeřávek na ruzne způsoby jako normální kapustu. Ja jsem přidala ještě variantu s vejci na omeletu a kombinaci se špagetami nebo nudlemi, jak o tom taky pises.
červen 17, 2017 19:29
Myško, pro slepice : bb2
naše babi pěstovala salát. My jedli srdicka, ony lupena. Mohly se utlouct.
červen 17, 2017 19:33
Kadeřávek čili kaderava kapusta, tady je ten článek : bb2
červen 17, 2017 19:40
hit u celebrit ;) : bb2
Kdyby Johnny Depp tušil, že tady je kaderavkovy ráj;-)
červen 17, 2017 19:42
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]