O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 15 červen 2017
Přejít na obsah
FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

Spaření mangoldu ve vroucí vodě

 

Pokud se rozhodnete mangold předvařit, zbavit ho tak velkého objemu a nechat ho zároveň změknout, určitě vás v tom jedině podpořím.

 

1.   Nachystejte si velký hrnec s vroucí dobře osolenou vodou (rovná lžíce soli na 3 litry vody).

2.   Jakmile voda vře klokotem, vhoďte do ní mangoldové stonky, pokud jste se nerozhodli zpracovat je jinak. Nechte vařit 3-4 minuty, poté je vylovte děrovanou lžící a ihned vložte do mísy se studenou vodou a s ledem. Tím se přeruší vaření a mangoldu zůstane svěží barva i konzistence.

3.   Po předvaření stonků vhoďte do vody listy, promíchejte a nechte vařit jen 1-2 minuty. Poté opět vylovte a zchlaďte na ledu.

4.   Zchlazenou zeleninu sceďte a nechte co nejlépe okapat.

 

 

Procesu uvaření a rychlému zchlazení se říká blanšírování a už jsem o něm psala dřív. Pokud vám vrtá hlavou, proč se na zeleninu chodí tak složitě a k čemu je to dobré, doporučuju k přečtení.

Předvařený mangold je připravený okamžitě k jídlu, stačí ho jen dochutit a znovu prohřát. Tak například ho můžete přidat k opečené cibulce na pánvi, přisypat vařené brambory a udělat si šťouchané letní mangoldové brambory jako přílohu.

 

Dál se hodí ke smíchání s pohankou (a česnekem), s rýží, určitě by se dal propašovat do vařených těstovin, do těstovinového nebo kuskusového salátu, do náplně pro lasagne nebo jako vložka do slaných vaječných koláčů.

 

A to nejlepší nakonec: když uvaříte bešamelovou omáčku z trochy mléka, jíšky a muškátového oříšku, přimícháním spařeného nasekaného mangoldu získáte krémový mangold jedna radost.

 

 

 

Spaření mangoldu na pánvi

 

Vlastně nejde ani tak o spaření jako spíš rychlé opečení. Stonky, pokud je použijete, je třeba nakrájet na drobnější příčné kousky, silné kolem půl centimetru.

V pánvi si rozehřejte pár lžic oleje, já zde mám ráda olivový, a jakmile je horký, vhoďte do něj nachystané syrové stonky. Pokud se rozhodnete zároveň přidat i trochu nakrájené cibule, zcela jistě tím nic nezkazíte. Chvíli na středně silném žáru míchejte, asi 2-3 minuty, tím stonky poněkud změknou.

 

Pak můžete přidat i listy a pokračovat v míchání, až listy vesměs zavadnou, zmenší svůj objem a taky trochu změknou.

 

 

Po osolení máte rychlou a výbornou přílohu, případně základ do dalších jídel.

Důležité je vědět, že mangold z pánve se nijak šokově nechladí, takže stáním a čekáním ztrácí svěží zelenou barvu a bude šednout. Vždy ho tedy připravujte pokud možno co nejblíž okamžiku podávání.

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]