O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 15 červen 2017
Přejít na obsah
FLORENTÝNA - MANGOLD A JEHO PARTA
Strana 2
Strana 3
Strana 4

 

 

 

 

 

Odkrojení stonků

Už jsem zmínila, že stonky mají o několik minut delší čas tepelné úpravy než zbytek listů. Znamená to, že je musíte předem oddělit a zaobírat se jimi zvlášť. Vyříznutí stonků je jednoduché, u každého listu proveďte řez po obou stranách stonku. Řez pak má tvar špičky a zůstane vám listová část zvlášť a stonek zvlášť.

 

 

vyříznutí stonků u mangoldu

      

 

       U vyříznutých stonků ještě nezapomeňte odkrojit zaschlé konce, které by jen kazily dojem.

 

 

Osušení

       Čím méně vody na listech necháte, tím méně se naředí chuť jídla, do kterého je přidáváte. Takže směle vytáhněte svou salátovou odstředivku a zbavte listy vody z umývání. Pokud odstředivku ještě nemáte, což je zásadní chyba (víc o tom v článku Sedmero salátové bohyně), budete muset listy nouzově a něžně osušit pomocí plátěné utěrky.

 

Krájení

       Stonky se obvykle krájí na tak velké kousky, jako požaduje recept, někdy to jsou drobné plátky, jindy klidně i několikacentimetrové špalíčky. Listy se oproti tomu v podstatě vždy krájí na nudličky. Provedete to tak, že složíte pár listů na sebe, smotáte do volné ruličky a následně nožem překrájíte zhruba v jedno- až dvoucentimetrových odstupech.

Pokrájené stonky i listy (obojí stále zvlášť) můžete skladovat až dva dny v lednici v nějakém uzavřeném obalu. Takovou pohotovou zásobu pak oceníte při rychlých letních večeřích.

 

 

Jak připravit mangoldové stonky

       Pokud se rozhodnete vyzkoušet jen samotné stonky, pro začátek si je třeba zapečte. Naskládejte nepřekrájené stonky do pekáčku, pokapejte olivovým olejem, jemně osolte a při 200 stupních pečte 15 minut. Ke konci pečení posypte parmazánem a ještě 5 minut dopečte.

      Další možnost využití mangoldových stonků je v podobě rychle naložené zeleniny. Pokud znáte třeba moje bleskové okurky ze Snídaně u Florentýny (strana 168), můžete postupovat úplně stejně, jen stonky nekrájejte na plátky, ale naskládejte je do skleničky ve velikostech odpovídající jednomu soustu. Čím víc barev mangoldu použijete, tím krásnější výsledek dostanete.

       Třetí zásadní možnost, jak stonky použít, je přimíchat je do jídla, kam se chystáte propašovat mangoldové listy. Jen byste je neměli přimíchat ve stejnou dobu.

 

Jak připravit mangoldové listy

Mangold fandí dvěma hlavním úpravám: spaření ve vodě a spaření v pánvi. Takže popořadě.

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]